maritbet girişmaritbet
Binali Yıldırım, İzmir’e yönelik 1414 projenin tanıtımını yaptı

Binali Yıldırım, İzmir’e yönelik 1414 projenin tanıtımını yaptı

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İzmir'e yönelik 1414 projesini açıkladı

Kaya Termal Oteli Konferans Salonu'nda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, ilçe belediye başkanı adayları, çok sayıda partili ve kent protokolünden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen toplantıda "Hayat İzmir" başlığı altında toplanan 1414 proje tanıtıldı.

Projelere ilişkin sunumun ardından konuşan Binali Yıldırım, 'Hayat İzmir' içinde 'Ekonomide hayat',  'Ulaşımda hayat', 'Sosyal hayat',  'Ekolojik hayat', 'Kentsel hayat', 'Engelsiz hayat', 'Teknolojik hayat', 'Kültür-Sanatta hayat', 'Sağlıklı hayat' başlıkları altında toplandığı, kentteki 30 ilçeyi kapsayan 1414 projeyle 65 milyar liralık yatırım yapılacağını ifade etti.

İzmir'in sadece nüfus olarak üçüncü büyük kent olduğunu, tüm göstergelerinin daha gerilerde olduğunu, imarsız yapılaşmada ise 2'inci sırada yer aldığını anlatan Yıldırım, İzmirli'nin geçmişiyle övündüğünü ancak geleceğine umutla bakamadığını, bunun sorumluluğunun kenti yönetenlerde olduğunu ifade etti. İzmir'i hak ettiği seviyeye getirmek üzere kolları sıvadıklarını anlatan Yıldırım, "Ben zoru seven bir insanım kolay olanı herkes yapar. Benim için zor hemen yapılır imkansız biraz zaman alır. Türkiye fotoğrafındaki 80 vilayette ve İstanbul'da yaptıklarımız İzmir için yapacaklarımızın çok kolay olacağını ortaya koyuyor. Türkiye'de başardık İzmir'de haydi haydi başarırız" dedi.

Ekonomide Hayat başlığı altındaki 261 projeyle 25 milyar lira yatırım yapılacağını, 170 bin kişiye istihdam sağlanacağını, yıllık 30 milyar lira katma değer sağlayacağını söyleyen Yıldırım, projelerin hangi kaynaklarla yapılacağına ilişkin ise şunları söyledi:

"Neyle yapacaksın bunları, para, kaynak nerede diye sorulacaktır. Bu soru bana 2003'te de soruldu. 2013 sonuna geldiğimizde 166 milyar liralık yatırımı yapmış olarak karşınıza geldik. Şunu herkes bilsin, İzmirliler rahat olsun. Ben 35 yıllık mühendisim hayatımda hiçbir zaman para problem olmadı. Projeniz, planınız yoksa en büyük problem budur, ne yapacağınızı, nereye gideceğinizi bilmiyorsanız yol sizi bildiği yere götürür. Biz nereye gideceğimizi, ne yapacağımızı, kaynakları nasıl üreteceğimizi biliyoruz. Belediyenin bütçesi belli, öncelikleri var. Projeleri büyük oranda kamu özel ortaklığıyla yapacağız. Bazı projeleri de merkezi hükumetle birlikte yapacağız. Bizim 65 milyar liralık toplam projemiz içinde kendi kaynaklarımızla yapacağımız miktar 14-15 milyar lirayı geçmiyor, gerisi alternatif finans yöntemleriyle yapılacak."

Ekonomide Hayat başlığı altındaki tarım alt başlığında 30 bin yeni istihdam öngörülen 107 proje planladıklarını, jeotermal sera ile fidancılık ve süs bitkileri organize bölgeleri kuracaklarını, tarımsal teknoparklar oluşturacaklarını belirten Yıldırım, deniz ürünleri borsası, hayvancılık ve yem borsaları kuracaklarını anlattı. İhracat ve işsizlik gibi rakamlarda da İzmir'in kötü durumda olduğunu savunan Yıldırım, "Bu şehre yatırımcı gelmiyor, yatırımcı bu şehirden kaçırılıyor, yatırımcıya ot yolduruluyor. 1-2 senede izinlerini alamıyor, işini yapamıyor. Yatırımcıya hayati kim kolaylaştıracak, yerel yöneticiler" dedi.

Turizm projeleri
İzmir'e potansiyeli kadar turist çekemediğini, fuara gelen ziyaretçi sayısının değişmediğini, 45 bin yatağın çok yetersiz olduğunu, doluluk oranlarının ise yüzde 50'nin altında olduğunu ifade eden Yıldırım, konaklama tesisi sayısının hızla artırılması gerektiğini ifade etti. İzmir Fuarı'nı dünyanın en büyük kıyı festivalleriyle kıyı ile buluşturacaklarını, Narlıdere'den Çiğli'ye kadar olan 65 kilometre sahil bandında 8 farklı temada açık hava müzesi tasarladıklarını ifade eden Yıldırım, Karşıyaka'da Kültür Sanat Cumhuriyet açık hava müzeleri oluşturacaklarını, Zübeyde Hatun Müze Gemisi'nin Karşıyaka İskelesi'nde hizmet vereceğini, Bayraklı'da Bilim Teknoloji Açık Hava Müzesi kurulacağını, ilçede 14 bin hektar alanda dünyanın en büyük botanik parkının açılacağını,Balçova'da Su Dünyası Müzesi ve dev akvaryum kurulacağını anlattı. Konak Meydanı'na yönelik projelerini "en önemli projeleri" olarak açıklayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"İzmir'in mekansal sembolü olan Konak Meydanı'na hak ettiği değeri kazandırmak en önemli önceliğimizdir. Meydandaki trafik, tünel bağlantı yollarıyla yer altına alınacak bu noktada Konak Tüneli projesi, 2 bin araçlık bir şehir otoparkı ile entegre edilecek. Çevresindeki otoyol ve ekonomik ömrünü doldurmuş kamu binalarından tamamıyla arındırılarak 3 kat büyüyen meydan, körfeze kavuşacak etkinliklere ev sahipliği yapacak. 1,5 kat daha fazla yeşil alan bulunacak meydanda 20 bin metrekare alanda Kentler Tarihi Açık Hava Müzesi yer alacak, yerli ve yabancı  turistler tarihi kentlerin maketlerini bu alanda ziyaret edebilecek." 

İkiçeşmelik'te geleneksel el sanatları sokağı, arkeopark projesi yapacaklarını, Agora - Kemeraltı - Kadifekale aksını teleferikle bağlayarak kruvaziyer limanla birleştireceklerini anlatan Yıldırım, körfezde 18 yeni yat limanı yapacaklarını, bin 900 olan yat bağlama kapasitesini 9 binin üzerine çıkaracaklarını anlattı. İzmir'in Türkiye'nin kültür ve turizm başkenti olacağını ifade eden Yıldırım, Mürselpaşa Caddesi ile liman arasındaki 210 hektarlık alanda medya, bilişim, reklam, sanat, moda, yayıncılık ve kültür endüstrilerinin yerleşkesini oluşturacaklarını bu alanda film platolarının oluşturulacağını kaydetti.

Hayat Adası
Yıldırım, projeleri arasında en fazla ilgiyi görmesini bekledikleri Hayat Adası projesi ile yüzen mavnalardan oluşan yapay bir ada oluşturacaklarını anlattı. Türkiye'nin en katılımcı dijital platformu olmaya aday bir proje olduğunu kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:

"IOS ve Android sistemler için hazırlanan Hayat İzmir uygulaması ile İzmirlilerin projeler hakkında fikirlerini paylaştığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi faaliyetlerinin duyurulacağı dijital platform şeffaf şehircilik yapılacak. Projelere dair anket ve oylamalar Hayat Adasında yayınlanacak. Ada üzerindeki rüzgar gülleri, adanın ihtiyaç duyduğu elektriği üretecek ve yenilenebilir enerji konusunda örnek olacak. Yüzen Hayat Adası'nın mavnaları, adadan ayrılıp İzmir körfezi kıyılarına taşınabilecek ve konser, festival, yazlık sinema gibi etkinliklerde kullanılabilecek."

İZKARAY ve ulaşım projeleri
Ulaşım alanında en önemli projelerinin İZKARAY olduğunu belirten Yıldırım, "1200 metre tüp geçit ve 6000 metre köprü ile Çiğli, Çeşme otoyoluna bağlanacak. Raylı ve lastik tekerlekli geçişlerde kullanılacak İZKARAY, İZBAN hattına ve yeni tramvay hatlarına bağlanacak. 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş planlanan İZKARAY üzerinde çift hat raylı sistem bulunacak. İZBAN hattı 56 kilometrelik ilave ile Aliağa'dan Bergama'ya ve 26 kilometrelik ilave ile Torbalı'dan Selçuk'a bağlanarak bu ilçelerin turizm potansiyelleri artırılacak, İZBAN hattı 190 kilometreye uzatılacak. Raylı sistem ağının toplam 26 kilometrelik metro ayağı Üçyol – Fahrettin Altay, Evka3 - Bornova merkez, Halkapınar - Otogar, Üçyol - Buca – Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüs hatlarında genişletilecek. Fahrettin Altay – Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi - Güzelbahçe - Urla  ve Karabağlar – Buca, Bornova - Bayraklı, Örnekköy - Karşıyaka, Mavişehir – Yalı arasında tramvay hatları oluşturulacak." 

Ekolojik alanda 179 proje hazırladıklarını en öncelikli proje olarak çöp fabrikalarını devreye alacaklarını anlatan Yıldırım, körfezdeki su sirkülasyonunu artırmak için Çiğli'deki tuzlalarının önünden 150 metre genişliğinde bir kanal açılacağını anlattı. 

Kentsel Dönüşüm
Kentsel dönüşüm konusunun rakipleri tarafından rantsal dönüşüm şeklinde dile getirilerek kentin yenilenmesinin geciktirildiğini söyleyen Yıldırım, afet riski olan 313 bin konuttaki 1 milyon İzmirli'nin acilen bu konutlardan çıkması gerektiğini ifade etti. Boğaziçi Üniversitesi'nin çalışmasına göre 6,5 şiddetinde bir depremde İzmir'deki 196 bin konutun yıkılma riskiyle karşı karşıya olduğunu, 5 bin ile -20 bin arası can kaybı riskinin bulunduğunu anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Küçük siyasi hesapları bırakmamız gerekiyor, hemen zaman kaybetmeden bu 1 milyon hemşehrimizin yaşadığı sağlıksız, güvensiz, ruhsatsız yapılardan kurtarmamız gerekiyor. Bunu zorla yapmayacağız, gönüllülük esasına göre yapacağız. Kimseyi yerinden yurdundan etmeyeceğiz. Kazandığı haklarını koruyarak kendi rızasıyla yapacağız. Biz yapmayacağız onlar adına kontrol edeceğiz, denetleyeceğiz. Bunu kooperatiflere, belediyelerin de içinde olduğu organizasyonlara müteahhitlere yaptıracağız. Hemşehrilerin, vatandaşların güvencesi biz olacağız. Ne tip bir yapılaşma yapılacağını biz belirleyeceğiz, emsal değil kütle imar sistemiyle şehir yenilemesi yapacağız."

Binali Yıldırım, sunumunda akıllı cep telefonları için geliştirilen 'Hayat İzmir' uygulamasını da tanıttı. Bu uygulamayı telefon ve tabletlerine indirenlerin projeleri 2019 İzmir Körfezi görüntüsü üzerinde görme imkanı bulacağını, o an bulundukları mekana yakın olan projeler hakkında bilgi alabileceğini ve uygulama üzerinden yorum girebileceğini aktaran Yıldırım, "Nerede hangi projenin yapıldığını öğrenmek için telefonunuzu o bölgeye çevirmeniz yetecek. Ayrıca herhangi bir proje alanına 500 metre mesafedeyseniz, o projeye dair bilgilendirme de yapılacak" diye konuştu.

Projeler arasında şehir hastaneleri, olimpik stadyumlar, sporcu kamp merkezleri, engelli yaşam merkezleri kurulması, tiyatro, sinema salonu gibi merkezlerin sayısının artırılması gibi yatırımlar da yer alıyor. Toplantıyı kent protokolünün yanında Ethem Sancak, Lucien Arkas, İdil Yiğitbaşı, Mahmut Özgener, Temel Kotil, Ekrem Demirtaş, Işınsu Kestelli, Ertuğrul Özkök, Mehmet Ali Yalçındağ gibi iş dünyasının önde gelen isimleri de takip etti. 
AA

Yorum Yaz