maritbet girişmaritbet
Ant Yapı'dan toplam da 4.5 milyar dolarlık proje!

Ant Yapı'dan toplam da 4.5 milyar dolarlık proje!

Ant Yapı, Rusya'da her şeye rağmen işlerini büyütüyor. Moskova'da üç yeni projesi var.

Mehmet Okay, Cengiz Karaduman, Kadir Tokman ve Hasan Yılmaz, Türkiye'nin köklü inşaat şirketlerinden Mesa kökenli dört arkadaş. Her biri farklı dönemlerde 10-15 yıl Mesa'da çalıştıktan sonra 1991 yılında bir araya gelerek kendi şirketlerini kuruyorlar. Şirketlerine İngilizcede "karınca" anlamına gelen ANT ismini koyuyorlar; "Çok ve dürüst çalışmak andımız olsun" diye düşünüyorlar. Ve o günden sonra gerçekleştirdikleri bütün projelerinin başına "Ant" geliyor. 

RUS YATIRIMCI MIAMI'DE İŞ TEKLİF ETTİ

İlk yıllar Rusya'da taşeronluk ve ithalat- ihracat yapan şirket, 2000'li yıllardan sonra proje geliştirerek Rusya ve Türkiye'de çalışmaya başlıyor. Bugüne kadar gelişmekte olan ülkelere iş yaptıklarını, son dönemlerde ise İngiltere ile gelişmiş ülkelere adım attıklarını belirten Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, ABD'den teklif aldıklarını söylüyor. Daha önce hem proje, hem de taahhüt geliştirici olarak Moskova'da çalıştıkları bir Rus yatırımcının kendilerine Miami'de iş teklif ettiğini söyleyen Okay, "2016'da gelişmiş bir ülkede bir sürpriz yapabiliriz" diyor. Uluslararası alanda en çok iş yapan En Büyük 250 Müteahhit Firma listesinde 92'nci sırada yer alan Ant Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Okay ile yurtiçi ve yurtdışı projeleri ile geleceğe yönelik hedeflerini konuştuk... 

Bugüne kadar kaç projeye imza attınız? 
Yurtiçi ve yurtdışında toplam 5 milyon metrekare büyüklüğünde, 4.5 milyar dolar değerindeki yaklaşık 100 farklı projeye imza attık. Halen toplam, yaklaşık 3 milyar dolar değerinde, 2 milyon 620 bin metrekare alana sahip 28'i Rusya-Moskova'da, birer tanesi Türkmenistan ve İngiltere'de, beş tanesi Türkiye'de olmak üzere 35 projeye devam ediyoruz. 

Yurtdışında öne çıkan projeleriniz hangileri? 
Rusya'nın en büyük havaalanı Domodedovo'nun Terminal- 2 binası ile birlikte Moskova'da üç yeni projeye daha başlıyoruz. Bu kapsamda Bolşevik İş Merkezi Projesi, LIFE-Botanicheskiy Sad Rezidans Kompleksi ve Chekhov Lüks Kulüp Ev projelerini 2016 sonuna kadar teslim etmeyi planlıyoruz. 

İlk kez bir havaalanı projesi yapıyorsunuz değil mi? 

Evet, bugüne kadar hayata geçirdiğimiz konut, ofis, alışveriş merkezi, kültür merkezi, spor merkezi, otel gibi birbirinden farklı fonksiyonlara ek olarak ilk kez bir havaalanı projesinde yer alıyoruz. İnşaat alam 230 bin metrekare. 500 milyon dolarlık yatırım değeriyle 28 ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Tüm terminaller tamamlandığında yolcu kapasitesinin yıllık 50 milyonu aşması amaçlanıyor. Domodedovo Havaalanı şu an itibarı ile Moskova ve Doğu Avrupa'nın en yoğun havaalanı olarak dünyada 50'nci sırada yer alıyor. Proje tamamlandığında ise dünya üzerindeki en yoğun tempolu 20 havaalanı arasına girmesi öngörülüyor. Böylece Moskova'nın yaklaşık 34 kilometre güneyinde konumlanan havaalanına yapılacak yeni terminal binası ile uluslararası uçuş yapacak yolculara sunulan hizmetlerin süresinin en aza indirilmesi amaçlanıyor. Rusya'da kontratı var olan tüm projelerimiz devam ediyor. Şu an için bir problem de söz konusu değil.

Türkmenistan'da hangi projeleri yapıyorsunuz? 

Ant Çevre şirketimizle Türkmenistan'da devletin altyapısına yönelik içme suyu ve atık su tesisleri üzerine çalışıyoruz. 100 milyon dolarlık bir iş ile ülkede biraz daha teknolojik taahhüt işleri yapıyoruz. 

İngiltere'deki projenin özelliği nedir? 

İngiltere'de Londra şehrinin merkezinde, Buckingham Sarayı ile Green Park'ın çok yakınında 10 bin metrekare büyüklüğünde, yatırım bedeli 40 milyon pound olan çok lüks bir butik konut projesinin çalışmalarına başlıyoruz, ihracatın yüzde 50'sini Türkiye'den yaparak burada ince imalat yapacağız. 18 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz. 

Peki, yurtiçindeki işiniz hangi aşamada? 
Toplam beş şantiyede devam eden projemiz var. İstanbul Beylerbeyi'nde konumlanan Antteras'ı temmuz ayında teslim ettik, Anadolu yakasında Ümraniye'deki projemiz Antasya Residence'ı ise bu ayın sonunda teslim ediyoruz. 2016 sonunda teslim etmeyi planladığımız Halkalıdaki ofis projemiz Antplato'da ise çalışmalarımız devam ediyor. Yurtiçindeki taahhüt işlerimizden İş GYO'nun Kartal'daki karma projesi Manzara Adalar'ı 2017 başında, Ümraniye'deki Türkiye Finans Yatırım Bankası Genel Müdürlük binasının inşasını da 2017 sonunda teslim etmeyi planlıyoruz. 

Yeni projeleriniz olacak mı? 

Ümraniye'de yeni bir konut projesine imza atmayı planlıyoruz. 100 konut olarak planlanan projenin henüz ön çalışmaları devam ediyor. Sene sonuna kadar başlamayı hedeflediğimiz projede metrekare fiyatlarının 7 bin TL civarında olacağını tahmin ediyoruz. 

Turizm alanında neler yapıyorsunuz? 

Ataşehir'de Radisson Blue Oteli'miz var. Anthill kulelerinde ise Singapurlu bir grupla anlaşıp, rezidans kiralama sistemi getirdik. Singapurlu grup 120 adet rezidansı kiralayarak işletiyor. Antasya projemizde de 100 konutluk buna benzer sistem kuracağız. Bir de Alaçatı'da Venedik konseptinde evlerden oluşan projemizi gerçekleştirdik. Böylece turizm sektöründe dört yatırımımız oldu. 

Turizm sektöründe yeni hedefleriniz var mı? 

Beylerbeyi'nde (Antteras projesinin yanında) ve Çamlıca'da (Emar'ın projesinin yanında) iki arsamız var. Buralarda ev-otel artı hastane tarzı bir proje düşünüyoruz. 'Yaşlı rezidansı' diyebiliriz. Avrupa'da böyle modeller var. İnsanlar ileride tek başlarına kalıp, sağlık sorunlarını da halledebileceği, sosyalleşebilecekleri yerlere yatırını yapıyor. 

Avrupa'nın en yüksek binasına imza attınız, şimdi hedefte ne var? 

Moskova'da 'Oko Towers' ile Avrupa'nın en yüksek binasını inşa ettik. 85 katlı 450 milyon dolarlık bir yatırım. 200 metre yüksekliğinde 'Anthill Residence' ile İstanbul'un en yüksek ikiz kulelerini inşa etmek, bazılarına göre bir hayal projesiydi. Alaçatı'nın talihini değiştirmek, dünyanın en büyük 100 inşaat firmasından birinin yapabileceği bir işti. Bundan sonrası için önceliğimiz yine yapılmamışları yapmak olacak. 

Konut almak isteyenler size göre Ant Yapı'yı neden tercih etmeli? 
En büyük farkımız hem yurtiçinde, hem yurtdışında faaliyet gösteren bir firma olmamız. Böylece hem malzeme, hem konsept olarak yurtdışındaki yenilikleri anında projelerimize yansıtabiliyoruz. Bin adetli konut projeleri yerine butik konutlar yapıyoruz. Ve komşu profilinde de standardı oturtabiliyoruz. Bu sayede konutlarımız teslimden sonra üç yıl içinde dolar bazında yüzde 100 ile 300 arasında prim yapmış oluyor.

Siz bir dönem Borsa İstanbul'a hisselerinizi kote etmeyi planlıyordunuz... 

Evet, turizm yatırımlarımızın gerçekleştiği dönemde bu konuda bir çalışma yaptık. Masamızda hala duruyor. Piyasa koşullarının şu anda uygun olmadığını düşünüyoruz. Uygun zamanı bekliyoruz.

(Para) 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mehmet Okay, ÇEDBİK 2016'yı anlatıyor!
  • 04.02.2016 16:55

Mehmet Okay, ÇEDBİK 2016'yı anlatıyor!

Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, ÇEDBİK 2016 ve Antteras'ın aldığı ö ...

Mehmet Okay'ın gözüyle İzmir ve dönüşüm!
  • 04.06.2014 11:23

Mehmet Okay'ın gözüyle İzmir ve dönüşüm!

Ant Yapı'nın patronu Mehmet Okay, İzmir Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde konuştu. Oka ...

Mehmet Okay Ant Yapı projelerini anlatıyor
  • 15.05.2014 15:41

Mehmet Okay Ant Yapı projelerini anlatıyor

Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, şirket tarafından hayata geçirilmekte ...

Fraser Place Antasya İstanbul açıldı
  • 21.04.2016 10:05

Fraser Place Antasya İstanbul açıldı

Ant Yapı’nın İstanbul’daki ikinci lüks servisli ‘residence’ projesi ‘Fraser Plac ...

Ant Yapı'dan toplam da 4.5 milyar dolarlık proje!
  • 27.12.2015 12:12

Ant Yapı'dan toplam da 4.5 milyar dolarlık proje!

Ant Yapı, Rusya'da her şeye rağmen işlerini büyütüyor. Moskova'da üç yeni projes ...

‘Tecrübesiz inşaatçı ev satamıyor’
  • 19.11.2014 11:15

‘Tecrübesiz inşaatçı ev satamıyor’

İnşaat sektöründe yaşanan satış sorununu değerlendiren Ant Yapı Yönetim Kurulu B ...