maritbet girişmaritbet
Binali Yıldırım: İstanbul için 40 katrilyon lira krediye ihtiyaç var!

Binali Yıldırım: İstanbul için 40 katrilyon lira krediye ihtiyaç var!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sadece İstanbul için yakın zamanda 40 katrilyon krediye ihtiyaç duyulacağını söyledi

 

Dünkü "Büyük projelere kredi bulunamıyor!" yazım üzerine arayan Bakan Yıldırım, "Evet, büyük proje üstlenicileri kredi bulma işini biraz zamana yaydılar. Ama kredi bulunmasında sıkıntı yok. Bütün büyük projeler şu an kredilerinin onaylanması için Hazine'den onay bekliyor" ifadesini kullandı. 
 
İhale sürelerinde ciddi zaman geçtiğini, ama büyük projelerin finansmanlarının onaylandığına dair bilgi olmadığı yönündeki uyarım için de Bakan Yıldırım şu açıklamayı yaptı: "Doğru ihaleyi kazanan gruplar hem zaman kaybettiler, hem de krediyi daha maliyetli bulmak zorunda kaldılar. Kaybedilen zaman dikkate alındığında kredinin geriye dönüşü de daha kısa zamanda olacaktır. Bu maliyet demek. Ama projeler yürüyor. Kredinin geç bulunması işadamlarının, grupların zararına olacaktır. Ayrıca İstanbul'da 3. havalimanının kazı, dolgu gibi işlerini dahil ettiğimizde 20 katrilyon kredilik bir iş ve kanal projesinin de 20 katrilyonluk bir değer olduğunu varsayarsak toplamda 40 katrilyonluk daha kredi lazım." 
 
KREDİTÖRLER NAZLI
 
Büyük meblağlı projelerin finansmanında yaşanan sıkıntıyla, ülkemiz ekonomisinin ortaya koyduğu tablo arasında bir tezat olduğunu görmemiz gerekir. Kreditörlerin nazlı davranmasının sebebi elbette ülkemiz ve bazı projeler olamaz. Dünya genelinde bir kredi bulma problemi söz konusu. Ancak bizim de büyük projeleri arka arkaya dizmek ve hepsini aynı mantıkla yapmak gibi bir hatamız olduğunu söylemeliyim. Başka türlü finansman sıkıntısını izah etmek mümkün değil. Yap-İşlet-Devret (YİD) ihale modelini galiba Hazine'nin elini taşın altına koyacak unsurlarla ele almamız gerekiyor. 
 
Bakan Yıldırım ile büyük projelerin kredilendirmesini konuştuktan sonra çok sayıda işadamımızdan da telefon ve mesaj geldi. İstanbul'a 3. köprü ihalesini kazanan İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen de arayanlar arasındaydı. İbrahim Bey, ihale tarihinin üzerinden az zaman geçtiğine ve henüz sözleşme imzalamadıklarına dikkat çekti. Ben de projelerin kredilendirilmesi üzerine yapılan çalışmalardan haberim olduğunu söyledim. Çeçen bazı bankalara kredi bulmaları için yetki verdiklerini ifade ederek, "28 Ağustos'ta sözleşmenin imzalanması ve bakan onayıyla birlikte kredi için yola çıkacağız. Kredi 12 yıl vadeli olacak ve biz finansmanda sıkıntı görmüyoruz. Çünkü rahat kredi bulunması için bakanlık ilk ihaleyi erteleyerek gerekli düzenlemeleri yaptı" dedi. 
 
İbrahim Çeçen'e 3. havalimanı ihalesini sorduğumda ise ilginç bir cevap verdi: "Bizden başka havalimanı ihalesiyle ilgilenecek milli firma kalmadı. Dolayısıyla biz de Alman ortağımız Fraport ile girmeyi arzu ediyoruz." 
 
İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'nin kredi meselesine yönelik Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ'den de şu açıklama geldi: "Projenin ilk adımı, 26 Şubat 2011 'de Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı iş başlatma töreniyle atıldı. Bu tarihten itibaren, projenin tüm süreçleri uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirildi. Her aşamasından gurur duyduğumuz bu süreçte, projenin kredilendirilmesi için oluşturulan konsorsiyumla hiçbir sorun yaşanmadan gerekli tüm yükümlülükler de yerine getirildi. İçinde bulunduğumuz ve sonuçlanmak üzere olan süreç, kredinin tahakkuk sürecidir." 
 
Ümidimiz doğru ihale modelleriyle sıkıntıya girmeden kredi bulunması yönünde. İhale sonrası kanunları, kuralları zorlayarak, esneterek yol bulunma aşamasına gelinmemeli. Çukurova Havaalanı ihalesini kazananlardan ve İzmit Körfez Geçişi Projesi'nin ortaklarından kredi meselesine dair bir açıklama gelmedi. Körfez Geçiş Projesi'nde ihtiyaç duyulan rakam da büyük, projeler de. Galiba İzmit'ten İzmir'e kadar olan proje, ortaklar arasında parçalara bölünüp küçük krediler halinde finansman temini için gayret gösterilecek. Hâsılı bundan sonraki ihaleler için dikkat edilmesi gerekiyor. 
 
Güntay ŞİMŞEK/Habertürk 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...