maritbet girişmaritbet
Avrasya Tüneli’nin bitmesine 820 metre kaldı!

Avrasya Tüneli’nin bitmesine 820 metre kaldı!

Göztepe-Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli’nde 3.340 metrelik kazı çalışmalarının bitmesine 820 metre kaldı.

Göztepe-Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli'nde 3.340 metrelik kazı çalışmalarının bitmesine 820 metre kaldı. Planlanandan hızlı ilerlenince açılış tarihi de erkene alındı. Tünel Aralık 2016'da hizmete girecek İstanbul Boğazı Tüp Geçişi Projesi Avrasya Tüneli'nde çalışmalar hızla sürüyor. Anadolu yakasından kazı çalışmalarına başlayan 13.7 metre çapındaki, 3 bin 300 tonluk ve 120 metre uzunluğundaki TBM denilen tünel kazma makinesi günde ortalama 8 metre ilerleyerek bugün itibari ile 2.520 metreye ulaşırken, ikinci kat inşaatı ise 1.225 metreye kadar ilerledi. Böylelikle 3 bin 340 metrelik tünelin yüzde 75'i tamamlandı. 3 etaptan oluşuyor.

avrasya tüneli

Toplam karayolu uzunluğu 15.4 kilometre olacak tünel 3 etapta inşa ediliyor. Birinci etap Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme'den başlayarak Yenikapı'daki tünel başlangıcına kadar olan sahil şeridi. Burada yol genişletme çalışmaları yapılarak tünel trafiği şehir trafiğinden ayrıştırılıyor. İkinci kısım ise 5.4 kilometrelik boğazın altından geçen tünel kazısı. Yine Harem'den başlayarak Göztepe'ye kadar uzanan üçüncü kısımda alt ve üst geçitler, ek şeritler yapılarak rahat bir ulaşım amaçlanıyor.Kreditörler ÇED'i zorunlu tuttu.

Proje ÇED'den (Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği) muaf tutulmasına rağmen kredi veren kuruluşlar tarafından bunun yapılması zorunluluk olarak belirlenince çok kapsamlı bir ÇED raporu hazırlandı. Çevresel ve sosyal anlamda çok titiz çalışmalarda bulunundu. Proje güzergahındaki ağaçlar kaldırılmadan önce üzerindeki kuş yuvaları taşındı. Kesilen ağaçların yerine yenileri dikilirken, güzergah üzerinde projeden etkilenen esnaflar ile sürekli görüşüldü. Türkiye'de ilk defa ÇSED (Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirme Yönetmeliği) Avrasya projesinde kullanıldı.En derin noktadayız.

VATAN ekibi tünelin en derin noktası 106 metreye inerek çalışmaları yerinde görüntüledi. Daha sonra ise dünyanın en büyük tünel kazma makinesinin geldiği son nokta kadar çıktı. İki katlı olarak inşa edilen tünelin üst katı Avrupa-Anadolu yönü, alt katı ise Anadolu-Avrupa yönü olacak. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avrasya Tüneli'nden 100 milyonuncu araç geçti
  • 03.02.2023 15:45

Avrasya Tüneli'nden 100 milyonuncu araç geçti

Bakan Karaismailoğlu, "(Avrasya Tüneli'nin) Ülke ekonomisine 6 yıllık toplam kat ...

Avrasya Tüneli 6 yıldır yakıttan ve zamandan tasarruf ettiriyor!
  • 22.12.2022 17:08

Avrasya Tüneli 6 yıldır yakıttan ve zamandan tasarruf ettiriyor!

Bakan Karaismailoğlu,"Açılışından bu yana toplam 97 milyon araç Avrasya Tüneli'n ...

Avrasya Tüneli bakım nedeniyle 5 saat trafiğe kapatıldı
  • 21.10.2022 09:29

Avrasya Tüneli bakım nedeniyle 5 saat trafiğe kapatıldı

Avrasya Tüneli, dün gece bakım çalışması nedeniyle trafiğe kapatıldı. ...