maritbet girişmaritbet
Apartmanlardaki büyük tehlikenin farkında mısınız?

Apartmanlardaki büyük tehlikenin farkında mısınız?

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında 2012'den beri ülke genelinde periyodik muayene yapan TSE'nin saha çalışmasını görüntülendi

TSE İstanbul Proje Koordinatörü Balcı: "Ekim sonu itibarıyla Türkiye genelinde 56 bin 430 asansör üzerinde muayene yaptık. Muayenelerde kırmızı etiket iliştirdiğimiz asansörlerin oranı 2 yıldır süregelen iyileştirmelere rağmen maalesef yüzde 73 seviyesinde" dedi.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) asansör muayene ve kontrol ekipleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan yönetmelik çerçevesinde denetimlerini sürdürüyor. Asansörlerin güvenlik seviyesinin yönetmeliğe uygun olup olmadığını belirlemek isteyen ekipler, 39 ildeki 196 belediye ve organize sanayi bölgeleriyle imzalanan protokoller kapsamında ocak-ekim döneminde 56 bin 430 asansörün periyodik muayenesini gerçekleştirdi. 2012'nin sonunda yüzde 93 olan kırmızı etiketli asansör oranı, ekim itibarıyla yüzde 73'e geriledi. AA ekibi, TSE Marmara Bölge Koordinatörlüğünde görevli ekibin Tuzla'daki apartmanda gerçekleştirdiği asansör denetimini görüntüledi.

ASANSÖRLERE KIRMIZI ETİKET YAPIŞTIRDI

Yanlarında taşıdıkları takometre, şerit metre, lüksmetre, ampermetre ve toprak ölçüm cihazıyla önceden belirlenen binaya gelen ekip, asansör güvenlik seviyesinin ilgili yönetmeliğe uygun olup olmadığını denetledi. Çalışmalarına kabin içi kontrolleriyle başlayan ekipler, asansörün aydınlatma, alarm, haberleşme, aşırı yük sistemi ve havalandırma gibi özelliklerinin uygun seviyede olup olmadığına baktı. Daha sonra kabin ve kat kapılarını denetleyen yetkililer, kapı topraklama bağlantıları ve kapı ışık perdesi ile kapılar arasındaki açıklığı kontrol etti. Bu işlemlerin ardından makine dairesine geçen ekip, burada makine tahrik yeteneğini, halat gerginliğini, elle ve elektrikli kurma, topraklama sistemini test etti. Denetime kabin üstündeki askı elemanları ve halat klemensleri (tutturgaç) bağlantıları ile kat kapısı kilitleme tertibatını kontrolle devam eden muayene görevlileri, son olarak kuyu içini ve dibini inceledi. Yetkililer, topraklama sistemi standartlara uygun olmadığı belirlenen asansöre kırmızı etiket yapıştırdı.

180 LİRAYA HİZMET ALABİLİRSİNİZ

TSE İstanbul Proje Koordinatörü Erdinç Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yönetmelikle asansörlerin yıllık kontrollerinin A tipi muayene kuruluşlarına devredildiğini hatırlatarak, TSE'nin protokol imzalanan belediyelerin ilgi alanında bulunan asansörleri denetlediğini söyledi. Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından muayene hizmetlerinin daha yetkin kadroyla daha güvenli yürütülmeye başladığını vurgulayan Balcı, vatandaşların daha önce bin 500 liraya sağlıksız şekilde aldığı asansör muayene hizmetlerini TSE'den 150-180 liraya alabildiğini kaydetti. Balcı, 196 belediye ve idareyle imzaladıkları protokoller çerçevesinde ülke genelindeki muayene hizmetlerinin yüzde 65'ini TSE'nin verdiğini dile getirerek, imzaladıkları protokolle belediyelerin TSE'yi yetkilendirdiğini, kontrolleri belediyeler adına yaptıklarını ifade etti. Denetim yapılacak binayı belirledikten sonra asansör yetkili servisi ile site ve bina yöneticisiyle irtibata geçtiklerini anlatan Balcı, "Tarih ve saati belirledikten sonra akreditasyon kuralları çerçevesinde atanmış muayene uzmanı mühendis arkadaşlarımız belirlenen zamanda muayene yapacakları noktaya gidiyorlar. Kalibrasyonu yapılmış muayene ekipmanlarını da yanlarında götürüyorlar. Sonra muayeneleri gerçekleştiriyorlar" diye konuştu.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

thyssenkrupp Asansör, hedeflerini açıkladı
  • 25.11.2016 12:53

thyssenkrupp Asansör, hedeflerini açıkladı

Yük asansörleri, yürüyen merdivenler ve yürüyen bantların yer aldığı thyssenkrup ...

Ev alırken asansöre dikkat!
  • 30.07.2015 13:16

Ev alırken asansöre dikkat!

Kristal Şehir’in asansör danışmanlığını yapan denetim uzmanı Elektrik Mühendisi ...

Binalarda enerji tasarrufuna eski asansörlerden başlanabilir!
  • 22.07.2015 12:18

Binalarda enerji tasarrufuna eski asansörlerden başlanabilir!

ThyssenKrupp Asansör Genel Müdürü Turgay Şarlı, yeşil bina konsepti ve binalarda ...

Apartmanlardaki büyük tehlikenin farkında mısınız?
  • 10.11.2014 13:40

Apartmanlardaki büyük tehlikenin farkında mısınız?

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında 2012'den beri ülke genelinde per ...

Asansörlerde 'kimlik kartı' dönemi başlıyor! Nasıl mı?
  • 21.10.2014 13:47

Asansörlerde 'kimlik kartı' dönemi başlıyor! Nasıl mı?

Ülke genelinde kayıtlı 431 bin asansöre "kimlik kartı" numarası verilerek asansö ...