maritbet girişmaritbet
Binalardaki enerji verimliliği artacak!

Binalardaki enerji verimliliği artacak!

Enerji verimliliğini artıracak olan "Build Upon" projesi, Türkiye dahil 13 Avrupa ülkesinde başladı.

Avrupa ülkelerinde Yeşil Bina Konseylerince hazırlanan ve mevcut bina emisyonlarının çevreye zarar vermemesini, konutların ve ticari binaların enerji verimliliği standartlarına uygun olarak iyileştirilmesini amaçlayan "Build Upon" projesi, Türkiye dahil 13 Avrupa ülkesinde başladı.

Türkiye ayağını Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneğinin (ÇEDBİK) üstlendiği Build Upon projesi, AB Horizon 2020 Araştırma ve İnovasyon Programı kapsamında, Türkiye, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Hırvatistan, İspanya, İsveç, İrlanda, İtalya, Letonya, Romanya, Slovakya ve Slovenya olmak üzere 13 ülkenin Yeşil Bina Konseyleri tarafından yürütülüyor.

Dünyanın en kapsamlı renovasyon (bina iyileştirmesi) projesi olarak tanımlanan Build Upon'un Türkiye ayağını üstlenen ÇEDBİK'in Build Upon Türkiye Direktörü Ahmet Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yaklaşık 19 milyonluk mevcut konut stokunun sera gazı salımlarının yaklaşık yüzde 30'una neden olduğunu söyledi.

Bu nedenle Build Upon projesinin acil şekilde uygulamaya konması gerektiğini vurgulayan Acar, şöyle devam etti:

"Build Upon, Avrupa'da 13 ülkenin yeşil bina konseylerinin, Horizon 2020 programı kapsamında ortak çalışmayla mevcut binaların enerji verimli hale getirilmesi için mevzuatı geliştirme, kamuoyu farkındalığı oluşturma, çözüm önerilerini tartışarak eyleme hazır ve altyapısı olan bir topluluk yaratma projesidir."

Proje kapsamında bu yıl 6 çalıştay düzenleyeceklerini anlatan Acar, şunları söyledi:

"Mevcut binaların enerji verimli yapılması geniş bir konu. Yalıtım yapılması, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerinin yenilenmesi, pencere, çatı, zemin izolasyonu renovasyon kapsamına giren konular arasında. Bu proje sayesinde adımlar atılmaya başlanırsa mevcut yasalar geliştirilebilir ve binaların yenilenmesi için hem zorunluluklar hem de teşvikler getirilebilir."

Acar, Avrupa mevzuatında sera gazı salımlarının 2020'ye kadar yüzde 20 azaltılmasının hedeflediğini ve söz konusu proje kapsamında Türkiye'nin şartları göz önüne alınarak çalışmaların da bu yönde yürütüldüğünü bildirdi.

Projenin Türkiye'deki tüm binaları kapsadığını, fiili çalışmalar başladığında öncelikle enerji tüketimi fazla olan binaların ve bölgelerin ele alınması gerektiğini dile getiren Acar, şöyle konuştu:

"Projenin bir parçası olarak Türkiye'nin, AB ile geliştirdiği ilişkiler çerçevesinde enerji mevzuatı konusunda birçok kazanım elde edeceğine inanıyoruz. Yeşil bina konseyleri düzeyinde devam edecek olan bu proje sayesinde, Türkiye'nin mevcut bina stoku değerlendirilerek enerji verimliliği politikaları ve eylemleri gözden geçirilecek kilit oyuncular tarafından çözüm yolları ortaya konacak ve ülkemiz için makul adımlar atılmasının önü açılacaktır."

80'in üzerinde etkinlik yapılacak

Merkezi ve yerel yönetimlerden inşaat şirketlerine, malzeme üreticilerinden finans kurumlarına kadar birçok kuruluşun içerisinde yer aldığı Build Upon'un Avrupa'daki mevcut binaları, yeşil binalara dönüştürerek enerji verimliliğine büyük katkı sağlaması bekleniyor. 

Proje kapsamında RenoWiki internet sitesi kurulacak ve 13 ülkenin önemli şehirlerinde 80'in üzerinde etkinlik gerçekleştirilecek.

Proje için belirlenen stratejilerin 30 Nisan 2017'ye kadar oluşturulması gerekiyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!
  • 05.02.2022 16:47

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!

Enerjinin en fazla tüketildiği alanların konut (yüzde 32,7) ve sanayi (32,3) old ...

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada
  • 13.10.2021 11:03

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada

Sel ve orman yangını felaketlerinin yaşandığı, nehir ve havza rejimlerinin değiş ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'
  • 20.02.2014 16:24

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'

Çedbik Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten, Çedbik'in kuruluşunu, Türki ...

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi
  • 17.03.2012 19:21

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün kalbi 1. Gayrimenkul liderler zirvesinde attı ...

Rönesans, dünyanın en büyükleri arasında 23. oldu
  • 21.08.2020 17:18

Rönesans, dünyanın en büyükleri arasında 23. oldu

Rönesans, Avrupa’nın en büyük 9’uncu müteahhitlik şirketi olarak da sıralamada y ...