maritbet girişmaritbet
Avrupa Yakası'nda 72 bin konutun kapısı ilk defa açıldı

Avrupa Yakası'nda 72 bin konutun kapısı ilk defa açıldı

CLK Boğaziçi Elektrik'in hazırladığı Gayrimenkulün Enerjisi Raporu'na göre Avrupa Yakası’nda ilk 6 ayda 72 bin 233 konutta ‘ilk kez' oturum başladı.

4.2 milyon aboneye hizmet veren CLK Boğaziçi Elektrik tarafından üç ayda bir açıklanan Gayrimenkulün Enerjisi Raporu, İstanbul Avrupa Yakası'nda 2016'nın ilk 6 ayında 72 bin 233 konutun yeni yerleşimcileriyle buluştuğunu ortaya koydu. 

Geçen yılın aynı dönemine göre sıfır konuta yerleşen aile sayısında yüzde 41'lik artış gözlenirken, her gün yaklaşık 395 aile yeni konutlarda oturuma başlamış oldu. Darbe girişiminin etkisini ortadan kaldırmak için gayrimenkul sektöründe atılmaya başlanan yeni adımlar yılın ikinci yarısında da İstanbul'da projelerin hız kesmeden devam edeceğinin işaretini verdi.

Gayrimenkulün Enerjisi Raporu'na göre İstanbul Avrupa Yakası'nda 6 ayda yabancı ailelerin sayısı
24 bin 854'e ulaştı. Aslan payını ise geçen yılın aynı dönemine göre başvuruları yüzde 727 artarak
7 bin 117'ye ulaşan Suriyeliler aldı. 

CLK Boğaziçi Elektrik'in teknolojiye yaptığı yatırımla anlık olarak izlediği elektrik abonelerinin başvuru ve ikamet değişikliklerinden hareketle hazırlanan Gayrimenkulün Enerjisi Raporu, İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki baş döndürücü bina yapım hızını da gözler önüne sermeye devam ediyor. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ekonomiye etkisini ortadan kaldırmak için ‘gayrimenkul sektöründe atılmaya başlanan yeni adımlar', yılın ikinci yarısında da bu trendin kesilmeden devam edeceğinin ilk işaretlerini verdi. 
4.2 milyon abonesiyle Türkiye'nin en büyük perakende elektrik satış şirketi olan CLK Boğaziçi Elektrik tarafından bu yıl ikincisi açıklanan Gayrimenkulün Enerjisi Raporu'na göre yılın ilk yarısında İstanbul'un Avrupa yakasında 72 bin 233 yeni konutta ilk defa oturum başladı. İlk 6 ayda her gün 395 aile sıfır eve yerleşti. Bu da her gün yeni inşa edilmiş oturuma hazır 50 dairelik 8 ayrı binanın oturumcusuyla buluşması anlamına geliyor.

İSTANBUL'DA HER GÜN 68 YABANCI AİLE EVE YERLEŞTİ

CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü, Türkiye'de ilk ve tek olarak açıkladıkları Gayrimenkulün Enerjisi Raporu'nun ilk çeyrek raporunun sektör temsilcilerini şaşırttığını ve her kesimden olumlu dönüş aldıklarını dile getirdi. Amaçlarının Türk ekonomisinin büyüme dinamosu olarak görülen gayrimenkul sektörünün ihtiyaç duyduğu verileri sunmak olduğunu hatırlatan Gümüşlü, “Raporumuz ile ortaya çıkan anlık rakamlar İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki gayrimenkul hareketlerinin fotoğrafını çekerken, yerli ve yabancı yatırımcılara emlakta yatırım trendlerini de ortaya koydu. Yeni verilerle sektörün enerjisinin hız kesmediğini görüyoruz” dedi.

6 aylık verileri değerlendiren İbrahim Gümüşlü, son yıllarda yabancı yerleşimci sayısının artmasıyla birlikte İstanbul'un Avrupa yakasında yabancı elektrik abonesinin sayısının 24 bin 854'e ulaştığının altını çizdi. Bu rakamın konut satışlarındaki artışa paralel olarak yükseldiğine dikkat çeken Gümüşlü, “Nisan-Haziran dönemleri arasında yabancı ailelerin yerleşim sayısı 6 bin 243 arttı. Buradan bakıldığına ikinci 3 aylık dönemde İstanbul'un Avrupa Yakası'nda her gün ortalama 68 yabancı yeni evleri için elektrik başvurusu yaptı” ifadelerini kullandı.

MAYIS AYINDA SIFIR EV'E TAŞINMADA REKOR GELDİ

CLK Boğaziçi Elektrik Gayrimenkulün Enerjisi Raporu'na göre İstanbul Avrupa yakasında geçen yılın ilk altı ayında 51 bin 178 olan yeni konut sayısı bu yılın aynı döneminde yüzde 41.1 artarak 72 bin 233'e ulaştı. Geçen yıl ilk altı ayda her gün 279 abone yeni konutuna taşınırken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 395'e yükseldi. 2016 yılının Mayıs ayındaki 14 bin 467 sıfır konuta taşınma hareketi bir rekor olarak ölçüldü.
Yılın ilk 6 ayında en fazla yeni dairelere yerleşme hareketi İstanbul'un Avrupa Yakası'nın kentsel dönüşüm üssü olarak bina yıkım ve yapım faaliyetlerinin yoğunlaştığı Bağcılar ve Küçükçekmece ilçelerinde yaşandı. Buralardaki sıfır binalara 25 bin 278 ailenin yerleşmesi dikkat çekti. Rakamlardaki artışa bakıldığında anılan bölgelerdeki kentsel dönüşüm faaliyetlerinin meyvelerini vermeye başladığı göze çarpıyor. 

İKİNCİ ELDE YÜZDE 15'LİK DÜŞÜŞ

Konutlardaki ikinci el satış ve kiralama hareketliliğin fotoğrafını çeken ‘eski tesise abonelik' başlığında ise düşüş devam etti. Buna göre 2015'in ilk 6 ayında 182 bin 429 olan var olan binalardaki dairelere taşınma sayısı, 2016'nın aynı döneminde yüzde 15.1'lik düşüşle 154 bin 726 oldu. Geçen Mayıs ayı 22 bin 102 taşınmayla bu alandaki en düşük hareketin yaşandığı dönem olarak göze çarptı. İkinci el alım ve kiralık alanında içerisinde Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar ve Bahçeşehir gibi önemli yerleşim bölgelerindeki hareket dikkat çekti.

SURİYELİ YERLEŞİMCİ SAYISI GEÇEN YILA GÖRE %727 ARTTI

İstanbul'daki yabancı abone aileler arasında ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin aldığı pay da dikkat çekmeye devam ediyor. 2015'in ilk 6 ayında İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 860 Suriyeli aile elektrik aboneliği için başvuruda bulunurken bu rakam 2016 yılının aynı döneminde yüzde 727 artarak 7 bin 117'ye ulaştı. Oturumcu ve işletmeci olarak bakıldığında İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki Suriyeli aile sayısı 10 bin 367'ye ulaştı.

Konutta oturum bakımından 2015'in Ocak ayında 76 olan aylık başvurular ise artık binlerle ifade ediliyor. İkinci 3'ncü çeyrek sonuçlarına bakıldığında sadece haziran ayında 1.736 aile konut aboneliği için başvuru yaparken, 163 Suriyeli de işyerlerine elektrik aboneliği talep etti. 

Öte yandan işyeri abonelikleri bakımından da yine geçen yıl Ocak ayında 5 olan abonelik sayısı Mayıs ayında bir rekor kırarak 196'ya ulaştı. Rakamların sürekli olarak artması Suriyelilerin artık İstanbul'daki ticari hayata da uyum sağladığının önemli bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Yorum Yaz