maritbet girişmaritbet
Barajlara 3 dilde uyarı ve kurtarma sistemleri!

Barajlara 3 dilde uyarı ve kurtarma sistemleri!

Siirt'te, barajlardan yapılan su tahliyesi öncesi Botan Çayı kenarındaki vatandaşlar, Türkçe, Kürtçe ve Arapça anonslarla uyarılıyor.

Siirt Valiliği, Alkumru ve Kirazlı barajlarından yapılan su tahliyelerinde Botan Çayı'nda ani su yükselmesine bağlı can ve mal kayıplarının engellenmesi amacıyla çeşitli önlemler aldı. Bu kapsamda tahliye öncesi siren sistemi devreye girerken bölgede yaşayanlar için de Türkçe, Kürtçe ve Arapça ikaz anonsları yapılıyor.

Siirt Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Ahmet Yıldız, AA muhabirine, barajlardan su tahliyesi öncesi çay kenarında başta piknik yapanlar olmak üzere vatandaşları sirenle uyarmak amacıyla sistem oluşturduklarını söyledi.

Boğulmalara karşı önemli tedbirlerin alındığını dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:

"Botan Çayı Meydandere ile Billoris bölgesini kapsayan koridorun tamamını içine alacak şekilde tespit edilen yaklaşık 8 kilometrelik güzergahta ikazda bulunmak üzere oluşturulan 2 motorize ekibimiz aldığı eğitimlerin ardından göreve başladı. Söz konusu güzergahta belirlenen noktalara kurulan siren sisteminin yanı sıra Türkçe, Kürtçe ve Arapça uyarı anonsları yapılıyor."

Hutbede konuya yer verilecek

Bölgedeki işletmelerde de herhangi bir olumsuzluk karşısında kullanılmak üzere halat ve can yeleği gibi kurtarma malzemelerin bulundurulması zorunluluğu getirildiğini belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu tür malzemeleri kullanacak personele uzmanlarımızca eğitim verildi. Bunun yanı sıra İl Müftülüğü, konuyla ilgili vatandaşın bilgilendirilmesi ve duyarlılığın arttırılması amacıyla Cuma hutbelerinde konuyu işleyecek. Ayrıca Siirt Belediyesi de anonslar yapacak. Herhangi bir tehlike ve acil durum karşısında vatandaşların AFAD'a 122 numaralı telefonla ulaşmasını istiyoruz."

Çay kenarındaki uyarı levhaların sayısını 45'e çıkardıklarını kaydeden Yıldız, ayrıca okullarda düzenledikleri toplantılar sayesinde 2 bin 465 öğrenciyi bilgilendirdiklerini,  yıl sonuna kadar 15 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

Geçen yıl 6 kişi boğulmuştu

Siirt'te 24 Ağustos 2014'te barajlardan yapılan su tahliyesinin ardından Botan Çayı'nda meydana gelen ani su yükselmesi nedeniyle suya kapılan 12 kişiden Semanur (10), Seval (5), Betül (8) ve baba Osman Parlaküşer (34) ile Ahmet (28) ve Fikret Tente (36) hayatını kaybetmişti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Barajlara 3 dilde uyarı ve kurtarma sistemleri!
  • 12.05.2015 13:15

Barajlara 3 dilde uyarı ve kurtarma sistemleri!

Siirt'te, barajlardan yapılan su tahliyesi öncesi Botan Çayı kenarındaki vatanda ...