maritbet girişmaritbet
Baz istasyonlarının kira bedellerine standart geliyor!

Baz istasyonlarının kira bedellerine standart geliyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, camiler ve belediyeler dahil kamu kurumlarının sahip olduğu binalara, ormanlara ve meralara konulacak cep telefonu baz istasyonları için yıllık kira 'tavan'ı belirledi

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, camiler ve belediyeler dahil kamu kurumlarının sahip olduğu binalara, ormanlara ve meralara konulacak cep telefonu baz istasyonları için yıllık kira 'tavan'ı belirledi. Devlet; Ankara, İstanbul ve İzmir'de, kamu binalarına konulacak baz istasyonlarından yılda en fazla 10 bin TL kira alabilecek.

Ulaştırma Bakanlığı, GSM operatörleriyle özellikle bazı belediyeler ile kamu kurumları arasında zaman zaman çatışma ve krizlere yol açan baz istasyonlarının yıllık kira bedelleriyle ilgili radikal bir düzenleme yaptı. Bundan böyle camiler, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kurulaşları, cep telefonu operatörlerinden fahiş sayılacak tutarlarda baz istasyonu kirası alamayacak. Devlet kuruluşları, Ulaştırma Bakanlığı'nın belirlediği 'tavan' üzerinden, baz istasyonu kurulumu için binalarını ya da sahip oldukları birimleri açacaklar.

İŞTE KİRA BEDELLERİ

Ulaştırma Bakanlığı, hazırlanan yönetmelik taslağını, görüş için operatörlere gönderdi. HABERTÜRK'ün ulaştığı taslağa uygulamanın ayrıntıları ve kira bedelleri şöyle:

ÜÇ BÖLGE BELİRLENDİ:

Yıllık tavan ücretleri kamu, orman ve mera olmak üzere üç bölge dikkate alınarak, ayrı ayrı saptandı.

-BİRİNCİ GRUP: İstanbul, Ankara ve İzmir merke z ile tüm ilçeleri ve bu illerin dışında kalan illerin merkezlerini kapsıyor. Bu il ve ilçelerde kamu binalarına konulacak baz istasyonlarından yılda en fazla 10 bin TL, orman alanlarına konulanlardan bin 767 TL, meralara yerleştirilecek baz istasyonlarından da 10 bin TL kira alınacak. Bu illerin dışında kalan illerin merkezlerinde de aynı tutarda kiralar geçerli olacak.

-İKİNCİ GRUP: İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki illerin merkez olmayan ilçelerini içeriyor. Bu kapsama giren ilçelerde kamu binalarına konulacak baz istasyonlarından yılda 7 bin 200 TL, orman alanlarına konulanlardan bin 767 TL, meralara yerleştirilecek baz istasyonlarından 7 bin 200 TL kira tahsil edilecek.

-ÜÇÜNCÜ GRUP: Belde, köy ve kırsal alanları kapsıyor. Söz konusu birimlerde kamu binalarına konulacak baz istasyonlarından yılda 5 bin 900 TL, orman alanlarına konulanlardan bin 767 TL, meralara yerleştirilecek baz istasyonlarından da 5 bin 900 TL kira alınacak.

EN KISA SÜREDE YAYIMLANACAK

Ulaştırma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, baz istasyonlarıyla ilgili söz konusu yönetmeliğe, 'görüş'lerin alınmasının hemen ardından son halinin verileceğini belirterek, "Zaman yitirmeden yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak, uygulamaya girecek" dedi.

Sektör temsilcileri, Ulaştırma Bakanlığı'nın çalışmasının önemine işaret ederek, kiralarla ilgili getirilen 'standard'ın uygulamada ortaya çıkan sıkıntı ve krizleri çözeceğini vurguladı.

TAVAN BEDELLER NASIL BELİRLENDİ?

Yetkili, kirayla ilgili tavan bedeller nasıl belirlendiği sorusunu, "3 operatördan mevcut kira tutarlarıyla ilgili bilgiler alındı. Saha çalışması yapıldı. Bu çerçevede uygun olacak rakamlar çıkarıldı" dedi.

Yetkili, ilgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanmadan tavan kira tutarlarıyla ilgili bir değişikliğin söz konusu olup olmadığı sorusunu, "Ulaştırma BAkanlığı olarak hesaplanan rakamlar bunlar. Şu an için bu rakamlar geçerli" sözleriyle yanıtladı.

Olcay Aydilek/Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

IARC'den 'Baz istasyonları kanser yapmıyor' iddiası
  • 10.11.2013 15:14

IARC'den 'Baz istasyonları kanser yapmıyor' iddiası

IARC Çevre ve Radyasyon Birimi Başkanı Dr. Schüz baz istasyonlarının kanser yapt ...

Baz istasyonlarının kira bedellerine standart geliyor!
  • 20.08.2012 08:56

Baz istasyonlarının kira bedellerine standart geliyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, camiler ve belediyeler dahil kamu ...

Baz istasyonları şehir dışına çıkarsa iletişim büyük darbe yer!
  • 11.07.2012 12:47

Baz istasyonları şehir dışına çıkarsa iletişim büyük darbe yer!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, baz ista ...

Baz istasyonlarının şehir dışına taşınması halk sağlığını korumaz!
  • 28.06.2012 10:33

Baz istasyonlarının şehir dışına taşınması halk sağlığını korumaz!

Karadeniz'de baz istasyonu kurulan bölgede köylüler "zehir yemek istemiyoruz" di ...

Binali Yıldırım: Baz istasyonlarının şehir dışına taşınması daha tehlikeli!
  • 15.06.2012 10:41

Binali Yıldırım: Baz istasyonlarının şehir dışına taşınması daha tehlikeli!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, baz istasyonlarının ...

Yargıtay: Baz istasyonları şehir dışına taşınsın!
  • 02.06.2012 12:09

Yargıtay: Baz istasyonları şehir dışına taşınsın!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bireyleri arasında lenf kanseri bulunan bir ailenin ...