maritbet girişmaritbet
Bilecik’in tarihi evleri kurtarılmayı bekliyor

Bilecik’in tarihi evleri kurtarılmayı bekliyor

Bilecik'in Küplü köyünün simgesi olarak Osmanlı döneminin mimarisini taşıyan tarihi evler yıkılmaya yüz tutmuş durumda.

Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan bu yapıların bugünkü halleri ise içler acısı. Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan ve harabeyi andıran görüntüleriyle tarihi evler çevre sakinlerini tedirgin ediyor. 

Yakınlarından geçmeye korkan hale gelen köy sakinleri yetkililerden acil çözüm bekliyor. Tarihi evler tamamen yıkılmamak için adeta zamana direniyor. Her geçen gün biraz daha yıkılan tarihi binalar yetkililere adeta, ‘Kurtarın' diye haykırıyor. 

Eski ihtişamlı günlerine dönmeyi bekliyor

Küplü köyü ara sokaklarda yıkılmaya yüz tutan virane halde bulunan ecdat yadigarı ahşap tarihi evlerin restorasyonu yapılıp eski ihtişamlı günlerine dönmesi için onarım gerektiği belirtildi. Bir zamanlar ocakların tüttüğü, ailelerin yaşadığı, geniş avlulu, iki katlı olduğu gözlenen ve döneminin en ihtişamlı binalarından olan tarihi konaklar camları kırık, çatısı harap olmuş, sıvaları dökülmüş vaziyette günümüzde harabe görüntüleriyle Küplü köyü sakinlerini üzüyor. 

Osmanlı'dan günümüze gelen birçok geleneğin yaşatıldığı Küplü köyündeki evler iki ya da üç katlı olan konaklar, zemin katları taş, üst katları ahşap iskelet içine ahşap veya kerpiç dolgu sistemi kullanılarak inşa edilirken, konaklar bahçesiz ve bahçeli olarak çeşitlilik gösteriyor.

Evlerin kaderine terk edilmesini kendilerini üzdüğünü ifade eden Küplü köyü sakinleri evlere kısa sürede sahip çıkılması gerektiğini belirterek yetkililerden duyarlı olmalarını istediler. 

Yorum Yaz