maritbet girişmaritbet
Bakan Fatma Güldemet Sarı Atina'ya gitti!

Bakan Fatma Güldemet Sarı Atina'ya gitti!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Barselona Sözleşmesi 19. Taraflar Toplantısı'na (COP 19) katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Akdeniz Eylem Planı (UNEP/MAP) kapsamında Atina'da düzenlenen Barselona Sözleşmesi 19. Taraflar Toplantısı'nın (COP 19) bakanlar oturumunda bir konuşma yaptı. 

Türkiye'nin 1976 yılında taraf ülke olarak sözleşmeye imzasını attığını anımsatan Sarı, "40 yıllık süre zarfında zor zamanlar da geçirdik. Bununla birlikte biz taraf ülkeler aldığımız zamanında ve doğru kararlar sayesinde zorlukları aşmayı hep birlikte başardık" diye konuştu.Sarı, Türkiye'nin dönem başkanlığında İstanbul'da gerçekleştirilen 18. Taraflar Toplantısı'nın bir dönüm noktası olduğunu belirterek, şöyle devam etti;"Sistemin mali sağlığını güvence altına alan kararlar kabul ettik. İstanbul'daki toplantıda, Barselona Sisteminde fonlama ve işlevsellik bakımından bazı değişiklikler yaptık. “Sermaye Rezervinin” oluşturulması kararını alarak Sekretarya çalışanlarının finansal olarak devamlılığını sağladık. Birleşmiş Milletler kurallarına istinaden, Taraf Ülkeler bugünkü ekonomik durumlarını dikkate alacak şekilde katkı payı sistemini modernize ettik. Ayrıca, büro ve Uyum Komitesinin Teknik Şartnamelerinin kabulü, “Orta Vadeli Strateji” dokümanı hazırlanması, Çevre Dostu Şehirler Ödülü'nün oluşturulması, Deniz Çöpü Bölgesel Eylem Planı'nın kabulü, Akdeniz Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi ve Komisyonunun gözden geçirilmesi ve yeniden yapılandırılması gibi stratejik kararlar aldık" Türkiye'nin 2 yıl boyunca büroyu yönetmiş olmasından ve bu sorumluluğu taşımaktan onur duyduğunu vurgulayan Sarı, "Büro İstanbul'da alınan kararların uygulanması hususunda çok başarılı bir dönem geçirmiştir. Bu vesileyle hepsini tebrik ederim" ifadelerini kullandı.

"ÜLKEM ADINA KIVANÇ DUYUYORUM"

Sarı, UNEP/MAP ve Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu arasında imzalanan mutabakat zaptının Barselona ve Bükreş Sözleşmeleri arasında bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesine sağlayacağı katkıya dikkati çekerek, şunları söyledi; "İki Sözleşme arasında tamamlanan Mutabakat Zaptı, deneyim ve bilgi paylaşımı için mükemmel bir fırsat sağlayacaktır. Türkiye her iki sözleşmeye de taraf olan tek ülkedir. Ayrıca Karadeniz Daimi Sekretaryasına İstanbul'da ev sahipliği yapma şerefine de naildir. Bu bağlamda, Büro Başkanı olarak Türkiye, Mutabakat Zaptının tamamlanması için büyük çaba sarf etmiştir. Söz konusu Mutabakat Zaptı, Türk boğazları ile birbirine bağlanan iki geniş coğrafyada bilgi değişimini mümkün kılacaktır. Her iki sözleşme arasında birleştirici bir köprü vazifesi gören ülkem adına kıvanç duyuyorum "Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın önemine de vurgu yapan Sarı, "İklim Değişikliği için somut bir mekanizmayı da içeren daha kapsamlı bir bölgesel eyleme ihtiyaç duyduğumuzu düşünmekteyim. Bu bağlamda, Türkiye olarak biz, iklim değişikliği ile mücadele için bölgesel bir merkeze ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağız. Yunanistan'dan, bu hususu başkanlık edeceği önümüzdeki iki yıllık döneme taşımasını rica ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Fatma Güldemet Sarı Atina'ya gitti!
  • 12.02.2016 10:12

Bakan Fatma Güldemet Sarı Atina'ya gitti!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Barselona Sözleşmesi 19. Tarafla ...