maritbet girişmaritbet
Bakanlık Kuito gemisini akladı!

Bakanlık Kuito gemisini akladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kuito gemisinde herhangi bir radyasyon sinyali alınmadığını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son günlerde büyük tartışma konusu olan Kuito gemisiyle ilgili detaylı bir açıklama yayınladı. Geminin tamamen temizlendiğini ve herhangi bir radyasyon sinyalinin alınmadığını belirten bakanlık, patlama ihtimalinin olmadığının da altını çizdi.

İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın o açıklaması;

FPSO KUITO isimli yüzer petrol ürünü depolama gemisi kullanım ömrünü doldurması nedeniyle söküm amacıyla Aliğa Gemi Söküm Bölgesine 03.02.2015 tarihinde gelmiştir.

Aliağa Liman Başkanlığı tarafından Tavşan Adası güneyinde bulunan 7 nolu demirleme mevkiinde bekletilen FPSO KUITO isimli yüzer petrol ürünü depolama gemisinde ilgili kurum ve kuruluşlarca 04.02.2015 tarihinde yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda;

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nca yetkilendirilen İstanbul Denizcilik ve Sörvey Hizmetleri Ltd.Şti. firması tarafından gemi etrafında 5 m mesafede bir tur atılarak radyasyon ölçümü yapılmıştır. Radyasyon sinyalleri alınmaması doğrultusunda gemiye çıkılmış; radyasyon doz ölçer ve gaz ölçer cihazları ile geminin her noktasında gerekli radyasyon ölçümleri yapılmış, tüm alanlara girilerek kontroller gerçekleştirilmiştir. Yapılan ölçümlerde en düşük radyasyon değeri 5 µR/h (mikroradyan), en yüksek ölçülen değer ise 23 µR/h olarak tespit edilmiştir.  Ölçülen bu değerler Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından verilen 50 µR/h sınır değerin altındadır.

Radyasyon ölçüm değerinin sınır değerlerinin altına ölçülmesi nedeniyle; Haser Gözetim, Denetim Survey San. Tic. Ltd. Şti'nin bağımsız surveyi gemide yakıt atıklarını, servis ve kargo tanklarını incelemiş olup kargo tanklarında herhangi bir petrol türevi ürün bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca geminin tamamen temizlenmiş olduğu görülmüştür.

Gemide gaz ölçer cihazı ile yapılan ölçümlerde tanklardaki solunabilir hava değerinin %20,9 O2 olduğu ve patlayıcı, parlayıcı herhangi bir risk içermediği ölçülmüştür. 4458 sayılı Gümrük Kanunu gereğince Aliağa Gümrük Müdürlüğü Gemi Söküm Gümrük Muhafaza Kısım Amirliği personelleri gözetiminde gemiye sadece uzman kişiler çıkmıştır. Gemide yapılan araştırmalar ve tespit çalışmaları yaklaşık 4 saat sürmüştür. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakanlık Kuito gemisini akladı!
  • 05.02.2015 14:44

Bakanlık Kuito gemisini akladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kuito gemisinde herhangi bir radyasyon sinyali al ...