maritbet girişmaritbet
Avrasya Tüneli'ne uluslararası alanda büyük ödül!

Avrasya Tüneli'ne uluslararası alanda büyük ödül!

Avrasya Tüneli, ‘IRF Global Başarı Ödülleri’nin ‘İnşaat Metodolojisi’ kategorisinde büyük ödüle layık görüldü.

Asya ve Avrupa'yı ilk kez deniz tabanı altından geçen iki katlı karayolu tüneliyle birbirine bağlayan Avrasya Tüneli, Uluslararası Yol Federasyonu (The International Road Federation-IRF) tarafından verilen ‘IRF Global Başarı Ödülleri'nin ‘İnşaat Metodolojisi' kategorisinde büyük ödüle layık görüldü. Dubai'de düzenlenen ödül törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Şamil Kayalak, Yapı Merkezi İnşaat ve Avrasya Tüneli Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve Avrasya Tüneli Genel Müdürü Sungjin Lee katıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen, inşaat çalışmaları ve işletmesi Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığında kurulan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) tarafından gerçekleştirilen Avrasya Tüneli, layık görüldüğü uluslararası ödüllerin sayısını her geçen gün artırıyor.

Dünya çapında yol ağlarının gelişimini teşvik etmek ve desteklemek amacıyla kurulan Uluslararası Yol Federasyonu (IRF), her yıl düzenlediği ‘IRF Global Başarı Ödülleri' ile altyapı teknolojilerinin gelişmesini sağlayan mükemmel ve yenilikçi projeler ile bu alanda çalışan başarılı isimleri seçiyor. Bu yıl yapılan değerlendirme sonucunda ‘İnşaat Metodolojisi' kategorisinin büyük ödülüne, yapım ve işletim süreçleri tüm dünyada ilgiyle takip edilen Avrasya Tüneli layık görüldü.

Dubai Waldorf Astoria Hotel'de düzenlenen törende Avrasya Tüneli'nin ödülünü Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Şamil Kayalak, Yapı Merkezi İnşaat ve Avrasya Tüneli Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ile Avrasya Tüneli Genel Müdürü Sungjin Lee aldı.

Dünyaya örnek olan ulaşım teknolojisi

Avrasya Tüneli, sahip olduğu ileri teknoloji, üstün mühendislik çalışması, iki kıta arasındaki eşsiz konumu, İstanbul Boğazı'nın 106 metre derinliğinden geçen güzergâhı ve uluslararası standartlardaki işletme anlayışıyla tüm dünyaya örnek teşkil ediyor.

-Yaklaşım yollarıyla birlikte toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsayan Avrasya Tüneli'nin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor.

-Avrasya Tüneli, 700 mühendis ve 12 binden fazla kişinin 14 milyon adam/saat çalışmasıyla, ölüm ya da ciddi yaralanma ile sonuçlanan herhangi bir kaza yaşanmadan planlanandan 8 ay önce tamamlandı.

-Denizaltı tünelin kazısı için özel olarak tasarlanan 13,7 metre çapındaki Tünel Açma Makinesi (TBM), 3,3 kW/m2'lik kesici kafa gücü ile dünyada 1. sırada, 12 bar'lık tasarım basıncı ile 2. sırada ve 147,3 m2'lik kesici kafa alanı ile 6. sırada yer almaktadır.

-Büyük bir depreme karşı dayanıklılığı artırmak amacıyla monte edilen sismik bilezikler, geometrik boyutları ve maruz kalacagˆı sismik aktivite seviyesi dikkate alındıgˆında, TBM Tünelcilik sektöründe bu özelliklere sahip ‘ilk' uygulama oldu.

-788 olimpik havuz dolduracak kadar kazı yapıldı. 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 Eyfel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı. 80 bin metreküp segment üretildi. 60 binden fazla deney yapıldı.

-Yüzde 95'ini Türk çalışanların oluşturduğu projede günde 1800 kişiye istihdam sağlanıyor. Tünel sayesinde yılda toplam 160 milyon TL'lik (38 milyon litre) yakıt tasarrufu sağlanacak. Bu sayede otomobillerden kaynaklanan emisyon yılda 82 bin ton azalacak.

-İstanbul'da yogˆun saatlerde gözlenen 100 dakikalık seyahat süresinin 15 dakikalara düs¸mesiyle emisyon miktarlarında, yakıt tüketiminde ve araç bakım masraflarında azalma gerçekles¸erek ulusal ekonomiye ‘olumlu katkı' sagˆlanmaktadır.

Dünyanın en saygın ödüllerine layık görüldü

Avrasya Tüneli'nin yapım özellikleriyle layık görüldüğü diğer ödüllerden bazıları şunlar:

-Engineering News Record (ENR) ‘2016 - En Başarılı Tünel Projesi'
-Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ‘2015 - En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü'
-Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği (ITA) ‘2015 - Yılın Projesi'
-IES (Illuminating Engineering Society) ‘2017 - Mimari Aydınlatma Ödülü'

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avrasya Tüneli'nden 100 milyonuncu araç geçti
  • 03.02.2023 15:45

Avrasya Tüneli'nden 100 milyonuncu araç geçti

Bakan Karaismailoğlu, "(Avrasya Tüneli'nin) Ülke ekonomisine 6 yıllık toplam kat ...

Avrasya Tüneli 6 yıldır yakıttan ve zamandan tasarruf ettiriyor!
  • 22.12.2022 17:08

Avrasya Tüneli 6 yıldır yakıttan ve zamandan tasarruf ettiriyor!

Bakan Karaismailoğlu,"Açılışından bu yana toplam 97 milyon araç Avrasya Tüneli'n ...

Avrasya Tüneli bakım nedeniyle 5 saat trafiğe kapatıldı
  • 21.10.2022 09:29

Avrasya Tüneli bakım nedeniyle 5 saat trafiğe kapatıldı

Avrasya Tüneli, dün gece bakım çalışması nedeniyle trafiğe kapatıldı. ...