maritbet girişmaritbet
Avrasya Tüneli ihlalleri ile ilgili rahatlatan karar!

Avrasya Tüneli ihlalleri ile ilgili rahatlatan karar!

MGC Legal Hukuk Bürosu avukatlarından Av. Özgün Önal, “Avrasya Tüneli İhlali Geçiş İhtarnamesi” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Avrasya Tüneli Yatırım İşletmeleri A.Ş. tarafından, tünel kullanıcılarına geçiş ihlalinden kaynaklı kesilen yüksek miktarlardaki cezalara ilişkin açılan dava sonucunda Mahkeme, sadece geçiş ücretine ait bedelin ödenebileceğine karar vererek, vatandaşı büyük ve haksız bir ceza yükünden kurtarmanın ilk adımını attı.

Avrasya Tüneli'nin Hukuksuz Ceza Uygulamasına Mahkeme Dur Dedi

Son zamanlarda tünel, köprü ve yol geçişlerinde yapılan uygulamalarla sıkı bir ceza yaptırımına tabii tutulan vatandaşlar son olarak Avrasya Tünel İşletmeciliği tarafından gönderilen “Avrasya Tüneli İhlali Geçiş İhtarnamesi” ile büyük bir mali yük altına sokulmaya çalışılırken, İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemeleri'nden rahatlatan karar geldi. Geçiş ihlali bedelleri yüksek faizli cezadan ayrı olarak ödenebilecek.

Geçtiğimiz aylarda kamuoyu gündeminde sıkça yer alan ve vatandaşların ödemek zorunda bırakıldığı Avrasya Tüneli geçiş ihlali ücretlerine dair yüksek ceza bedelleri konusunda MGC Legal Hukuk Bürosu avukatlarından Av. Özgün Önal konuya ilişkin açıklamalarda bulundu:
“Son zamanlarda Avrasya Tüneli Yatırım İşletmeleri A.Ş. tarafından, tünel kullanıcılarına gönderilen yüksek cezalar kamuoyu gündemine yansımıştır. Söz konusu cezaların hukuki boyutuyla ilgili yaptığımız araştırma neticesinde, kullanıcılar tarafından fark edilmesi mümkün olmayan geçiş ihlallerinin herhangi bir uyarı yapılmaksızın 15 gün içinde ödenmemesi nedeniyle ücretin on katı tutarında yüksek ceza ile birlikte ödenmesi gerektiği ihtarnamesinin hukuka aykırı olduğunu tespit ettik. Öyle ki, geçiş ihlalini yapan kullanıcı bunu daha sonradan ödemek istediğinde, tünel işletmesi tarafından bildirilen online banka ödeme sisteminden geçiş ücreti bedelleri, haksız şekilde tahakkuk etmiş yüksek oranlı cezadan ayrı şekilde ödenememekte, geçiş bedeli ile birlikte yüksek bedelli cezanın da ödenmesi zorunlu kılınmaktadır. Bu ihtarname gönderilene kadar zaten 15 günlük süre çoktan aşılmış olduğundan, hiçbir şeyden haberi olmayan vatandaş zor bir durum altında bırakılmaktadır.”

Geçiş ücretinin ödenmesi noktasında bir sorun olmadığını, buradaki haksız talebin geçiş ücretinin on katı tutarında hukuki dayanaktan yoksun cezada olduğunu vurgulayan Av. Özgün Önal şunları belirtti: “Özel işletmeler tarafından işletilen köprüler ve otoyollarda uyarı levhalarının yer alması gerekliliği ilgili düzenlemelerle sabit olmasına rağmen, Avrasya Tünel İşletmelerine ait tünelden geçişler sırasında herhangi bir suretle cihazın arızalı olduğuna dair uyarı verilmemekte, dolayısıyla geçiş ihlalleri kullananlarca fark edilmemektedir. Burada ihlal edildiği tespit edilen geçiş ücretinin ödenmesi ile ilgili bir itirazımız yok. İtirazımız, söz konusu geçiş ihlali ücretini ödemek için başvuruda bulunduğumuz merciinin kullanıcıyı on katı tutarındaki ceza ile birlikte bu tutarı ödemeye zorlamasındadır. Biz de bu haksız cezanın ödenmesini engelleyebilmek ve sadece geçiş ihlali ücretinin ödenebilmesi için “tevdii mahalli tayini” davası yoluna gittik. Çok kısa bir süre zarfında sonuçlanan bu dava neticesinde, İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemeleri talebin haklı olduğunu kabul etmiştir. Talep edene ait geçiş ücreti bedelinin, haksız şekilde tahakkuk etmiş olan cezadan ayrı bir şekilde ödenebilmesini mümkün kılmış ve geçiş ücret bedellerinin Avrasya Tüneli Yatırım İşletmeleri A.Ş. adına açılacak bir banka hesabına yatırılabilmesine karar vermiştir.”

Söz konusu kararın emsal oluşturacağı ve artık böyle bir ihtarname ile karşı karşıya kalan vatandaşların farkında olmaksızın ihlal ettikleri geçişlerin ücretlerini ödeyebileceklerini belirten MGC Legal Hukuk Bürosu Avukatlarından Av. Özgün Önal: “Bu karar ile birlikte Tünel kullanıcıları, birikmiş geçiş ihlali bedellerini haksız şekilde tahakkuk etmiş cezadan ayrı bir şekilde ödeme imkanına kavuşmuştur. Geçişler sırasında ödemelere ilişkin herhangi bir uyarıya yer vermeyen Tünel İşletmesinin haksız tutumu da bu karar ile engellenmiştir.” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avrasya Tüneli ihlalli geçişler nasıl ödenir?
  • 07.04.2017 17:09

Avrasya Tüneli ihlalli geçişler nasıl ödenir?

Avrasya Tüneli ihlalli geçiş ve ceza ödemeleri www.avrsayatuneli.com adresinden ...

Avrasya Tüneli ihlalleri ile ilgili rahatlatan karar!
  • 22.09.2017 09:59

Avrasya Tüneli ihlalleri ile ilgili rahatlatan karar!

MGC Legal Hukuk Bürosu avukatlarından Av. Özgün Önal, “Avrasya Tüneli İhlali Geç ...

Artan emlak vergilerine itiraz için son hafta!
  • 24.07.2017 09:12

Artan emlak vergilerine itiraz için son hafta!

MGC Legal Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Av. Mustafa Güneş, gündemdeki emlak vergi ...

Türk Vatandaşlığı Kanunu, gayrimenkul sektörüne yarayacak
  • 06.02.2017 07:53

Türk Vatandaşlığı Kanunu, gayrimenkul sektörüne yarayacak

MGC Legal Hukuk Bürosu Kıdemli Avukatlarından Av. Abdullah Demir, Türk Vatandaşl ...

Ön ödemeli satışlarda tüketicinin tazminat yükü arttı!
  • 24.01.2017 15:40

Ön ödemeli satışlarda tüketicinin tazminat yükü arttı!

MGC Legal Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Avukat Mustafa Güneş, konut satışına geti ...