maritbet girişmaritbet
Ayasofya ve Topkapı Sarayı hızla yenileniyor!

Ayasofya ve Topkapı Sarayı hızla yenileniyor!

İstanbul Valisi Vasip Şahin, restorasyon çalışmalarının devam ettiği Ayasofya Müzesi ile Topkapı Sarayı'nda incelemelerde bulundu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, restorasyon çalışmalarının devam ettiği Ayasofya Müzesi ile Topkapı Sarayı'nın çok önemli tarihi eserler olduğunu belirterek, "Her iki eser; ülkemizin, milletimizin çok önemli değerleri. Bu toprakların, medeniyetin, kültürünü yansıtan eserler. Bunlara devlet ve millet olarak gözümüz gibi bakıyoruz." dedi.

Şahin, restorasyon çalışmaları süren Ayasofya Müzesi ile Topkapı Sarayı'nda incelemelerde bulundu. Önce Ayasofya'ya ardından da Topkapı Sarayı'na gelen Vali Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve yetkililerden bilgi aldı.

Ayasofya'nın bugüne kadar gördüğü en büyük restorasyonlarından

Yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra AA muhabirine açıklamalarda bulunan Şahin, Ayasofya Müzesi ile Topkapı Sarayı'nın ülke ve millet için çok önemli değere sahip olduğunu ifade ederek, "Bu toprakların, medeniyetin, kültürünü yansıtan eserler. Bunlara devlet olarak da millet olarak da gözümüz gibi bakıyoruz. Bundan hareketle Ayasofya'nın bugüne kadar gördüğü en önemli ve en büyük restorasyonlarından birini devletimiz gerçekleştiriyor. Osmanlı döneminden de ciddi bir restorasyon geçirmiş. Bakıldığında bin 500 yıllık eser, tarihi boyunca geçirmekte olduğu belki ikinci en büyük restorasyonunu gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

İşlerin nasıl daha hızlanabileceğini yerinde görmek ve kontrol etmek ve restorasyon çalışmasını yürüten kişilere moral vermek amacıyla incelemelerde bulunduğunu söyleyen Şahin, şöyle devam etti:

Ödenek noktasında bir sıkıntı çekmiyoruz

"Çok ciddi bir emek sarf ediliyor. Dikkatli bir çalışma yürütülüyor. Zaman zaman milimlik ölçeklerde çalışmalar yapılıyor. Buradaki amaç ve gaye, bu eseri gelecek nesillere en sağlam şekliyle nasıl devredebiliriz. Daha yüzyıllarca insanlığa hizmet etmeye devam eder? Amaç budur. Ödenek noktasında bir sıkıntı çekmiyoruz. Devletimiz bu noktada çok ciddi destekler verdi, veriyor. Arzumuz bir an önce bu eserlerin her boyutuyla; insanımıza, insanlığa hizmet vermesi ve ziyaret etmek isteyenlere öncelikle ziyaret ihtiyaçlarının karşılanmasıdır."

Topkapı Sarayı'nın da kurulduğu günden bugüne ciddi restorasyonlar geçirdiğini aktaran Şahin, yürütülmekte olan çalışmaların Ayasofya'da olduğu gibi en büyük restorasyon olduğunu dile getirdi.

Topkapı Sarayı'da en büyük restorasyonunu yaşıyor

Şahin, "Topkapı Sarayı da kurulduğu günden belki en büyük restorasyonunu yaşıyor. Birçok kullanılmayan alan, belki depo belki başka bir amaçla kullanılmış alan, şimdi Saray müştemilatı olarak ve mütemmim cüzi olarak hizmet verecek tarzda yeniden ele alınıyor, ihya ediliyor. Sarayın misyonuna uygun şekilde oralarda ziyaretçisini ağırlamak üzere hazırlanıyor." ifadelerini kullandı. 

Yürütülen restorasyon çalışmasının ne zaman sona ereceğine ilişkin kesin bir zaman diliminin şimdilik öngörülmediğini vurgulayan Vali Vasip Şahin sözlerini şöyle tamamladı:"Restorasyonlarda normal yapım gibi bir zaman öngörülmüyor. 2 senelik dediğiniz bir iş bazen 5-7 seneyi bulabiliyor. Çünkü her bir eseri kaldırdığınızda altından veya diğer tarihi devirlere gittiğinizde farklı farklı ihtiyaçlar ve projelendirmeler gerekiyor. Ve her bir projede tabi koruma kurullarının görüşüne sunuluyor. Onların görüşü alındıktan sonra restorasyonuna devam ediliyor. Dolayısıyla bu bir süreç işi. Biraz sabırla yürünmesi gerekiyor. Bütün çalışanlarımızdan, yüklenicilerimizden, restoratörlerimizden bu konuda azami hızla çalışmaları ve bir an önce işleri bitirmeleri yönünde."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Vasip Şahin, Ayasofya ve Topkapı Sarayı'nda incelemelerde bulundu.
  • 16.08.2017 11:50

Vasip Şahin, Ayasofya ve Topkapı Sarayı'nda incelemelerde bulundu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, restorasyon çalışmalarının devam ettiği Ayasofya Mü ...

Topkapı Sarayı'na 300 milyon TL'lik restorasyon!
  • 24.11.2018 11:54

Topkapı Sarayı'na 300 milyon TL'lik restorasyon!

Yaklaşık 300 milyon liralık bütçeyle tarihin en kapsamlı restorasyon sürecini ge ...

Topkapı Sarayı, 300 milyon liralık bütçeyle restore ediliyor!
  • 27.12.2017 17:41

Topkapı Sarayı, 300 milyon liralık bütçeyle restore ediliyor!

Topkapı Sarayı’nı eski haline dönüştürmek için restorasyon çalışmaları başlatıld ...

Ayasofya ve Topkapı Sarayı hızla yenileniyor!
  • 16.08.2017 11:39

Ayasofya ve Topkapı Sarayı hızla yenileniyor!

İstanbul Valisi Vasip Şahin, restorasyon çalışmalarının devam ettiği Ayasofya Mü ...

Topkapı Sarayı'na 220 milyon TL'lik restorasyon!
  • 10.04.2017 10:57

Topkapı Sarayı'na 220 milyon TL'lik restorasyon!

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Topkapı Sarayı'nda 220 milyon liralık kapsaml ...

Ayasofya yıllar sonra cami oluyor!
  • 04.05.2015 09:35

Ayasofya yıllar sonra cami oluyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, müze olması ihtimali konuşulan Enez’deki Ayasofya’nın ...