maritbet girişmaritbet
Binali Yıldırım: 10 yılda 152 kilometre tünel yaptık!

Binali Yıldırım: 10 yılda 152 kilometre tünel yaptık!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye'nin her tarafında cumhuriyet tarihinin 79 yılında yapılan yolların 2,5 katı bölünmüş yol yaptık. 6 bin kilometreyle aldık, 22 bin 500 kilometreye çıkarttık" dedi

Zonguldak'ta Ulu Camisi'nde cuma namazı kılan Bakan Yıldırım, Gazipaşa Caddesi'nde esnafla sohbet ederek AK Parti Zonguldak İl Başkanlığına kadar yürüdü.

Yolda karşılaştığı vatandaşların sorunlarını dinleyen Bakan Yıldırım, kendisinden yardım isteyen bir seyyar satıcıya 100 lira verdi.

Bakan Yıldırım, AK Parti İl Başkanlığını ziyaretinde yaptığı konuşmada, yaklaşan Kadir Gecesi'ni tebrik ettiğini söyledi.

Kendisinden önce konuşma yapan ve kentte bölünmüş yollarla ilgili sıkıntıları aktaran AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar'ın sözlerine değinen Yıldırım, "İl başkanını dinledik, bir çırpıda bütün projeleri anlattı. Basın mensupları ve teşkilatın temsilcileri de bunları kaydetti ama biraz sanki il başkanımız, bana şikayet makamında konuştu gibi geliyor. Söyleyeceklerimden sonra kanaatinizi tekrar sorarım" dedi.

Bakan Yıldırım, Zonguldak il sınırları içerisinde 79 yılda yapılan bölünmüş yol miktarının 2002'ye kadar 14 kilometre olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"2003'ten 2012 sonuna kadar  yapılan miktar 142 kilometredir, 10 kat.  İşte bizim farkımız bu, kim ne derse desin. Bu yıl da bunun üzerine 19 kilometre daha bölünmüş yol ilave edeceğiz.  Zonguldak'ın zor bir arazisi var, her taraf vadi, dağ. Zor ama imkansız değil, önemli olan zoru başarmaktır. Bu yaptığımız işlerin parasal karşılaştırmasına bakalım. AK Parti iktidarından önceki 1993-2002 yıllarında yollara harcanan para bugünkü değeriyle 127 milyon 510 bin liradır. Biz 1 milyar 70 milyon harcamışız, 9 kat. 'Yol yapılmadı' diyorsanız, bunlar kayıtlardaki işler, yapmaya devam edeceğiz."

Zonguldak-Irmak-Karabük demiryolunu 700 trilyon liraya  tamamen yenilenmesi işinin sürdüğünü anlatan Bakan Yıldırım, kentte şu anda yollar için 20 projenin devam ettiğini, toplam tutarının da 2 katrilyon olduğunu belirtti.

"79 yılda yapılanın 2,5 katı yol yaptık"

Bakan Yıldırım, zaman zaman yollarla ilgili müteahhit sıkıntılarının yaşanabildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"O bizim elimizde değil. Yasalar var, ihale yapıyorsunuz,  itiraz ediyor, mahkemeye taşıyor,  2 -3 sene o müteahhitten kurtulamıyorsunuz. Keyfi iş yapamayız. Bütün zorluklara rağmen geldiğimiz sonuç ortada. İnşallah önümüzdeki birkaç yıl içinde Zonguldak'ın tünelleri ve yolları dahil  önemli ölçüde tamamlanmış olacak. Bugün temelini atacağımız Mithatpaşa tünelimiz, şehir içi trafiğini yüzde 25 oranında azaltacak. Daha rahat ve temiz bir Zonguldak olacak. Allah buralara zor bir coğrafya vermiş. Zor coğrafyanın çaresizliğine hiçbir zaman sığınmadık. Türkiye'nin her tarafından cumhuriyet tarihin 79 yılında  yapılan yolların 2,5 katı bölünmüş yol yaptık. 6 bin kilometreyle aldık, 22 bin 500 kilometreye çıkarttık. İşte bizim farkımız bu. Onun için Zonguldak'ın yolları yavaş gidiyor, yapılmıyor, bu gibi değerlendirmelere katılmamız mümkün değil. Haksızlık olarak görüyoruz. Yapmaya devam edeceğiz."

Filyos Liman Projesi

Bölgenin önemli konularından birisinin Filyos Limanı olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, "Liman ve arkasında yapılacak endüstri bölgesiyle ilgili 6 milyon metrekare kamulaştırma yapıldı. Orada sadece 1 parsel için 3 yıl mahkemede uğraştık. Vermiyor vatandaş ne yapacaksınız? Yutkunduk, dövecek halimiz yok, 3 yıl sonra mahkemeyi kazandık, arazinin kamulaştırılması gerekleşti" dedi.

Projeyi AB IPA fonlarıyla yapmak için geçen yıl müracaat ettiklerini dile getiren Yıldırım, projenin kabul edildiğini, 700 trilyon fonda ayrılmasına karşın geçen yıl AB dönem başkanlığının geçtiği Güney Kıbrıs'ın projeye bloke koyduğunu anlattı.

Bakan Yıldırım, Güney Kıbrıs'ın dönem başkanlığının geçmesinin ardından tekrar işin peşine düştüklerini aktararak, "Şu anda görüşmelerimiz bitmek üzere, ister olsun ister olmasın. Ağustos ayının sonuna kadar bir sonuç aldık aldık. Onlara da bildirdik. Almazsak kendimiz bu yıl içerisinde  ihalesini yapacağız. Hayırlı uğurlu olsun. Kamulaştırmayla zaman kaybettik, AB bizi oyaladı. Onların blokesiyle zaman kaybettik artık daha fazla bekleyemeyiz" ifadelerini kullandı. 

"100 lira verginin 86 lirasını faize gidiyordu"

Zonguldak- Irmak- Karabük demiryolu hattına yapıldığından beri el atılmadığını, buranın tamamen yenilenerek sinyalli hale getirildiğini belirten Bakan Yıldırım, böylece bölgede yılda taşınan 2 milyon 200 bin ton yükün 10 katına çıkacağını dile getirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, eskiden katrilyonların, milyarların zaruri ihtiyaçlara bile verilemediğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2000-2001 yıllarında bu ülkenin yaşadığını kimse unutmasın. Bir gecede yüzde 50 herkesin fakirleştiğini biliyoruz. O zaman topladığımız 100 lira verginin 86 lirasını faize ödüyorduk. Bu durum şu anda tersine döndü. Vatandaşlarımızın taleplerine karşı elimizden geldiğince bütçeyi yetiştirmeye çalıyoruz. Sayın Başbakanımızın liderliğinde, onun memleket sevdası, insanımıza olan aşkı ve hizmet anlayışıyla memleketin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. O, bu gelir 'Zonguldak'ta yollar yapılmıyor' derse, bunları sağduyuyla değerlendirmek lazım. 'Yapılmadı' demek kolay ama yapılanları devletin resmi rakamlarıyla veriyoruz."

"10 yılda 152 kilometre tünel yaptık"

Bu yıl Ereğli-Zonguldak yolunun 24 kilometresini bitireceklerini anlatan Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye 30 yılda bir Bolu Tüneli'ni açamadı, 10 yılda 152 kilometre tünel yaptık. Dünyanın en uzun ikinci tünelini yapıyoruz, Ovit Dağı tüneli, 30 kilometre. Cumartesi dünyanın en büyük projesi Marmaray'ın tren setlerin test için raylara indiriyoruz. Sayın Başbakanımız indirecek. 30 kilometre denizin altından geçiyor. 10 yıl dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek gelen iktidar var. Zonguldak'ta da Şırnak'ta da böyle. Zonguldak'ta şansızlık olabilir, işler aksamış olabilir ama bizim kararlığımızda hiçbir değişiklik yok. Zonguldak karaelmas kenti, o işçilerimiz yüzündeki kara , yüz karası değildir emeğin karasıdır. Onun için hiç kimse Zonguldak'ta yapılanları görmezden gelip istismara kalkmasın."

AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar da kente önemli projelerin hayata geçirildiğini belirterek, Ereğli-Zonguldak arasında işi alan müteahhittin 14 yıldır işi bitirememesinin sıkıntısının yaşandığını anlattı.

Bakan Yıldırım'a, Uçar ve bazı belediye başkanları çeşitli hediyeler takdim etti.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak
  • 17.01.2024 11:25

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak

2024 Yılı Yatırım Programı'na göre, söz konusu ulaştırma ve haberleşme sektörü y ...

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı
  • 29.03.2022 16:22

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı

Betacons'un yüklenicisi olduğu, Türkiye'nin sivil teknolojiler, mobilite ve giri ...

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti
  • 03.09.2021 17:36

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yı ...

"7 tepeli İstanbul'a 7'nci vaadimizi gerçekleştiriyoruz"
  • 26.06.2021 16:35

"7 tepeli İstanbul'a 7'nci vaadimizi gerçekleştiriyoruz"

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, “Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü T ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da 5 hatta 91 kilometrelik metro yapımı devam ediyor"
  • 01.02.2021 16:30

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da 5 hatta 91 kilometrelik metro yapımı devam ediyor"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'u Avrupa'nın ve dünyan ...