maritbet girişmaritbet
Bilişim Vadisi’nin temeli bugün atıldı!

Bilişim Vadisi’nin temeli bugün atıldı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dev proje Bilişim Vadisi'nden, yıllık 50 milyar dolar ciro beklediklerini ifade etti.

Türkiye'nin geleceğine büyük katkılarda bulunması amaçlanan Bilişim Vadisi'nin temel atma töreni bugün Gebze'de gerçekleşti. Toplam 5 etap olarak planlanan ve 3 milyon metrekare alan üzerine inşa edilecek olan Bilişim Vadisi'nin ilk etabının temeli atıldı. 515 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek Bilişim Vadisi'nin ilk etabı 55 milyon TL'ye mal olacak. Bilişim Vadisi'nin temel atma törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar ve çok sayıda davetli katıldı.

"Dünyanın en iyi ilk 10 ülkesi arasında olacağız"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Altyapı projeleri önemli ölçüde tamamlanmış ve bugün üst yapı projelerine başlanacak olan bu vadi, ülkemizin ekonomik gücünü yükseltecek ve bizi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokacak en önemli atılımlardan biri olacaktır. Bugün ABD, Güney Kore gibi ülkelere bakıldığında ekonomilerinin temelinde en önemli yatırımın bilişime ve teknolojiye yapılmış olacağını göreceğiz. Bilişim teknolojilerinin en önemli yanı çok fazla yatırım yapılmadan sizlere büyük şirketler oluşturabilmesidir. Google, Facebook gibi şirketlere baktığınızda kurulum aşamasında çok büyük yatırımlar olmadığını göreceksiniz. Bilişim Vadisi de tamamlandığında hem geleceğin bilişim şirketlerini ortaya çıkarmada hem de bilişim şirketlerini ülkemize çekme konusunda önemli faydalar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Bazı anlar ve zamanlar vardır ki hem tarihe tanıklık etmek hem de tarihin dönüşümünde yer almak adına çok önemlidir. Bugün bizler 21. yüzyılda öncü ve vizyon bir projeyi, büyük Türkiye'ye yakışan bir projeyi başlatmanın ve tanık olmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti emin ve kararlı adımlarla geleceğe doğru yol alırken, vizyon projelerini de bir bir hayata geçiriyor. Bu bir dönüşüm projesidir. Bu bir değişimin başlangıcı, Türkiye'nin 2023 hedefi doğrultusunda dünyanın en gelişmiş ve en öndeki ilk 10 ekonomisi ve ülkesinden bir olma projesine atılmış kararlı adımlardan biridir” diye konuştu.

Bakan Fikri Işık, Bilişim Vadisi'nin ulusal ve uluslararası üniversitelerle işbirliği yaparak eğitim üssü olacağını da kaydetti. Işık, "Bilişim Vadisi, Türkiye'nin ilk tematik inovasyon merkezine ev sahipliği yapacaktır. Bu projenin en önemli sac ayaklarından birisi hem firmalara hem de girişimcilere hayallerini gerçekleştirme imkanı sağlayacak kuluçka merkezlerinin bölgede yer alacak olmasıdır. Sözkonusu kuluçka merkezlerinden yeni küçük şirketler yani start-up ya da spinn-off firmaları çıkacaktır. Önümüzdeki dönemde TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırarak sadece kendisi Ar-Ge ve proje yapan bir kurum olmaktan çıkarıp, yaptığı Ar-Ge ve projeleri büyük oranda özel sektör eliyle gerçekleştirecek bir yapıya kavuşturacağız. Bilişim Vadisi ile geleceğin dünyasına yön verecek teknolojilerin üretileceği bir ekosistemi kuruyoruz. Türkiye'nin teknoloji odaklı büyümesini hızlandıracak adımların en büyüğünü bu projeyle hayata geçiriyoruz. Dünyanın her yerinden teknolojiye yön veren bilim insanlarını ve yenilikçi fikirleri Bilişim Vadisinde bir araya getireceğiz. Böylelikle Türkiye'nin bilişim teknolojileri alanında dünya markası oluşturmasını sağlayacağız" dedi.

Bilişim sektörünün, kendisine yapılan yatırımları kısa sürede karlılığa çevirerek ülkelerin sadece teknolojik gelişmişlik düzeyini değil, ekonomik rekabet gücünü de artıran bir etkiye sahip olduğunu ifade eden Bakan Işık, "Bilişim sektörü yüksek maliyetli yatırımlar gerektirmemesi, ham maddesinin bilgi ve farklılık olması, girdi sağlayacağı sektörlerin sınırsız olması nedeniyle, sektördeki firmaları kısa sürede büyük şirketlere dönüştürebilecek özelliğe sahiptir.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, temel atma butonuna birlikte bastılar. Törenin sona ermesinin ardından Bakan Işık ve beraberindeki protokol üyeleri, Bilişim Vadisi inşaat alanından görülebilen İzmit Körfez geçiş köprüsü inşaatını inceledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

100 bin kişiye istihdam sağlayacak Bilişim Vadisi!
  • 04.03.2017 15:58

100 bin kişiye istihdam sağlayacak Bilişim Vadisi!

İlk etabında 2 bin, tamamı bittiğinde ise 100 bin kişiye istihdam sağlayacak ola ...

Bilişim Vadisi’ne TOGG aşısı
  • 02.08.2020 11:08

Bilişim Vadisi’ne TOGG aşısı

TOGG tanıtımı sonrası Bilişim Vadisi firma başvurularında yüzde 50’lik bir artış ...

Bilişim Vadisi’nin iç mekanlarını OSO Mimarlık tasarladı
  • 06.11.2018 17:16

Bilişim Vadisi’nin iç mekanlarını OSO Mimarlık tasarladı

Tamamlandığında Türkiye’nin en büyük teknoparklarından biri olacak olan Bilişim ...

Bilişim Vadisi uluslararası ölçekte bir merkez olacak
  • 09.09.2018 15:35

Bilişim Vadisi uluslararası ölçekte bir merkez olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli'de Bilişim Vadisi'ni ziyaret ...

Bilişim Vadisi'nin 2. Etabında inşaat çalışmaları sürüyor
  • 08.02.2018 09:37

Bilişim Vadisi'nin 2. Etabında inşaat çalışmaları sürüyor

Türkiye'nin en büyük teknoloji geliştirme merkezi olacak Bilişim Vadisi, Haldız ...