maritbet girişmaritbet
Avustralya’nın en büyük camisi Türklerin!

Avustralya’nın en büyük camisi Türklerin!

Avustralya’nın en büyük camisi, her gün sadece Türk değil birçok milletten Müslümanın ibadet edebilmesini sağlıyor

Avustralya'nın sembol eserleri arasında yer alan ve resmi devlet sitelerinde görülmesi gereken yerler listesine giren Auburn Gelibolu Camisi, bölgede yaşayan Müslümanların bir araya gelmesini sağlamasının yanı sıra her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Çift minaresi, kubbelerden oluşan gövdesi, şadırvanı, cami içi hat ve süsleme sanatı ile Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan cami Avustralyalı Türklerin gurur kaynağı şeklinde nitelendiriliyor. Yapımına 1986 yılında başlanan ve 6 milyon dolar harcanarak 1999 yılında resmi olarak hizmete açılan cami, Avustralyalı okullar tarafından en çok ziyaret edilen camiler arasında yer alıyor.

 Ramazanda yoğun ilgi 

Sydney'de yaşayan çeşitli milletlerden oluşan Müslümanlar, gün içinde yaptıkları ibadetlerin yanı sıra teravih namazlarını kılmak içinde Auburn Gelibolu Camisi'ne yoğun ilgi gösteriyor. Caminin yönetimini üslenen Auburn Türk İslam Kültür Merkezi Derneği Başkanı Dr. Abdurrahman Asaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan münasebetiyle yaşanan coşkunun bayrama kadar devam edeceğini söyledi. 

Asaroğlu, "Bu birlik, beraberlik, kaynaşmak için büyük bir fırsat diye düşünüyoruz. Mutluyuz elhamdülillah kendi kubbemizin altında, şerefemizin altında" dedi. Asaroğlu ramazan programları için Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan görevli hocaların da gelmesiyle memnuniyetlerinin artığını belirterek, "Bu mutluluğu paylaşıyoruz, paylaştıkça çoğalıyor" diye konuştu.

Her yıl 7-8 bin öğrenci ziyaret geliyor 

Abdurrahman Asaroğlu, yurt dışından gelen misyon şeflerinin ve Avustralyalı devlet adamlarının devamlı ziyaretlerde bulunduğu Auburn Gelibolu Camisi'ne her yıl çok sayıda ziyaretçi geldiğini söyledi.

Asaroğlu, "7-8 bin tane öğrenci gelir buraya her yıl. Her gün mutlaka bir tur olur. Biz Osmanlı mimarisini, cami nedir, İslam dini nedir onlara anlatırız. Ayrıca açık günümüz olur yılda bir defa. Bu zamanda da 2-3 bin kişi gelir" ifadesini kullandı.

Çok kültürlü cemaat 

Avustralya'nın sembol eserlerinden bir konumundaki Auburn Gelibolu Camisi, Sydney'de yaşayan farklı etnik kökenden gelen Müslümanlardan oluşan binlerce kişilik bir cemaate sahip.

Cami cemaatinden Pakistan kökenli Muhammed Khalid, camiyi inşaatının başladığı ilk günden itibaren 37 yıldır bildiğini söyledi. Khalid, "Camiyi uzun zamandır biliyorum. Cuma namazlarını sıklıkla burada kılıyorum" dedi. Avustralya'ya 1970 yılında geldiklerinde camilerin olmadığını dile getiren Khalid, "Şimdi hemen hemen Avustralya'nın her tarafında böyle güzel mescitlerin açılması bizler için çok güzel. Müslümanlar için, toplumumuz için, gelecek neslimiz çocuklarımız için bu çok güzel bir şey" diye konuştu.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avustralya’nın en büyük camisi Türklerin!
  • 20.07.2014 13:26

Avustralya’nın en büyük camisi Türklerin!

Avustralya’nın en büyük camisi, her gün sadece Türk değil birçok milletten Müslü ...