maritbet girişmaritbet
Basmane, göçmenlerin Batı'daki son kapısı!

Basmane, göçmenlerin Batı'daki son kapısı!

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp İzmir'e gelen, kayıtdışı olanlarla sayıları 300 bini bulan mülteciler yeni bir hayata başladı.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp İzmir'e gelen, kayıtdışı olanlarla sayıları 300 bini bulan mülteciler yeni bir hayata başladı. Avrupa ülkelerine geçmek için Basmane semtini üs gibi kullanan mülteciler İzmir'i yeni yurtları olarak benimsedi. Metruk evlerde yaşayan, düşük ücretlere çalıştırılan mültecilerin büyük bölümü Türkiye'de kalmak ve Türk vatandaşı olmak istiyor.

Suriye'deki iç savaşın ardından Türkiye'ye göçün ilk başladığı günlerde, ellerinde bavullarıyla İzmir Basmane Meydanı'nı dolduran, Yunanistan üzerinden bir Avrupa ülkesine gidecekleri hayaliyle cami avlularında hayatlarını sürdüren mülteciler, artık kentin bir parçası haline geldi. İzmir ve çevresinde yaşayan mültecilerin sayısı resmi kayıtlara göre 98 bin. Kayıtdışı olanlarla bu rakam 300 bini buluyor. Daha önce Afganistan ve Libya'daki savaşlardan kaçanların da yolu Basmane'den geçmişti. Ancak son yıllarda Basmane'de Suriye'den başka ülkenin vatandaşlarına rastlamak pek mümkün değil. Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi'ye göre Avrupa hayaliyle İzmir'e gelen Afrikalı, Libyalı, Afgan mültecilerin kimi hayallerine kavuşmayı başardı, kimi savaş bittikten sonra ise ülkesine geri döndü.

MERKEZLERİ: BASMANE OLDU 

İzmir'de yaşayan Suriyelilerin büyük bir bölümü Basmane bölgesi ile Kadifekale arasındaki metruk, yıkılmak üzere olan evlerde kalıyor. Elektrik, su gibi altyapıları olmayan bu evler, Suriyelere çok yüksek ücretlerle kiralandı. Bu evlerde yaşayanların büyük bölümü Suriyelilerden uzaklaşmak istemediğinden merkezden ayrılmıyor. Öte yandan İzmir'in hemen hemen tüm gecekondu semtlerinde Suriyeli ailelere rastlamak mümkün. 

SURİYELİLER ÜLKELERİNE GERİ DÖNMEK İSTEMİYOR 

Mültecilerin İzmir'e gelmesinin en önemli sebebi ekonomik. Ellerinde birikimleri olan Suriyelilerin neredeyse tamamı kent merkezinde kendi işyerlerini açtı. Birikimi olmayanlarsa atölyelerde, restoranlarda, inşaatlarda çalışmaya başladı. Gaziler Caddesi'nde yürümeye başladığınızda, hemen her köşede Arapça tabelaları olan dükkânlar görmek mümkün. Suriyeliler daha çok birbirlerinden alışveriş etmeyi tercih ediyor. 

Kendi işini yapanların neredeyse tamamı İzmir'den başka bir yere gitmeyeceğini söylüyor. Halep'ten bir yıl önce gelen, ülkesinde 20 yıldır dönercilik yapan Fahri İzzet Süleyman, eşi ve 3 çocuğuyla Basmane'ye yerleşmiş ve Halep'teki döner dükkânını burada açmış. Süleyman, "Artık ekmeğimiz burada, ne başka ülkeye gitmeyi düşünüyorum ne de Halep'e dönmeyi. Belki bir gün vatandaşlık hakkı da kazanırız" diyor. 

EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK 

Suriyelilerin bir bölümü de Foça, Torbalı gibi çevre ilçelerde B tarım işçisi olarak çalışıyor. Hemen hemen bütün tarım alanlarında, daha önce Güneydoğu'dan gelen mevsimlik işçilerin yerini Suriyeli işçiler almış durumda. Mültecilerin en büyük sorunu ise işsizlik. 

'HER GÜN YENİ BİR HAYAT"

Suriyeliler, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'ye minnettar. Ama hayata bir yerinden tutunmak için çabalamaktan asla vazgeçmiyorlar. 6 çocuğuyla Halep'ten 1 B gelen Meryem Mansur, savaşı anlatırken adeta yeniden yaşıyor. Kardeşleri, akrabaları orada, onlardan haber alamadığı zaman çok korktuğunu söylüyor. Meryem'in söyledikleri aslında Suriyelilerin yeni hayatını çok güzel özetliyor: "Bir kez ölümün kıyısına gelince, günlük yaşamayı öğreniyorsun. Burası bizim yeni evimiz. Hayata her gün yeniden başlıyoruz. O gün karnımız toksa, sağlığımız yerindeyse, tamam."

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı
  • 02.11.2023 13:09

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı

İzmir ve çevresindeki fayların deprem üretme olasılıklarının belirlenmesi için b ...

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor
  • 27.07.2023 15:36

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdür ...

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı
  • 11.04.2023 13:41

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi ...

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor
  • 29.09.2022 15:29

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor

Bergama ilçesinde 57 dönüm alan üzerine yapılacak olan ve İzmir'in ilk Millet Ba ...

Bakan Kurum: "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500"
  • 21.04.2022 18:55

Bakan Kurum: "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ...