maritbet girişmaritbet
Binali Yıldırım: Ercan Havalimanı gelecek 25-30 yıla hitap edecek şekilde yeniden tasarlanmalı!

Binali Yıldırım: Ercan Havalimanı gelecek 25-30 yıla hitap edecek şekilde yeniden tasarlanmalı!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Türkiye'de ne varsa KKTC'de de aynısı eş zamanlı yapılacaktır. Türkiye'nin KKTC'nin geçmişte olduğu gibi her zaman yanında olacaktır. Türkiye'nin Kıbrıs Türküne desteği artarak devam edecektir'' dedi

 

Türkiye'nin finansmanıyla tamamlanan İskele-Gazimağusa arası 16,5 kilometrelik bölünmüş yolun açılışı törenle yapıldı. Tuzla-Gazimağusa-Karpaz çemberinde yapılan açılışa, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve davetliler katıldı. 
     
Binali Yıldırım burada yaptığı konuşmada, KKTC'deki altyapı standartlarının Güney'de var olan standartları geçmeye başladığını belirterek, ''Başbakan'ın talimatı var. Türkiye'de ne varsa KKTC'de de aynısı eş zamanlı yapılacaktır. Türkiye, KKTC'nin geçmişte olduğu gibi her zaman yanında olacağını, Türkiye'nin Kıbrıs Türküne desteği artarak devam edecektir'' dedi. 
     
''Bu bölünmüş yollar yapılmasaydı Kuzey Kıbrıs büyümesi olmazdı. Trafik kazalarında yüzde 56 can kaybının da azalması mümkün olmazdı'' diyen Yıldırım, KKTC için yapılan Ulaşım Master Planı çerçevesinde 187 kilometre bölünmüş, 320 kilometre ise çift şerit tek yolun hizmete sokulduğunu, 2020 yılına kadar olan dönemi kapsayan Master Planı'nda, 255 kilometre bölünmüş yol ve 145 kilometre de çift şerit yol olmak üzere 400 kilometre yol yapımının öngörüldüğünü vurguladı. 
     
''Yatırımlar artarak devam edecek''
 
Türkiye ile KKTC'nin dünyanın büyük bir bölümünü etkileyen ekonomik krizden etkilenmemesinin arkasında yatırımların artmasının yattığını belirten Yıldırım, tüm dünya tedbir olarak yatırımları kısmaya giderken, Türkiye ve KKTC yatırımları sürdürerek en doğru tedbiri aldığını kaydetti. 
 
On yıl önce KKTC'ye doğrudan hava seferlerinin sadece 4 noktadan yapıldığını oysa bugün 10 noktadan haftada yaklaşık 400 sefer yapıldığını kaydeden Yıldırım, Ercan Havalimanı'nın artık ihtiyaca cevap veremeyecek duruma geldiğini, havalimanının gelecek 25-30 yıla hitap edecek şekilde yeniden tasarlanmasının gerektiğini ifade etti. 
     
Ercan Havaalanı'nın işletmesinin devrini ''Kuzey Kıbrıs'ın dünyaya açılan projesi'' olarak değerlendiren Yıldırım, Ercan Havalimanı için yapılan işbirliğinin kamu-özel ortaklığının en güzel örneği olduğunu, havalimanının özelleştirilmesi ile 100 milyon liralık bir de gelir elde edildiğini, bunun imar çalışmaları için önemli bir kaynak olduğunu söyledi.
     
Güney Kıbrıs yetkililerinin zaman zaman KKTC'nin hava sahasının emniyetsiz olduğu yönünde iddialarda bulunduğunu anımsatan Yıldırım, dünyadaki en gelişmiş hava seyrüsefer siteminin KKTC'de olduğunu vurguladı. 
     
Yıldırım, ''KKTC nice badirelerden geçerek bugünlere geldi. Bundan sonra da önünü kimse tıkayamayacaktır. Bu medeniyet, bu kalkınma yarışında emin adımlarla ana vatan Türkiye ile kol kola omuz omuza kalkınma ve uygarlık mücadelesini sürdürmeye devam edeceklerdir'' diye konuştu. 
     
Türkiye ile KKTC işbirliğinin sadece parasal olmadığını vurgulayan Yıldırım, ilişkilerin ülkede yatırımların daha da artması için yeni mekanizmaların oluşturulduğu kapsamlı işbirliğine dönüştüğünü kaydetti. 
     
Gelecek üç yıl için desteklerin yüzde 27 arttırıldığını kaydeden Yıldırım, yatırımlara 700 milyon üzerinde kaynak ayrıldığını, reel sektöre 300 milyon tahsis edildiğini sözlerine ekledi. 
 

 

 

     
Murat Demirci / AA
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ercan Havalimanı'nın uluslararası uçuşlarda kullanılacağı günler uzak değil"
  • 20.07.2023 17:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ercan Havalimanı'nın uluslararası uçuşlarda kullanılacağı günler uzak değil"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti'nin ...

Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti hizmete girecek
  • 20.07.2023 14:10

Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti hizmete girecek

KKTC'nin prestijli projelerinden Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti KK ...

KKTC Ercan Havalimanı'nın yeni terminali
  • 20.07.2023 11:39

KKTC Ercan Havalimanı'nın yeni terminali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lefkoşa'da yapımı tamamlanan havalimanı ...

KKTC ile elektrik temini projesi başlıyor!
  • 18.01.2023 10:05

KKTC ile elektrik temini projesi başlıyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Denizin altından Torosların suyunu Kıbrıs Türkü ...

Ercan Havalimanı'nın yeni terminal binası tanıtıldı
  • 02.11.2022 15:12

Ercan Havalimanı'nın yeni terminal binası tanıtıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'da Ercan Havalimanı'nı ...

Ercan Havalimanı'ndan 3 ayda yaklaşık 870 bin yolcu uçuş yaptı
  • 12.09.2022 17:19

Ercan Havalimanı'ndan 3 ayda yaklaşık 870 bin yolcu uçuş yaptı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Ercan Havalimanı'nın, haziran, temmuz v ...