maritbet girişmaritbet
Bağcılar Şehitler Parkı ve Müzesi hizmete açıldı

Bağcılar Şehitler Parkı ve Müzesi hizmete açıldı

Bağcılarlıların gurur duyacağı bir eser olarak inşa edilen “Şehitler Parkı ve Çanakkale Zaferi Müzesi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katıldığı törenle hizmete açıldı

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında büyük bir değişim ve dönüşüm yaşayan Bağcılar ilçesi, inşaatı tamamlanan “Şehitler Parkı ve Çanakkale Zaferi Müzesi” ile farklı bir görünüme kavuşuyor. Bağcılarlıların gurur duyacağı bir eser olarak inşa edilen “Şehitler Parkı ve Çanakkale Zaferi Müzesi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Sarıkamış Muharebelerinde, Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında şehit düşen Mehmetçikleri anmak için önemli etkinliklere imza atan Bağcılar Belediyesi anlamlı bir projeyi daha hayata geçirdi. Çanakkale Savaşı ile Sarıkamış şehitlerine ithaf edilerek tasarlanan Evren Mahallesi Cami Yolu Caddesi üzerinde inşa edilen “Şehitler Parkı ve Çanakkale Zaferi Müzesi” törenle hizmete açıldı.

 Bağcılar'ın 40 şehidi için fatiha okundu

Program İstiklal Marşı ve Ataşehir Mimar Sinan Camii İmam Hafızı Abdüllatif  Efe'nin Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı. Ardından İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, Çanakkale şehitlerinin ruhuna bağışlanmak üzere 99 Hatmi Şerif'in duasını okudu.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz açılışta yaptığı konuşmada insanlarımızın bu ülkede özgürce yaşaması için canlarını veren şehitlere rahmet okurken, gazileri de minnetle andı. Yılmaz şöyle konuştu: “Bu ülke şehit ve gazilerimizin emaneti. Onlar olmasaydı bu topraklar bizim olmazdı. Sarıkamış şehitleri olmasaydı Ardahan, Sarıkamış ve Kars bizim olur muydu? Çanakkale'de şehit düşen Mehmetçiklerimiz olmasaydı İstanbul da bizim olamazdı.” Anadolu topraklarının şehit kanıyla yoğrulduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye'ye karşı sorumlulukları bulunduğunu anlattı. İstiklal Marşı'ndan da mısralar okuyan Yılmaz, vatan ruhunun önemine dikkat çekerek, “Bu vatan için can veren kan veren ve bu ülke için gecesini gündüzüne katarak çalışanı bu millet unutmaz. Biz de şehitlerimizi unutmadık. Bu vatan şehitlerindir.” dedi.

“Bu ülkeyi şehitlerimizden emanet aldık”

Şehitlerden emanet aldıkları ülke topraklarını sonraki nesle daha güçlü bırakmak için çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, Prof. Dr. Kemal Karpat'ın, ‘200 seneden bu yana Türkiye bugünkü refaha ve gelişmeye hiç bu kadar nail olmamıştı' sözüne atıf yaparak, “Allah'a şükür Türkiye sizinle birlikte daha büyük zenginliğe yürüyor. Bu başarılara birlikte yürüdük. Bağcılar Belediye Başkanımız Lokman Çağırıcı'dan Allah razı olsun. Eğer siz destek vermeseydiniz O, başkan olamazdı ve bu park da yapılamazdı.'' diye konuştu.
Konuşmanın ardından Başkan Çağırıcı, Bakan Yılmaz'a teşekkür plaketi sundu.

Bağcılar Kurucu Belediye Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık da konuşmasında ilçenin nereden nereye geldiğini hatırlatarak, “Bu toplum Türk'ü, Kürd'ü, Çerkez'i, Laz'ı ve Abazasıyla dürüst ve namuslu bir millettir. Bu millet ülkesini her zaman korumasını bilmiştir. 99 yıl önce başka bir toplumdan büyük zararlar gördük, şehitler verdik. Ayırımcılık yüzünden de şehitler verdik. Rabbim bir daha o günleri göstermesin.” şeklinde konuştu.  İstanbul Milletvekili Ünal Kacır ise Bağcılar Belediyesi'nin çok güzel hizmetler yaptığını belirterek, Başkan Çağırıcı'ya teşekkür etti.

Çanakkale Savaşlarının 99. yılında anlamlı bir açılış yaptıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise Çanakkale ruhunu Şehitler Parkı ve Çanakkale Zaferi Müzesi'nde yaşatacaklarını anlattı. Çanakkale'nin düşmana bile savaşta insanlık dersi verilen yerin adı olduğunu anlatan Çağırıcı, askerlerimizin yaralı düşman askerine bile yardım ettiğini söyledi. Çağırıcı şöyle konuştu:
“Çanakkale'yi görmeyen kalmasın, dedik her yıl 12.500 hemşehrimizi Çanakkale'ye taşıdık. İlçe sakinlerimizin 150 bini Çanakkale'yi gördü. ‘Çanakkale'ye gidemiyorsak Çanakkale'yi ilçemize getiririz' dedik. Bağcılar Meydan'da Çanakkale Platosu'nu yaptık.”

Programda ayrıca Yıldıztepe İlköğretim Okulu öğrencileri işaret diliyle İstiklal Marşı'nı okudu. Öğrenci İlayda Doğan'ın okuduğu İstikal Marşı'nı dinleyen davetliler duygulanırken,
 Nene Hatun İlkokulu öğretmeni Kadriye Elver de Çanakkale türküsünü okudu.

Bakan Yılmaz şeref defterini imzaladı

 Açılış programına ayrıca Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, Bağcılar AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Askerlik Şube Başkanı Albay Erhan Yıldız ve sanatçı Hasan Yılmaz ile Kore ve Kıbrıs gazilerinin yanı sıra Bağcılarlılar katıldı.

Programın sonunda Şehitler Parkı ve Çanakkale Zaferi Müzesi'nin açılışı yapıldı. Parkı ve Müze'yi gezen Bakan Yılmaz bilgi aldı. Şeref Defteri'ni imzalayan Bakan Yılmaz şu ifadelere yer verdi:
“Bugün Bağcılar Belediyemizde yapılan Şehitler Parkı ile Çanakkale Zafer Müzesi'nin açılışını yaptık. Gurur duyulan bir eseri ortaya koyan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ile ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.

Programda davetlilere Çanakkale Zaferi'ni hatırlatması amacıyla hoşaf ve kepek ekmeği ikram edildi.

“Sinemada savaştan kesitler izlenecek”

Şehitler Parkı ve Çanakkale Zaferi Müzesi'ndeki kafeterya alanı 265 metrekarelik alandan oluşuyor. Sosyal tesisleri, parkı ve peyzajıyla dikkat çeken bina 810 metrekarelik kullanım alanına sahip. Safranbolu evi bünyesinde  zemin katta kafeteryanın da yer aldığı parkta ayrıca birinci katta Tarih Müzesi ve ikinci katta sinema salonu bulunuyor.

Şehidin evrak çantasında bir tutam saç bulundu

Bağcılar'da Bağcılar Belediyesi tarafından yaptırılan Çanakkale Müzesi bünyesinde orijinal Çanakkale savaş materyalleri, 11 adet realistik silikon heykel, Nusret Mayın Gemisi iç bölüm uygulaması, Gelibolu topoğrafyası, dokunmatik Çanakkale Şehitleri ekranı gibi uygulamaları bulunuyor. Resim çalışmalarını Sinan Turaman, realistik silikon heykelleri Hakan Temur'un yaptığı müzenin küratörlüğünü ise Mehmet Lütfi Şen yaptı. Müze hazırlık çalışmaları sırasında bir sürpriz yaşandı.Orijinal materyaller bölümünde 99 yıl önce savaşta kullanılan bir evrak çantasının iç bölümünde, bir tutam ince örülmüş saç bulundu. Ziyaretçiler yüreklerin burkulduğu bu “an” gibi savaşı hissedecek, şehit ve gazileri anacak ve üzerine düşünecekler.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sivas'ta 438 konutun kura çekimi yapıldı
  • 13.06.2018 10:30

Sivas'ta 438 konutun kura çekimi yapıldı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas'ta Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ ...

'Anadolu şehirlerinde yatay mimariyi savunuyoruz'
  • 06.03.2018 11:01

'Anadolu şehirlerinde yatay mimariyi savunuyoruz'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Belediyesince yaptırılan Kentsel Dönüşüm ...

Gölbaşı Kent Meydanı ve Eğitim Kampüsü için protokol imzalandı
  • 01.02.2018 16:15

Gölbaşı Kent Meydanı ve Eğitim Kampüsü için protokol imzalandı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Gölbaşı Kent Meydanı ve Eğitim Kampüsü Protok ...

Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji lisesi eğitime başladı
  • 27.09.2017 09:36

Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji lisesi eğitime başladı

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Cezeri ...

719 okulda depreme karşı güçlendirme yapıldı
  • 30.08.2017 10:56

719 okulda depreme karşı güçlendirme yapıldı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul’da depreme yönelik güçlendirme çalışm ...

Organize sanayi bölgelerine teknik kolej müjdesi!
  • 20.06.2017 09:15

Organize sanayi bölgelerine teknik kolej müjdesi!

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince ...