maritbet girişmaritbet
Ankara'nın çılgın projesi Gölbaşı'nda hayata geçiyor!

Ankara'nın çılgın projesi Gölbaşı'nda hayata geçiyor!

Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ankara’nın çılgın projesinde detaylar belli oldu. 5 bin dekar üzerine kurulacak eko kent geliyor.

Ankara'nın 'çılgın projesi' Gölbaşı'nda hayata geçirilecek. Çevre ve Orman Bakanlığı özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından fizibilitesi yapılıp hazırlanan proje kapsamında, Gölbaşı bölgesinde 5 bin dekar üzerine bir kent yapılacak. Türkiye'de ilk olma özelliğim taşıyacak bu kentte, büyükelçiliklerin kendi ülkelerinin ürünlerini sergileyeceği alanlardan, öğrenciler için eğitim sahalarına, kongre merkezlerinden, meyveler ve sebzeleri ellerinizle toplayabileceğiniz eko parka, spor merkezlerinden, çöp ayrıştırma, ısı yalıtımları gibi faktörlerin hepsini içinde barındıran eko evlere kadar birçok alan yer alacak. Karayolunun yanı sıra Mogan Gölü'nden ufak teknelerle de bölgeye ulaşıp herhangi bir yerinde gezinti yapılabilecek.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve çılgın proje diye nitelendirdiği 'İstanbul Kanal Projesi'nin ardından Ankara'da da çok farklı bir proje ortaya çıkıyor.

2023 yılında tamamlanacak proje Ankara'da bulunan parkların toplam alanından bile daha büyük denilebilecek bir alana yani tam 5 bin dekarın üzerine kurulacak. 5 ayaktan oluşan Ankara'nın çılgın projesi kapsamında alanda eko kent, eko park, botanik bahçe (ülkeler bahçesi), Peygamber Çiçeği koruma alam, doğal yaşam spor ve rekrasyon alam yer alacak.

Türkiye'de örneği yok

Dünyada birçok örneği bulunan proje Türkiye'de ilk kez Gölbaşı'nda yapılacak.
Projenin çıkış noktası ise, Eymir ve Mogan göllerinde aşın kirliliğe neden olan taş ocakları oldu. 1990 yılında kurulan özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Gölbaşı Bölgesi'ndeki doğal hayatı korumak amacıyla farklı projeler geliştirmeye başladı.

Her iki gölde de oksijen yetersizliğinden kaynaklı balık ölümlerinin önlenmesi ve nesli tükenmekte olan bazı kuş türlerinin buralardaki varlığını sürdürmeleri için bölgedeki taş ocaklarının kaldırılması öncelikli şart olarak belirlendi. Kısa bir süre önce söz konusu taş ocaklarının kapatılmasıyla yıllardır sürdürülen çalışmalarına hız verin başkanlık, başta Gölbaşı dolaylı olarak da başkent Ankara'nın çehresini değiştirecek ye bölge insanına rahat bir nefes aldıracak proje için kollan sıvadı.

Hazine gün ışığına çıkıyor

Gölbaşı'nın gizli kalmış yanlarını ortaya çıkaracak projede, Mogan-Eymir gölleri havzasında su kirliliği, korunması gerekli türlerin yok olma tehlikesi, göl kıyısındaki kontrolsüz kullanımlar, tarım alanlanndaki kirlenme ve konut baskısı, Gölbaşı merkezindeki çarpık yapılaşmalar, konut kooperatifleri, çok katlı yapılaşma talepleri ve kentsel yayılma ve kentleşme baskısı dikkate alındı.

2023'te bitecek

2023 yılma kadar altı üniversitenin yer alması beklenen Gölbaşı için hazırlanan dev projenin ilk ayağmda Gölbaşı'nda bir eko kent kurulması yer alıyor. Gölbaşı özel Çevre Koruma Bölgesi Anadolu Arboretumu ve Botanik Bahçesi konulu proje kapsamında kentte içerisinde Türkiye'de sayısı tükenen ve ender bulunan çiçeklerin bulunduğu bir park yapılacak. Bir kaç bölüm içeren bu projede büyükelçiliklere ve büyük iş merkezlerine de yer aynlacak. Büyükelçilikler kendilerine ayrılacak bu alanda ülkelerine özgü ürünleri sergileyebilecek, ülkelerinin özelliklerini sadece Türklere değil, farklı ülkelerden gelen misafirlerine de tanıtabilecekler, öte yandan büyük iş merkezleri de yetiştirdikleri ya da kendine özel ürünlerini bu alanda sergileme imkanı bulacaklar.
Bunların yanı sıra bölgede dev bir kongre merkezi de yapılacak. Bu merkez Ankara'nın farklı organizasyonlanna ev sahipliği yapabileceği gibi bölgede bulunan üniversite öğrencilerinin de eğitim ile ilgili alanlarında kullanılabilecek. Bölgede bunların yanı sıra ziyaretçi merkezi ve dekorasyon alanlan da yer alıyor.

Proje kapsamında bölgede bir de Türkiye'de yetişen her ağaç türünün bulunacağı özel bir ormanlık alan da yer alacak. Proje kapsamında bölgedeki ağaçlann 2023'e kadar büyümesi ve vatandaşların burayı keyifle gezmesi planlanıyor. Vatandaşlar için yürüyüş yollarının da bulunacağı bu alan bin 450 dekar üzerine kurulacak. Projenin ikinci ayağında ise Yanardöner Peygamber Çiçeği'nin (C entaurea T chitatcheffi - Kırmızı Peygamber Çiçeği) mevcut yayılış alanlarının tespiti koruma eylem planı ve projesi işleniyor.

Bakanın projeleri de var

Üçüncü ayak ise eko şehir, özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde doğal ve kültürel değerlere uyumlu yerleşim ve yapı modellerinin geliştirilmesi başlıklı bu projenin içerisinde toplu konutlar yer alıyor. Geri kazanım ve geri dönüşüm su kaynaklan, yağmur suyu toplama sistemlerinin kullanılacağı evlerde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun önerisinde oluşturulan farklı imkanlar da bulunacak.

Güneş pilleriyle ısının

Geri dönüşüm suyu için borulama ve güneş pillerinin kullanılacağı ısıtma sisteminin yer alacağı evlerde en ufak ayrıntılar düşünülmüş ve tasarlanmış, örneğin evlerde, mutfak tezgâhının altında üçlü katı atık ayrıştırma çöp kovaları yer alıyor. Bu sistem sayesinde çöpler zahmetsizce mutfağın içerisinde aynştınlabilecek. Bunun yanı sıra mutfak yağlarının ayrıştınlmasına yönelik de bir tasarım bulunuyor.

Yağlar için özel sistem

Kanalizasyon sisteminin tıkanmasına yol açan ve çevreye zarar veren bu yağlar, mutfağın lavabosunda bulunan ufak bir sistem sayesinde aynştınlabilecek. Çevreye duyarlı yaşam modelini desteklemek amacıyla hazırlanan bu proje kapsamında özellikle ev hanımları mutfak yağlarını lavobo yerine özel tasarlanmış bir bölüme boşaltacak.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da tavsiye ettiği projelerin de yer aldığı çözüm projeleri dikkati çekiyor.

Meyveler dalından

Projenin dördüncü aşaması ise doğal yaşam ve rekrasyon alanı. Yaklaşık 900 dönümlük bu alanda geniş spor alanları, dinlenme tesisleri ve parklar yer alacak. Alanda türleri azalan hayvanlar ve meyveler yer alacak. Burada vatandaşlar gezerken çevrede yer alan meyveleri ağaçlardan kopanp yiyebilecekler. Burada yaşayacak öğrenciler de bu alanlardan faydalanabilecekler. Deneylerini ya da ödevlerini bu doğal alanları kullanarak yapabilecekler.

Proje Mogan'a bağlanıyor

Projenin beşinci aşaması ise Mogan Ekoloji Parkı ve Rekrasyon Alam. Mogan Gölü'nün etrafında yer alacak bu alan Mogan Bölgesi'nin de yaşam alanım ferahlatacak. Bu alanda üvez, badem, Ankara armudu, muşmula, alıç gibi bir çok yiyeceği görebileceğiz. Nesli tükenmiş kuş türlerinin sesleriyle alanda gezerek farklı bir gün geçirilebilecek.

Mogan'da göl gezintisi

Bu aşama projeyi Mogan Gölü'ne bağlıyor. Bu kapsamda Moğan Gölü'nden bineceğiniz ufak bir sandalla, oluşturulacak bu kentte karayolu haricinde de farklı bir gezi yapabileceksiniz. 2023'de tamamen bitmesi planlanan proje kapsamında Ankara'yı gökyüzünden farklı göreceksiniz.

 Kaynak: Gizem Karakış / Milliyet

Yorum Yaz