maritbet girişmaritbet
Ayamama Deresi temizleniyor, deniz ulaşımına açılıyor!

Ayamama Deresi temizleniyor, deniz ulaşımına açılıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ayamama Deresi'ni temizleyecek ve deniz yolu ulaşımına açacak.

Bakırköy, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçeleri içerisinde bulunan Ayamama Deresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen rekreasyon projesi ile önemli bir yaşam merkezi haline gelecek. Özellikle Osmanlı döneminde, çevresindeki bostanlar, bahçeler ve çiftlikler için önemli bir su kaynağı olan Ayamama Deresi, hayata geçirilen proje ile hak ettiği değerine yeniden kavuşmuş olacak.

Ayamama Deresi Düzenleme Projesi kapsamında, atık suların ileri teknolojik arıtma sistemlerinde arıtılarak dereye verilmesiyle derenin temizlenmesi sağlanıyor. Böylece dere ve çevresindeki canlı çeşitliliği arttırılmış olacak. Proje ile, Ayamama Deresi ve çevresi geçmişte olduğu gibi yeniden "kuş yolu" olma özelliğine kavuşacak. Böylelikle, hem “yaşamın canlanması” konseptiyle bölge kuşlarının ülkemizde kalması hem de derede su canlılarının yaşayabileceği sürdürülebilir bir çevre ortaya çıkarılacak.

Su taşkınlarının önüne geçen dere ıslahıyla ikiye bölünmüş olan Bakırköy ilçesinin yer yer yaya köprüleriyle ve dere çevresindeki geçişlerle birleştirilmesi de sağlanacak. Ayrıca, Küçükçekmece ilçe sınırından başlayarak Marmara Denizine kadar ulaşan proje alanı, dere boyunca 3 farklı kotta engelli erişimine de izin veren yürüme yolları yapılacak. Böylece yayalar proje başlangıcından sonuna kadar kesintisiz ulaşıma sahip olacak.

Proje kapsamında taşıt ve demiryolu köprüsünün yanı sıra peyzaj ana temasını temsil eden leylek boynu çelik yaya köprüsü de yapılacak. Bölge, pek çok spor alanıyla da aktif yaşamın merkezi olacak.

Proje kapsamında planlanan düzenlemelerden biri de, Ayamama Deresine deniz yolu ile ulaşım mümkün olacak. Marmara Denizinden, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ve İstanbul Fuar Merkezine, deniz taksi ve tekne gibi deniz araçlarıyla yeni bir ulaşım yolunun oluşturulması amaçlanıyor.

Proje tamamlandığında; Ayamama Deresi, içinden temiz suların geçtiği, çevresi çeşit çeşit bitkilerle bezenmiş yemyeşil bir ekolojik alana dönüşürken, vatandaşların sazlıklara gelen kuşlar ve kelebekler eşliğinde suda yüzen balıkları seyrettiği, süs şelalelerine bakarak suyun dinlendirici özelliğinden istifade ettiği, gölgeli ağaçların altında gezindiği, çocukların suyla kaynaşarak balıklarla oynadığı, küçük gölet alanları ve spor tesislerinin yer aldığı keyifli sosyal bir çevre ortaya çıkmış olacak.Ayamama Deresinde su taşkınlarının önüne geçmek amacıyla 5.650 m dere ıslahı tamamlandı. 2.650 m'lik ıslah çalışması devam ediyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ayamama Deresi projesi tanıtım videosu!
  • 06.04.2017 17:06

Ayamama Deresi projesi tanıtım videosu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği projeyle birlikte Ayamama D ...

Ayamama Deresi işte böyle olacak!
  • 06.04.2017 17:02

Ayamama Deresi işte böyle olacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin deniz ulaşımına açacağı Ayamama Deresi'nin fo ...

Ayamama Deresi temizleniyor, deniz ulaşımına açılıyor!
  • 06.04.2017 16:53

Ayamama Deresi temizleniyor, deniz ulaşımına açılıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ayamama Deresi'ni temizleyecek ve deniz yolu ula ...

Kadir Topbaş ‘Ayamama Deresi için 119 bina yıkıldı’
  • 18.12.2013 08:50

Kadir Topbaş ‘Ayamama Deresi için 119 bina yıkıldı’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 25 metre taban genişliği olan ...