maritbet girişmaritbet
Balkanların en büyük camisinin temeli atılıyor!

Balkanların en büyük camisinin temeli atılıyor!

Türkiye Diyanet Vakfınca Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yapılacak Balkanların en büyük camisinin temeli, 13 Mayıs'ta atılacak.

Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV) Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam'da önemli yeri bulunan camilerin, birlik ve beraberliğin sergilendiği önemli dayanışma platformları olduğunu söyledi.

''Ümmetin her bir ferdiyle kalplerimiz ve gönüllerimizi buluşturacağımız birlik mekanları inşa ediyoruz'' ifadesini kullanan Bilgin, 1975'te Kocatepe Camisi'nin temeline attıkları ilk harçtan bugüne kadar Türkiye'de 3 bin 421, 25 ülkede ise 100'ün üzerinde cami ve eğitim binası yaptıklarını bildirdi.

''Balkanların en büyük camisi olacak''

Bilgin, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da tek olan Ethem Bey Camisi'nde çok az kişinin ibadet edebildiğini, halkın bayramlarda caddelerdeki alanlarda namaz kıldığını, yağmurlu günlerde ise sıkıntı yaşadığını dile getirdi.
Yüzde 70'i Müslüman Arnavutluk halkının en büyük hayalinin geniş camide ibadet edebilmek olduğunu belirten Bilgin, şunları kaydetti:

''Tiran'da 1994'te Namazgah denilen yere cami inşası için Arnavutluk İslam Topluluğu Başkanlığınca çalışmalar yapılmış. Bugüne kadar değişik tarihlerde temel atılsa da arsa ve bürokratik işlemler ile mahkeme süreçleri nedeniyle caminin yapımına başlanamamıştı.''

Bilgin, caminin temelinin 13 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katılımıyla atılacağını ifade etti.

Arnavutluk Müslümanlarının 100 yıllık cami hasretinin sona ereceğini vurgulayan Bilgin, 10 dönümlük arazide yapılacak 4 minareli camiyi 2-3 yılda tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Balkanların en büyük camisinde aynı anda 4 bin 500 kişinin ibadet edebileceğini kaydeden Bilgin, camialanında, 332 kişilik konferans salonu, 10 derslikli Kur'an kursu, sergi salonu, kütüphane, lokanta ve yemekhane, 2 katlı Balkan Müzesi, engelli ve yaşlı asansörü, bebek bakım odası, çalışma odaları ve 500 araçlık otoparkıyla büyük bir kültür merkezi yapacaklarını anlattı.

''Camilere 200 milyon dolar kaynak ayırdık''

Bilgin, 9 ülkede cami inşaatı, 7 ülkede de 16 caminin yer tahsis ve projelendirme işlemlerinin sürdüğünü söyledi.

Vakfın dünya genelinde yaptığı camiler ile son durumları hakkındaki fotoğrafların internet sitelerinde yer aldığını belirten Bilgin, ''www.diyanetvakfi.org.tr'' ile ''www.camilereyardim.com'' adreslerinden istenilen cami için bağış yapılabileceğini kaydetti.

Bilgin, camilerin zamanında tamamlanabilmesi için vatandaşların yardımına ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Balkanların en büyük camisinin temeli atılıyor!
  • 08.05.2015 13:48

Balkanların en büyük camisinin temeli atılıyor!

Türkiye Diyanet Vakfınca Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yapılacak Balkanların e ...

Diyanet Vakfı, Balkanların en büyük camisini yapacak!
  • 27.10.2014 12:06

Diyanet Vakfı, Balkanların en büyük camisini yapacak!

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Arnavutluk'un başkenti Tiran'a Balkanların en büyük ...