maritbet girişmaritbet
Atatürk’ün Selanik'teki evinde bayram hazırlığı...

Atatürk’ün Selanik'teki evinde bayram hazırlığı...

Müze olarak ziyaretçilere açık olan Atatürk Evi, Türkiye’de çeşitli müzelerden topladığı yaklaşık 50 parça özel eşyası ile donatıldı

Müze olarak ziyaretçilere açık olan Atatürk Evi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde Kültür Bakanlığı'nın Türkiye'de çeşitli müzelerden topladığı yaklaşık 50 parça özel eşyası ile donatıldı.

Müzeye ayrıca genç Mustafa Kemal'in ve annesi Zübeyde Hanım'ın silikon heykelleri yerleştirildi. Hürriyet, yeni haliyle resmi açılışı bugün yapılacak Müze Evi bir gün önceden gezdi. Atatürk'ün özel eşyaları arasında askeri şapkası, yeleği, ayakkabıları, terlikleri, kravatı, yemek yediği çatal bıçak takımı ve piposu da bulunuyor.
Duvarları, Atatürk'ün Manastır Askeri İdadisi'nde öğrenciyken aldığı karnelerin birebir kopyaları süslüyor. Yine ilk Cumhurbaşkanlığı mührünün kopyası da burada.

Evin mutfağında ise Atatürk'ün gençlik yıllarındaki halini gösteren silikon heykeli bulunuyor. Karşı odada Zübeyde Hanım'ın yine silikondan heykeli ise Atatürk'e bakıyor. Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, “Burası yaşayan bir müze. Sürekli yenilenecek. Yunan makamları Atatürk'ün özel eşyalarının Selanik'e gelmesinde büyük kolaylık gösterdi” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk, 1881'de bu evde doğdu ve babası Ali Rıza Efendi ölene kadar (1888) burada yaşadı. Bazı kaynaklara göre 1907-1910 yılları arasında Selanik'te 3. Ordu'da Kolağası iken arkadaşları ile Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşüne çare aramak için bu evde toplantılar gerçekleştirdi.

Lozan Antlaşması (1923) ile mübadele kapsamında ev Yunan devletine geçti. Selanik Belediyesi 1937 yılında evi satın alarak Türkiye'ye hediye etti.

Atatürk'ün talimatı ile bitişikteki ev ve arsalar satın alındı ve yerlerine Türk Başkonsolosluk binası inşa ettirildi. Müzenin bahçesinde ise Atatürk'ün çocukken oynadığı nar ağacı bulunuyor. Selanik'teki Müze Ev Türk turistlerin akınına uğruyor. 2011 yılında 20 bin kişinin ziyaret ettiği Müze Evi son 14 ayda tam 120 bin turist gezdi.

Hürriyet

Yorum Yaz