maritbet girişmaritbet
Artvin Yusufeli Barajı'nın altyapı çalışmalarında sona gelindi!

Artvin Yusufeli Barajı'nın altyapı çalışmalarında sona gelindi!

Yusufeli Barajı'nın suları altında kalacak ilçenin yeni yerleşim alanının altyapı çalışmalarında sona gelindi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren ve Artvin'de yapımı tamamlandığında 270 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek kemer barajı olacak Yusufeli Barajı ve Hidro Elektrik Santrali'nin (HES) temeli, 26 Şubat 2013'te atıldı.

Tamamlandığında ülke ekonomisine yılda yaklaşık 450 milyon liralık katkı sağlaması hedeflenen Yusufeli Barajı ve HES'in göl alanı içerisinde kalacak Yusufeli ilçe merkezinin taşınacağı yerleşim yeri altyapı çalışmalarına ise Temmuz 2015'te başlandı.

Genel altyapı işleri kapsamında 19 kilometre temel trafik yolu, 6 kilometre beton kilit parke kaplamalı yaya yolu, yol ve adaların tesviyesi için 7 milyon metreküp kazı ve 1,2 milyon metreküp dolgu, 13 kilometre kanalizasyon hattı, 12 kilometre yağmur suyu hattı, 14 kilometre içme suyu hattı, 4 içme suyu deposu, 2,5 kilometre uzunluğunda kutu menfez, elektrik ve Telekom altyapı işleri ile 1,5 milyon metreküp dolgu barajı ve baraj arkası dolgusu bulunuyor.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 120 hektar alan üzerine kurulacak yeni ilçe merkezi altyapı çalışmalarında yüzde 90'ın üzerinde fiziki gerçekleşmenin söz konusu olduğunu söyledi. 

Yeni ilçe merkezinin birinci, ikinci ve üçüncü bölge olarak adlandırılan üç bölgeden oluştuğunu dile getiren Aytekin, "Yeni ilçe zor bir coğrafyaya inşa edilecek. Buradaki her alan kırmalar, patlatmalar ve doldurmalarla elde edilen alanlardır." dedi.

Aytekin, üçüncü bölgenin altyapı çalışmalarının tamamen bittiğini, birinci ve ikinci bölgelerin ise haziran ayı sonu itibarıyla sona ereceğini belirterek, üçüncü bölgede üst yapı çalışmaları kapsamında TOKİ'nin bir süre önce 334 konutun ihalesini yaptığını ifade etti.

Aytekin, kamulaştırma sürecinin devam ettiğini ve yeni ilçe merkezinin yöre halkı tarafından da artık benimsendiğini kaydederek, "Bunun en güzel örneğini iskan başvurularında gördük. İskan başvurularında 4 binin üzerinde hane 'Ben yeni ilçede oturacağım' diye başvuruda bulundu. Bunlardan 3 bin 110 hemşehrimiz ise konut talebinde bulundu. Bu da gösteriyor ki Yusufeli, ilçesine sahip çıkıyor." dedi.

Kaybedilen tarım alanlarını yeni yerleşim yerinde kazanmak için de çaba sarf ettiklerine dikkati çeken Aytekin, "Şimdilik burada 50 hektarlık tarım alanı kazandık. Kazıda çıkan malzemeleri daha doğru kullanırsak daha çok dolgu alanı yapıp buraları tarım amaçlı insanımızın hizmetine sunabiliriz." ifadesini kullandı.

"Yeni ilçe merkezine taşınmanın ben 2023'ü bulacağını tahmin ediyorum"

Aytekin, Yusufeli Barajı'nın Mayıs 2019'da bitirilmesinin planladığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu proje çerçevesince bağlantı yolları ve yapılması gereken çok önemli köprüler var. Yerleşim, kamulaştırma, maden gibi farklı iş kollarını ortaya koyduğumuz zaman bunların 2019'da, 2020'de bitmesi mümkün görünmüyor. Zor bir coğrafyada iş yapıyoruz. Karayolları da zor bir coğrafyada çalışıyor, yeni yerleşim yerini de zor bir coğrafyaya kuruyoruz. Kamulaştırma yaparken de DSİ arazinin menkul olduğu bir yerde kamulaştırma yapıyor. Maden işletmesi de suyun altında kalacak rezervleri almak zorunda. Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde 2023 yılı yeni ilçe merkezine taşınmak için daha gerçekçi bir zaman dilimi olarak duruyor."

Aytekin, yeni Yusufeli ilçe merkezinin, göl manzarası ve mimarisiyle Türkiye'nin örnek ilçelerinden biri olacağını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yusufeli Barajı'nda depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı
  • 06.06.2023 16:44

Yusufeli Barajı'nda depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilerek 22 Kasım 2022'de su tutulmaya başl ...

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu
  • 03.04.2023 11:39

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, geçen yıl 62'si baraj, 72'si sulama ve 1 ...

Antalya Manavgat'taki Çardak Barajı bu yıl tamamlanacak
  • 18.01.2023 10:46

Antalya Manavgat'taki Çardak Barajı bu yıl tamamlanacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bu yıl tamamlanacak Antal ...

Yusufeli Barajı'nda su seviyesi 58,6 metre oldu
  • 04.01.2023 09:44

Yusufeli Barajı'nda su seviyesi 58,6 metre oldu

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve H ...

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 45 metreye yükseldi!
  • 12.12.2022 09:19

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 45 metreye yükseldi!

Artvin'de yapımı tamamlanarak 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve ...