maritbet girişmaritbet
Bakandan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması!

Bakandan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması!

Feridun Bilgin, birinci köprüye ek karayolu ve ikinci köprüye demiryolu yerine Büyük İstanbul Tüneli'ni inşa ettiklerini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 3 katlı Avrasya Tüneli hakkında önemli açıklamalarda bulundu.Bilgin, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek olan 3 Katlı Tünel Geçiş Projesi'nde bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonraki süreç hakkında ise söz konusu projenin tek tüpte hem karayolu hem de demiryolunu aynı anda ihtiva eden ortadan geliş gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da iki şeritli lastik tekerli araç geçişine uygun olarak yapılacağını söyledi.

Tünelin büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacağını ifade eden Bilgin, projeye çok önem verdiklerini dile getirdi. Yapılan çalışmalarda İstanbul'a birinci köprü ilave karayolu ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde de ilave tren yolu geçişinin olmazsa olmaz olduğunun ortaya çıktığını anlatan Bilgin, şöyle devam etti:

"İki ayrı tünel yerine bu ikisini birleştirip tek bir geçişle bu projeyi yaptık. Projenin karayolu kısmı Avrupa Yakası'nda Hasdal Kavşağı'ndan Asya Yakası'nda Çamlık Kavşağı'nda biten bir mesafe. Bunun 6 bin 500 metrekaresi Boğaz altından geçen 3 katlı tünelimiz. Sonra karayolu ayrılıyor 5 bin 600 metre Avrupa yakasında 4 bin 50 metrede Asya yakasında sadece karayolu tüneli haline dönüşüyor. Demiryolu kısmı ise Söğütlüçeşme'den başlıyor, İncirli-Zeytinburnu'nda bitiyor. Aşağının uzunluğu 31 kilometre demiryolu, komple metro olarak. Karayoluyla ilgili kısımsa 16 kilometre civarında. Bu projenin diğer önemli özelliği ise İstanbul'da faal haldeki 9 metroyu kesiyor. Metroya binen yolcu, İstanbul'un Asya yakası da dahil olmak üzere metro işletmeciliğinin bulunduğu her yere ulaşma imkanına kavuşacak. Karayolu kısmıyla hem 3. Köprü'yü hem TEM Otoyolu'nu hem de D100'ü keserek İstanbul'un ana arterlerini oluşturan yollar, bütün araçların otomatik kullanacağı bir hale geliyor. Bu tünel, tasarımı ve konseptiyle bir entegrasyon projesi."

Proje güzergahı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UKOME ve meclis kararının alındığını, imar plan revizyonlarının yapılarak, İstanbul nazım imar planına işlendiğini, ÇED'in gerekli olmadığına dair kararın çıktığını, ihale dosyasının büyük oranda tamamlandığını ifade eden Bilgin, teknik ve idari şartnamenin hazırlandığını, projenin teknik, finansal, ekonomik açılardan yapılabilirliğini ortaya koyan fizibilite etüdünün hazırlandığını anlattı. Bilgin, YİD modeli çerçevesinde ihale edilmesi için Kalkınma Bakanlığı nezdinde Yüksek Planlama Kurulunda (YPK) ilgili kurumlarla konunun incelendiğini söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Arslan'dan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması
  • 04.05.2018 16:28

Bakan Arslan'dan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Anadolu Ajansı Editör M ...

Ulaştırma Bakanı Arslan'dan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması
  • 14.12.2017 15:07

Ulaştırma Bakanı Arslan'dan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul ...

Büyük İstanbul Tüneli 5 yılda tamamlanacak
  • 08.04.2017 13:37

Büyük İstanbul Tüneli 5 yılda tamamlanacak

İçinden hem karayolu hem de demiryolu geçecek olan Büyük İstanbul Tüneli'nde çal ...

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli böyle olacak!
  • 27.02.2015 12:17

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli böyle olacak!

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından tanıtılan Büyük İstanbul Tüneli, 3 kattan ol ...

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin resimleri yayında!
  • 27.02.2015 15:07

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin resimleri yayında!

Hasdal ile Ümraniye arasını 14 dakikaya indirecek olan Büyük İstanbul Tüneli'nin ...

Emine Erdoğan'dan Taksim Camisi paylaşımı
  • 28.05.2021 16:33

Emine Erdoğan'dan Taksim Camisi paylaşımı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ibadete açılan Taksim C ...