maritbet girişmaritbet
Beyazıt Meydanı’nda yenileme çalışmaları sürüyor!

Beyazıt Meydanı’nda yenileme çalışmaları sürüyor!

İstanbul'un en çok turist çeken noktalarından Beyazıt Meydanı'ndaki yenileme çalışmaları havadan görüntülendi.

Bizans döneminde kentin en büyük meydanı, Osmanlı döneminde saray meydanı olan Beyazıt Meydanı, kent imgesini oluşturan temel ögelerinden biri. Çevresindeki Beyazıt Camisi'ni ve mahallesini de içine alan semtin sınırları, Divanyolu yönünde Çarşıkapı ve Kapalıçarşı, güneyde Soğanağa Mahallesi, batıda Aksaray yönünde Hasan Paşa Hanı, Seyyid Hasan Paşa Külliyesi ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi ile belirleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin bu özel alanını yenilemek için çalışmalarını sürdürüyor. Anadolu Ajansı (AA), meydanda yapılan çalışmaları havadan görüntüledi. Darülfünun Alt Geçidi ve bu sırada yıkılan 8 dükkandan kazanılan alanın yayalara tahsisinin, meydandaki tarihi yapıları ortaya çıkardığı ve meydana ferah bir görünüm kazandırdığı görülüyor. İÜ'nün önündeki merdivenler ve zeminde yapılan çalışmalar da devam ediyor. 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan Beyazıt Meydanı ile ilgili Kentsel Tasarım Fikir Projesi, kurul tarafından onaylandı, Uygulama Projesi ise onayda bekliyor.

Bu kapsamda, Vezneciler'de 50 yılı aşkın süredir kullanılan ancak zamanla yıpranan ve 3,30 metrelik düşük gabarisi ile risk taşıyan Darülfünun Alt Geçidi, kuruldan alınan onay doğrultusunda yeniden inşa edildi. Proje hazırlanırken, eski alt geçit 56 metre geriye çekildi.

Yapısal olarak alt geçide bağlı inşa edilen ve taşıyıcı özelliğini kaybeden 8 dükkan ve büfeler de yıkılarak kaldırıldı. Böylece İstanbul, fonksiyonel ve sağlam bir alt geçide kavuşurken, 56 metre geriye çekilen alt geçit alanı ve yıkılan dükkanlara ait bin 500 metrekarelik yeni alan da yayalara tahsis edildi. Alt geçidin gabarisi, yeni projede 4.40 metreye çıkartıldı.


İÜ önündeki tarihi ve tescilli olmayan merdivenlerin altından geçerek, Bakırcılar Çarşısı'ndan çıkan alt geçit güzergahında aç-kapa usulüyle yapılan çalışmanın yapım metodu da kuruldan geçti.

Çalışmalar kapsamında, üniversite önündeki merdivenlere ait mermerler, tutanak tutularak söküldü, üzerilerindeki harçlar konservasyon laboratuvarında temizlendi ve tekrar yerlerine yerleştirildi. Meydanın zeminini yenileme çalışmaları ise sürüyor. 

Tarihi sarnıçlar ortaya çıktı

Alt geçidin yeniden yapımı sırasındaki bir diğer kazanım da yıkılan dükkanların arka bölmelerinden birinde ortaya çıkan tarihi sarnıç oldu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nde görevli arkeologlar bölgeyi kapatarak, sarnıcı koruma altına aldı.

Bu sarnıç ve az ilerisinde bulunan bir başka sarnıç ile Beyazıt Meydanı Kentsel Tasarımı'nın geleceği, onay bekleyen kurul kararları doğrultusunda şekillenecek.

Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Beyazıt Camisi ve 2. Beyazıt Medresesi'nde yapılan restorasyon çalışmaları da devam ediyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Beyazıt Meydanı yenilendikten sonra böyle olacak!
  • 27.01.2015 14:10

Beyazıt Meydanı yenilendikten sonra böyle olacak!

İstanbul'da tarihi yarımadanın merkezinde bulunan Beyazıt Meydanı'nı yenileniyor ...

Beyazıt Cami'nin son hali havadan görüntülendi
  • 14.12.2017 16:00

Beyazıt Cami'nin son hali havadan görüntülendi

Restorasyon çalışmalarının 21 Şubat 2018'de bitmesi beklenen Beyazıt Cami’nin so ...

Beyazıt Meydanı’nda yenileme çalışmaları sürüyor!
  • 27.03.2015 13:49

Beyazıt Meydanı’nda yenileme çalışmaları sürüyor!

İstanbul'un en çok turist çeken noktalarından Beyazıt Meydanı'ndaki yenileme çal ...

İstanbul'un tarihi Beyazıt Meydanı yenileniyor
  • 27.01.2015 14:01

İstanbul'un tarihi Beyazıt Meydanı yenileniyor

Beyazıt Meydanı'nında yoğun bir çalışma başladı. Bu çalışma ile meydan baştan aş ...

Süleyman Subaşı Camii yeniden yapılacak
  • 01.12.2013 10:36

Süleyman Subaşı Camii yeniden yapılacak

Beyazıt Meydanı yeniden düzenlenecek. Haliç kıyısında, Unkapanı Köprüsü ile Metr ...