maritbet girişmaritbet
Azerbaycan'daki Avrupa Oyunları başladı!

Azerbaycan'daki Avrupa Oyunları başladı!

Bakü Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirilen açılış töreni, uzun süre hafızalardan çıkmayacak.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Avrupa Oyunları, 68 bin seyirci kapasiteli Bakü Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Azeri ses sanatçısı Alim Kasımov'un, Sarı Gelin türküsünü ve geleneksel müzik türü olan muğam söylemesiyle başlayan seremonin açılışı için yine geleneksel enstrüman 50 nağaranın eşliğinde ülkenin bağımsız olduğu yılları gösteren 24 sayısından geri sayım yapıldı.

Daha sonra sahne alan yaklaşık bin oyuncu, Azerbaycan'a özgü halı sanatı motiflerinin sunulduğu koreografi gösterisi gerçekleştirdi. Oyuncuların kıyafetleriyle oluşturduğu Azerbaycan bayrağı, stadyumu tamamıyla dolduran izleyicilerden büyük alkış aldı. 

Gösteri, Azerbaycan Milli Marşı'nın okunması ve ülke bayrağının havai fişekler eşliğinde göndere çekilmesiyle devam etti. 

Bakü'deki tarihi Ateşgah Anıtı'nda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 26 Nisan'da yakılan meşale, 5 bin 500 kilometrelik ülke turunun ardından Azeri paralimpik şampiyonu İlham Zekiyev tarafından stada getirilerek oyunların başlangıcı yapıldı. 

Türkiye bayrağını milli karateci Enes Erkan taşıdı

Azerbaycan kültür ve tarihini yansıtan, geleneksel minyatür sanatının ve sembollerin kullanıldığı havai fişek, koreografi ve ışık gösterileriyle süren törenin devamında oyunlarda yarışacak sporcular, ülkelerinin bayraklarıyla stada girdi.

Olimpiyatların ilk kez düzenlendiği ülke olması sebebiyle Yunanistan kafilesiyle başlayan geçit sırasında, seyirciler Türk sporcuları coşkuyla ayakta alkışladı. Türk kafilesinin önünde dünya ve Avrupa şampiyonu karateci Enes Erkan yer aldı ve Türk bayrağını taşıdı. Sporcuların geçidinde, en büyük alkışı ise ev sahibi Azerbaycan aldı. 

2008'de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova da Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından tanınmasının ardından Avrupa Oyunları'na 18 sporcu göndererek ilk kez olimpik düzeydeki bir organizasyonda yer aldı. 

Kafilelerin geçidi sonrasında ABD'li şarkıcı Lady Gaga, sözleri John Lennon'a ait "Imagine" şarkısını piyano eşliğinde seslendirdi. 

Avrupa Olimpiyat Komitesi (EOC) bayrağı, 8 sporcu tarafından stada getirilerek göndere çekildi. Bayrağı getiren sporcular arasında 2012 Londra Olimpiyatları'nda erkekler 68 kiloda altın madalya kazanan tekvandocu Servet Tazegül de yer aldı.

İzleyicilerin alkışları eşliğinde farklı koreografi ve ışık gösterileriyle süren seremonide, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi ve Bakü Avrupa Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Mehriban Aliyeva ve EOC Başkanı Patrick Hickey konuşma yaptı. 

Tören, cumhurbaşkanı Aliyev'in oyunların başladığını resmen ilan etmesi ve yaklaşık 2 bin oyuncunun geleneksel Azerbaycan halayı olan "Yallı"yı oynamasıyla sona erdi. 

Yaklaşık 6 bin oyuncunun görev aldığı seremoninin sanat yönetmenliğini, 2004 Atina Olimpiyatları'nın açılışında da imzası bulunan Dimitris Papaioannou üstlendi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan onur konuğu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Çek Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Başkanı Jan Hamachek, Monaco Prensi II. Albert'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 15 devlet başkanı ve liderle yaklaşık 40 üst düzey devlet yöneticisi seremoniye onur konuğu olarak katıldı.

Törende Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil etti. Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Şenol Kazancı da eşlik etti.

Oyunlar 17 gün sürecek

Ülke tarihinin en büyük organizasyonu olan 1. Avrupa Oyunları'nda 50 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu, 20 branşta yarışacak. 

Dört yılda bir düzenlenmesi planlanan organizasyonda sporcular, 2016 Rio Olimpiyatları öncesi önemli bir sınav verecek. Bazı branşlarda birincilik elde edenler olimpiyatlara doğrudan katılım hakkı, bazı branşlarda ise kota puanı toplayacak. 

Bakü'de 5'i yeni, 7'si yenilenen, 6'sı da geçici inşa edilen 18 tesiste yapılacak oyunlar süresince 800'ü yabancı, 700'ü yerli yaklaşık bin 500 gazeteci görev yapacak. 

Senkronize yüzme, yüzme, atlama, artistik cimnastik, atıcılık, bisiklet, basketbol 3x3, plaj futbolu, plaj voleybolu, triatlon, sutopu, okçuluk, badminton, masa tenisi, voleybol, boks, eskrim, karate, tekvando, judo, güreş, sambo, kano sprint ve atletizm gibi müsabakaların yapılacağı Avrupa Oyunları 17 gün sürecek ve 28 Haziran'da yapılacak kapanış töreniyle sona erecek.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Azerbaycan'daki Avrupa Oyunları başladı!
  • 13.06.2015 12:56

Azerbaycan'daki Avrupa Oyunları başladı!

Bakü Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirilen açılış töreni, uzun süre hafızalardan ...

Bakü'deki Avrupa Oyunları'na Tekfen İnşaat imzası!
  • 11.06.2015 23:22

Bakü'deki Avrupa Oyunları'na Tekfen İnşaat imzası!

Tekfen İnşaat'ın hayata geçirdiği Bakü Olimpiyat Stadı'nda 1. Avrupa Oyunları ba ...