maritbet girişmaritbet
Avusturyalı Doka, Türkiye'de yatırıma hazırlanıyor

Avusturyalı Doka, Türkiye'de yatırıma hazırlanıyor

Doka Kalıp-İskele Genel Müdürü Ender Özatay, ambargo sonrasındaki potansiyeli karşılamak için doğru adresin Türkiye olduğunu söyledi.

Ambargoların kalkmaya başlaması ile dünya ekonomilerinin odak noktası haline gelen İran için birçok şirket şimdiden yatırım stratejileri geliştiriyor. Bu şirketlerden biri olan Avusturyalı kalıp firması Doka da İran'ın yeni dönemdeki potansiyelini yakalayabilmek için yeni yatırımların startını verdi. Ancak şirket yatırımın adresini Türkiye olarak belirledi. İran'dan pay almak isteyen birçok şirketin operasyonlarını Türkiye üzerinden hayata geçirdiğini ifade eden Doka Kalıp-İskele Genel Müdürü Ender Özatay, "Türkiye'ye yabancı sermayenin büyük bir güveni var. Birçok şirket de benzer bir strateji içinde" dedi.

İÇ PAZAR DA HAREKETLİ

Özatay şöyle devam etti: "Orta Asya'daki cumhuriyetler de ilk piyasaya açıldığında yabancı şirketler, operasyonlarını Türkiye üzerinden yönetmişti. İran'da da benzer bir durum var. Bu ülkede büyümek isteyen küresel şirketler belli bir süre hem operasyonlarını Türkiye'den yönetecekler hem de gelen potansiyeli karşılamak için ülkemizdeki yatırımlarını güçlendirecekler. Biz de bunu yapıyoruz. Ayrıca iç pazarda çok hızlı bir talep var. Bu yılın ilk üç ayında yüzde 100'ün üzerinde büyüme gösterdik" dedi.

İNŞAATA HIZ KATACAK BULUŞ

Doka sektöre ilişkin buluşlarıyla da tanınıyor. Son dönemde şirketin öne çıkan çalışması otomatik tırmanan kalıplar oldu. Munih'teki Bauma Fuarı'nda da sergilenen sistem Türkiye'de de yoğun ilgi görmeye başladı. Sistem sayesinde çok katlı yapılarda kat çıkma hızı 3 güne düşüyor. İşçilik maliyetleri de yüzde 70'e kadar azalıyor. Sistemin hız ve güvenlik odaklı olduğunu belirten Özatay, "Bu konuda hassasiyet olduğundan yoğun ilgi görüyoruz" dedi.

TÜRKİYE'YE 1985'TE GELDİ 

Dünyada kalıp sektörünün en eski firmaları arasında yer alan Doka'nın 200 yıla uzanan bir tarihi var. 70'ten fazla ülkede faaliyet gösteren şirket, Türkiye pazarına 1985'te temsilcilik açarak girdi. 1999 yılında ise Doka Kalıp İskele San. ve Tic. A.Ş hayata geçti. 2008 yılında Gebze'ye tesis yatırımı yapan şirket, buradan Kafkaslar, Türki Cumhuriyetler, Azerbaycan, Suriye ve Irak gibi çevre ülkelere de merkez şeklinde hizmet veriyor.

 

Yorum Yaz