maritbet girişmaritbet
AOÇ’deki Başbakanlık binasına durdurma kararı!

AOÇ’deki Başbakanlık binasına durdurma kararı!

Ankara 5. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği’nde yapımı süren Başbakanlık binası, hayvanat bahçesi ve AnkaPark projeleriyle ilgili olarak “yürütmeyi durdurma” kararı verdi

Ankara'nın tek yeşil alanıyla tarihi SİT alanı olan Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yapımı devam eden ve kamuoyunda “Beyaz Saray” olarak bilinen Başbakanlık binasıyla ilgili süren davalardan kritik bir karar çıktı. TMMOB'a Şehir Plancıları Odası başkanlığındaki odalar tarafından açılan davada Ankara 5. İdare Mahkemesi, AOÇ'deki 33 bin 500 dekarlık alanda yapılan Nazım İmar Planı ve 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Ulaşım Uygulama Projesi'nin yürütmesini durdurdu. Projelerin AOÇ'nin kuruluş amacına uygun olmadığı belirtilen kararın gerekçesinde şu maddelere dikkat çekildi:

- Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Ağustos 2010'da onaylanan AOÇ Alanları Nazım İmar Planı ve I. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planının ve eki olarak onaylanan ulaşım şeması ile “Ulaşım (Yol-Kavşak vb.) Uygulama Projesi' nin planlama hiyerarşine yönelik ilkelere uygun değil.

- Nazım imar planı tekniği ve ilkelere uygun hazırlanmamış, nazım plan kararları ile getirilen fonksiyonların dağılımının AOÇ'nin kuruluş amacına uygun değil.

- Nazım plan kararları ile getirilen fonksiyonlar 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı'na uygun değil. Planla getirilen ikili fonksiyonların kullanımına yönelik plan notlarında açıklama getirilmemiş, plan notları ile ilgili belirsizlikler bulunuyor.

- Ulaşım şemasının hazırlanmasında ön inceleme ve değerlendirme yapılmamış. Ulaşım şemasının hazırlanmasında bilimsel bir alt yapı bulunmuyor.

- Peyzaj ekoloji prensipleri göz ardı edilmiş, dolayısıyla imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varıldı.

- Dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Öte yandan; dava konusu işlemin imar planı ve uygulama projesine ilişkin olduğu göz önünde bulundurulduğunda, uygulanmasının, telafisi güç zararlar doğurabileceği açıktır.

Ankara 11. İdare Mahkemesi Başbakanlık Binası'nın da bulunduğu araziyle ilgili olarak 7 hektarlık alanı SİT statüsünden çıkaran Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonu kararının yürütmesini daha önce durdurmuştu. Ancak ekipleri binanın yapımına devam etti. İnşaat çalışmalarına gece geç saatlerde aydınlatmalarla devam eden ekiplerin, çalışmalarını durdurup durdurmayacağı merak ediliyor. 

Mahkeme kararı, uzmanlar tarafından olumlu karşılandı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu kararı değerlendirirken, “Mahkeme tarafından verilen karardaki gerekçeler, ekolojik bütünselliğini bozacağına ve çevre sorunlarına neden olacağına vurgu yapılıyor. AOÇ Cumhuriyetin, kalkınma mücadelemizin mirasıdır. AOÇ, Ankara'nın, Ankaralılar'ın nefesidir. AOÇ, Ankara'nın doğal yaşam alanıdır, akciğeridir. Hükümet inadından vazgeçmelidir” dedi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş ise devam etmekte olan 22 dava için de yürütmeyi durdurma kararı isteyeceklerini belirtti. 

AOÇ'de yapılan bütün çalışmaların durdurulmuş olması gerektiğini söyleyen Karakuş, “Hukuk, AOÇ'de son noktayı koydu ve talanı bitirdi. Başbakan'dan ve BaşkanıMelih Gökçek'ten beklentimiz, hukuku uymaları ve burada devam eden süreci durdurmalarıdır” dedi. Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak ise mahkemenin 4 ana başlık altında değerlendirme yaptığını vurgulayarak, “Raporda nazım imar planı, plan notları, ulaşım şeması ve kent ekolojisi açısında ders niteliğinde bir değerlendirme yapılmış” dedi.

Vatan 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili haber bayat bir haberdir''
  • 16.08.2017 10:26

"Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili haber bayat bir haberdir''

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: "Bu konu 2013 yılından beri ara a ...

TEDİ, Gebze Center AVM'de açıldı
  • 03.06.2021 11:15

TEDİ, Gebze Center AVM'de açıldı

Gebze ve bölge halkı için kıymetli bir yaşam merkezi olan Gebze Center AVM, yeni ...

AOÇ ihalelerine katılımda yeni dönem!
  • 08.04.2021 10:26

AOÇ ihalelerine katılımda yeni dönem!

AOÇ ihalelerine katılacaklardan imza sirküleri yerine sicil tasdiknamesi istenec ...

Buğra Toplusoy, ABD'de emlak şirketi kurdu!
  • 19.03.2021 10:09

Buğra Toplusoy, ABD'de emlak şirketi kurdu!

Buğra Toplusoy, ailesinden kaçarcasına gittiği ABD'de emlak şirketi kurdu. Evler ...

Bella Thorne, evinin her odasını farklı renge boyadı!
  • 29.07.2020 09:46

Bella Thorne, evinin her odasını farklı renge boyadı!

Ünlü yıldız Bella Thorne'un dört yıl önce aldığı ancak şimdilerde satmaya çalışt ...

Cumhurbaşkanı, Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili kararı onayladı
  • 25.05.2018 11:31

Cumhurbaşkanı, Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili kararı onayladı

Atatürk Orman Çiftliği'nin bazı bölümleri Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis ...