maritbet girişmaritbet
Beklenen İstanbul depremi şehrin yapılarını tehdit ediyor!

Beklenen İstanbul depremi şehrin yapılarını tehdit ediyor!

İTÜ’den Dr. Reşat Oyguç, 7 ve üzerinde büyüklükteki olası İstanbul depreminde Ayasofya Müzesi’nin minarelerinin yıkılabileceğini söyledi ve uyardı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öncülüğünde düzenlenen, İstanbul'daki tarihi yapıların durumunun ele alındığı uluslararası deprem çalıştayında, Ayasofya Müzesi'nin 4 minaresi için kritik uyarı yapıldı. Bilimsel deney ve analizlerle 10 yıldır Ayasofya'nın durumunu inceleyen İTÜ Yapı Deprem Enstitüsü öğretim görevlisi Dr. Reşat Oyguç, yaptığı açıklamada, 7 ve üzerinde büyüklükteki olası İstanbul depreminde Ayasofya'nın minarelerinin yıkılabileceğini söyledi.

‘Güçlendirme yapmak şart'

İstanbul Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Tarihi Yapıların Depremselliği Çalıştayı'na katılan bilim insanları, önceki gün dünya miras listesindeki Ayasofya'ya teknik bir gezi düzenleyerek tarihi yapıyı yerinde incelediler. 10 yılı aşkın süredir Ayasofya'nın sismik dayanaklılığı üzerinde çalışmalarda bulunan organizasyon başkanı Dr. Reşat Oyguç, yaptığı açıklamada, “Mevcut haliyle Ayasofya'nın 4 minaresi, 7 ve üzerinde büyüklükteki olası depreme dayanacak durumda değil. Minarelerin bir an önce güçlendirilerek, tarihi yapının deprem riskine karşı korunması gerekiyor” dedi. Oyguç, “Ayasofya'nın olası deprem karşısında vereceği tepkiyi deneysel olarak hazırladığımız 3 boyutlu deprem modellemelerinde inceledik. Sanal deprem deneylerinde minarelerin büyük risk taşıdığını tespit ettik. Mevcut haliyle Ayasofya'nın 4 minaresi için olumlu konuşmak mümkün değil” diye konuştu.

Mimar Sinan sayesinde ayakta

Yaptıkları ölçümlemelerde Ayasofya'nın kubbe ve diğer kısımlarında deprem riskine karşı sıkıntılı bir durum oluşmasını beklemediklerinin altını çizen Dr. Reşat Oyguç, sözlerine şöyle devam etti:

“Tarihi yapının kubbesi kenarlardaki dört kolon üstünde bulunuyor. Mimar Sinan döneminde kolonlara payandalar eklendiği için kubbe kısmında çökme riski bulunmuyor. Ayasofya'nın en önemli özelliği kenar kolonlar üzerine oturtulmuş kubbesidir. Tarihsel süreçte yapıda oturmalar başlayınca Mimar Sinan döneminde ilave edilen payandalar yapıyı sağlıklı hale getirdi. Ayasofya, Mimar Sinan'dan bu yana güçlendirme geçirmedi. Eserin yaşanan onca depreme rağmen ayakta durması bile tek kelimeyle muhteşem. 3 boyutlu modelle, sarsıntı masası deneyleri ve akademik çalışmalar tamamlanmıştır.”

Milliyet 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, olası depreme nasıl hazırlanıyor?
  • 15.08.2022 15:56

İstanbul, olası depreme nasıl hazırlanıyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da 500 bine ...

İstanbul depremi için korkutan uyarı! Uzatmaları oynuyor!
  • 24.06.2022 16:18

İstanbul depremi için korkutan uyarı! Uzatmaları oynuyor!

Prof. Dr. Naci Görür, 'beklenen' İstanbul depremini bir kez daha hatırlatarak ha ...

Arı Teknokent'ten silüet açıklaması!
  • 24.02.2022 11:50

Arı Teknokent'ten silüet açıklaması!

Arı Teknokent, Sabah Gazetesi'nde yer alan “Boğaz’ın silüetini bozmaktan ya ...

Yangında 85 bin futbol sahası büyüklüğünde alan kül oldu
  • 12.08.2021 11:34

Yangında 85 bin futbol sahası büyüklüğünde alan kül oldu

İTÜ UHUZAM, Akdeniz ve Ege Bölgesi'ndeki orman yangınların doğada bıraktığı tahr ...