maritbet girişmaritbet
Ankara YHT garı inşaatında son durum ne?

Ankara YHT garı inşaatında son durum ne?

Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlamasının ardından Ankara Yüksek Hızlı Tren garında inşaat çalışmaları devam ediyor

TCDD ile ihaleyi kazanan Limak-Kolin-Cengiz Ortak Girişim Grubu arasında sözleşme imzalanmasının ve Ankara-İstanbul YHT seferlerinin başlamasının ardından garda inşaat çalışmaları devam ediyor. Demiryollarında yap-işlet-devret modelinin ilk kez uygulanacağı Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı ihalesi 28 Ağustos 2012'de yapılmış ve ihalede tek teklifi 19 yıl 7 ay işletme süresiyle Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu vermişti. Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılması planlanan Ankara Hızlı Tren Garı, 21 bin 600 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak. Garın iki katına 5 yıldızlı otel yapılacak, çatı katında ise restoran ve kafeler olacak. Tesisin zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 3 bin araçlık kapalı otopark yer alacak. Ankara YHT garı yapımı 2015 yılı sonunda bitecek.

Mevcut gar ile eşgüdümlü kullanılacak

Mevcut gardaki hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2'şer banliyö ve yük treni hattı yapılacak. Ankara YHT Garı ile mevcut garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanıyor. İki gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Projeye göre, hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankaray'ın Maltepe istasyonundan yeni gar binasına içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak. YHT Garı, ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek planlandı.

İhale süreci uzamıştı

TCDD, “uzay üssü” görünümündeki hızlı tren istasyonu için ilk olarak 20 Ocak 2011'de ihaleye çıkacağını duyurmuş, şartname satın alan firmaların tesisin altından geçmesi planlanan metronun sıkıntı olıuşturabileceği yönündeki çekinceleri nedeniyle ihale, 22 Şubat 2011'e ertelenmişti. Bu tarihte de firmaların talebi nedeniyle 2 Mart 2011'e ertelenen ihaleye, Limak İnşaat ve (Hindistan merkezli) GMR Infrastructure Ortak Girişimi ile İÇTAŞ ve Cengiz İnşaat Ortak Girişimi teklif vermişti. YİD modeliiletoplam100-150milyondolarlık yatırımla inşa edilecek projenin ihalesi daha sonra iptal edilmişti. TCDD, daha sonra ihalenin, YİD modeliyle 17 Temmuz 2012'de yapılacağını duyurmuş ancak şartnameyi alan firmaların talebi üzerine ihale 28 Ağustos 2012'ye ertelenmişti. Bu tarihte yapılan ihaleye tek teklifi, Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat konsorsiyumu vermişti.

Dünya

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutder Başkanı Altan Elmas'tan 15 Temmuz mesajı!
  • 14.07.2020 09:09

Konutder Başkanı Altan Elmas'tan 15 Temmuz mesajı!

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Ber ...

Ankara-İstanbul arasına ek YHT seferleri!
  • 16.09.2015 11:34

Ankara-İstanbul arasına ek YHT seferleri!

TCDD Genel Müdürlüğünce, Kurban Bayramı'nda artan yolcu talebini karşılamak için ...

Ankara-İstanbul YHT hattında güvenlik sorunu yok!
  • 07.12.2014 09:18

Ankara-İstanbul YHT hattında güvenlik sorunu yok!

TCDD, Ankara-İstanbul YHT hattının, güvenli bir şekilde işletilebilirlik raporu ...

Ankara YHT garı inşaatında son durum ne?
  • 08.08.2014 10:58

Ankara YHT garı inşaatında son durum ne?

Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlamasının ardından Ankara Yüksek Hızl ...

Süleyman Karaman: Ankara-İstanbul YHT, Mayıs'ta yolcu taşımaya başlayacak
  • 26.03.2014 14:05

Süleyman Karaman: Ankara-İstanbul YHT, Mayıs'ta yolcu taşımaya başlayacak

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yapımı tamamlanan Ankara-İstanbul Yüksek Hız ...

Ankara-İstanbul YHT, martta test seferlerine başlıyor
  • 22.02.2014 12:43

Ankara-İstanbul YHT, martta test seferlerine başlıyor

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatt ...