maritbet girişmaritbet
Artvin’de Yusufeli Barajı ve HES'te derivasyon tüneli açıldı

Artvin’de Yusufeli Barajı ve HES'te derivasyon tüneli açıldı

Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatının derivasyon tüneli, düzenlenen törenle açıldı

Yusufeli Barajı ve HES inşaatının başlayabilmesi için Çoruh Nehri'nin derivasyon tüneline aktarılması amacıyla Yusufeli su kavuşumu mevkisinde düzenlenen törende konuşan Vali Kemal Cirit, Çoruh Nehri'ne gerdanlıklar takmaya devam ettiklerini belirtti. Türkiye'nin HES enerji üretim potansiyelinin toplamda 71 milyar kilovatsaat olduğuna değinen Cirit, "Çoruh Havzası'ndaki üretim potansiyeli ise yaklaşık 16 milyar kilovatsaattır. Çoruh Havzası ülkemizin HES enerji potansiyelinin yaklaşık yüzde 21'ini karşılamaktadır. Artvin'deki projeler tamamlandığında ülkemizde üretilen toplam elektriğin yüzde 6'sı, hidroelektrik santral enerjisinin ise yüzde 18'i Artvin'den karşılanmış olacak. Bu, Çoruh Havzası'nın stratejik önemini bir kez daha ortaya koymaktadır" dedi. Yusufeli Barajı gibi devasa bir yapıyı Türk müteahhitlik firmalarının yaptığına dikkati çeken Vali Cirit, "Müteahhitlik alanında Çin'den sonra dünya ikincisiyiz. Türk mühendisliği harikalar sunmaya devam ediyor. Bugün bu baraj, sınıfının dünyada üçüncüsü ve inşallah söz verildiği gibi 2018 yılında tamamlanacak. Günlük 1 milyon liralık üretim yapılacak ve 7 yılda kendisini amorti edecek. Üretilen enerji ile Artvin'in yaklaşık 4 katı büyüklüğünde bir şehrin, yani 650 bin nufüslu bir yerleşimin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilecek" diye konuştu.
Artvin açılış

Vali Cirit, yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki derivasyon tünelinin hizmete girmesiyle barajın önemli bir aşamasının tamamlanmış olacağını da söyledi.

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Karaçuha

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha, DSİ Genel Müdürlüğünün Türkiye genelinde tarım, enerji, içme suyu, taşkın koruma, çevre sektöründeki proje veinşaat hizmetlerinin zamanla yarışır şekilde devam ettiğini belirtti.

Bugüne kadar 770 baraj ve göleti bitirerek hizmete sunduklarını dile getiren Karaçuha, şunları kaydetti:
"DSİ ve özel sektör olarak 458 HES'İ tamamlayarak toplam hidroelektrik potansiyelimiz olan 47 bin 524 megavatın yaklaşık yüzde 48'lik bölümünü işletmeye aldık. Yusufeli Barajı ve HES inşaatının temel atma töreninden bugüne kadar geçen yaklaşık bir yıllık sürede, baraj tesisleri inşaatında yaklaşık yüzde 20'lik bir fiziki gerçekleşme sağlandı. Temelden 270 metre yükseklikte ince beton baraj olarak inşa edilecek barajımız tamamlandığında 2 milyar 150 milyon metreküp su depolayacak. 540 megavat kurulu gücü ile yılda 1 milyar 827 milyon kilovatsaat enerji üretecektir. Dünyanın en yüksek barajının üzerinde inşa edildiği Çoruh Nehri'nin derivasyon işlemini burada gerçekleştireceğiz. Yani Çoruh Nehri'ni doğası mecrasından çevirip inşaatını tamamlayacağımız derivasyon tünelinden yaklaşık iç çapı 11,30 metre, uzunluğu ise 900 metre olan derivasyon tüneline doğru Çoruh Nehri'ni yönlendireceğiz."

Karaçuha, devasa projelerin gerçekleşmesine verdiği destekten dolayı başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm ilgililere teşekkür etti.

Derivasyon tünelinin açılışı, Vali Cirit'in Çoruh Nehri'nin yönünün derivasyon içine alınması talimatını vermesiyle yapıldı. Programa, 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Artvin Belediye Başkanı seçilen Mehmet Kocatepe, Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, İl Emniyet Müdürü Hamdi Selçuk, DSİ 26. Bölge Müdür Vekili Turan Karagöz, Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, Limak İnşaatYönetim Kurulu Üyesi Mustafa Baştürk, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Emirdağ, bazı daire amirleri ile davetliler katıldı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yusufeli Barajı'nda depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı
  • 06.06.2023 16:44

Yusufeli Barajı'nda depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilerek 22 Kasım 2022'de su tutulmaya başl ...

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu
  • 28.11.2022 11:20

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili ...

Bakan Karaismailoğlu: "Rize-Artvin havalimanı yeni atılımlara ilham verecektir"
  • 05.05.2022 13:30

Bakan Karaismailoğlu: "Rize-Artvin havalimanı yeni atılımlara ilham verecektir"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep ...

14 Mayıs'ta hizmete açılacak Rize-Artvin Havalimanı'nı havadan görüntülendi!
  • 30.04.2022 14:20

14 Mayıs'ta hizmete açılacak Rize-Artvin Havalimanı'nı havadan görüntülendi!

Rize-Artvin Havalimanı'nda, uluslararası izinlerin alınması ve cihazların kurulu ...

Açılışa hazırlanan Rize-Artvin Havalimanı'ndan son görüntüler!
  • 30.04.2022 12:10

Açılışa hazırlanan Rize-Artvin Havalimanı'ndan son görüntüler!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca 3 Nisan 2017'de temeli atılan, Türkiye'nin den ...

Rize-Artvin Havalimanı'nda ilk uçuş gerçekleşti!
  • 14.04.2022 18:07

Rize-Artvin Havalimanı'nda ilk uçuş gerçekleşti!

Türkiye ve Avrupa'nın, Ordu-Giresun Havalimanı'nın ardından ikinci deniz üzerine ...