maritbet girişmaritbet
Binalarda yangına dayanıklı asansör olmalı!

Binalarda yangına dayanıklı asansör olmalı!

Liftinstituut Solutions Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan, binalarda bulunması gereken itfaiyeci asansörü ile ilgili bilgiler verdi.

İtfaiyecilerin yüksek katlara ulaşabilmesi, yangına olay yerinde anında müdahale edebilmesi için mutlaka “İtfaiyeci Asansörü”nün olması gerekir.

Yükselen yapılarda mutlaka en az 1 tane itfaiyeci asansörünün bulunması olası can ve mal kaybının önüne geçeceğini söyleyen Liftinstituut'ün danışmanlık şirketi Liftinstituut Solutions Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan, başta büyük bina ve yapılar olmak üzere tüm karar verici ve kullanıcıları uyararak, itfaiyeci asansörü ile ilgili şu bilgileri verdi:

  • Şehir hayatının giderek artması ile birlikte mimari de dikey ve gökdelen olarak tabir edilen uzun binalar sıklıkla kullanılıyor. Kullanıcılar tarafından beğenilmesine karşın, bina seçiminde güvenlik ilk sırada olmalı.
  • Doğal afetlerin ne zaman ve nasıl ortaya çıkacağı bilinemese de afetlerden korunmak ve afet sonrası ilk müdahale de çok önemlidir. Dikey binalarda kullanılan asansörlerde iç yapı mesafesi de giderek artar. Bu nedenle de afet durumunda kullanılacak asansörün güvenliği ve dayanıklılığı çok önemlidir.

CAN VE MAL KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN İTFAİYECİ ASANSÖRÜ ŞART!

·         AB ile birlikte ülkemizde 2004 yılında AB dillerinde sonra TSE tarafından 2006 yılında da Türkçe olarak yayınlan EN 81 – 72 standartlarında yüksek binalarda kullanılması gereken itfaiyeci asansörü ile ilgili detaylı bilgiler yayınlanmıştır.

·         Yangın sonrası itfaiyecilerin olay yerine hızla üst katlara ulaşabilmesi, can ve mal kaybını en aza indirebilmesi için büyük önem taşıyan itfaiye asansörü, aynı zamanda yönetmelik kapsamında acil durum asansörü olarak da tanımlanır.

·         Sıcaklığa dayanıklı, yanıcı olmayan malzemelerden üretilmesi gereken itfaiyeci asansöründe, asansörün kuyusunda, kumandasında, elektrik tesisatında kabininde olması gerekenler EN 81 – 72 standardında belirtilmiştir.

·         İtfaiyeci asansörüne ne zaman ihtiyaç duyulacağı, başka bir deyişle hangi şartlar oluştuğunda itfaiyeci asansörünün zorunlu hale geldiği 19 Aralık 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan “Binaların Yangından Korunmasına Dair Yönetmelik”te tespit edilmiştir.

YANGINA DAYANIKLI JENERATÖRLÜ ASANSÖR OLMALI

·         Bir binanın yapı yüksekliği 51.50 m'nin üzerinde ise 19 Aralık 2007'den beri o binada en az 1 itfaiyeci asansörünün olması zorunludur.

·         İtfaiyeci asansörlerinde varsa makine mekanı yangından korunmalı, birincil ve ikincil güç besleme kabloları yangına dayanıklı olmalı, kat kapı önlerindeki alanlar yangından korunmuş alanlara açılmalıdır.

·         Kat kapıları yangına dayanıklı, elektrik tesisatı belli yerlerde belli derece suya karşı korunmuş olmalıdır.

·         Kabinde mahsur kalan itfaiyecinin kurtarılması için gerekli provizyonlar oluşturulmalıdır.

·         Asansörlerin hareketini kontrol eden kumanda sisteminin, yangın anında itfaiyeci kullanımı için standartta ifade edilen kumanda sistemleri ile ilgili tüm şartları sağlamalıdır. Bu sayede itfaiyeciler istedikleri kata daha hızlı çıkarak, ilk müdahaleyi sağlarlar.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Binalarda yangına dayanıklı asansör olmalı!
  • 16.02.2018 14:23

Binalarda yangına dayanıklı asansör olmalı!

Liftinstituut Solutions Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan, binalarda bulunması ...

Asansör güvenliğine yönelik yeni düzenleme 1 Eylül’de yürürlükte
  • 16.08.2017 14:49

Asansör güvenliğine yönelik yeni düzenleme 1 Eylül’de yürürlükte

Liftinstituut’ün Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan, asansör güvenliğine yöneli ...

Yılın en iyi asansör ve yürüyen merdiven firmaları seçiliyor
  • 08.05.2017 14:40

Yılın en iyi asansör ve yürüyen merdiven firmaları seçiliyor

Asansör ve yürüyen merdivenleri denetleyen Hollandalı Liftinstituut, ‘Yılın En İ ...

Asansör ve yürüyen merdivenlerin inşaat aşamaları!
  • 11.01.2017 10:11

Asansör ve yürüyen merdivenlerin inşaat aşamaları!

Denetleme kuruluşu Hollandalı Liftinstituut, asansör ve yürüyen merdivenlerin Av ...