maritbet girişmaritbet
Anadolu’nun Değirmenleri kitabı YEM Yayın’dan çıktı!

Anadolu’nun Değirmenleri kitabı YEM Yayın’dan çıktı!

Bu topraklardan doğarak bütün dünyaya yayılan en önemli buluşlardan biri olan değirmenlerin, bilimsel ve tarihsel öyküsü YEM Yayın’ın yeni kitabı Anadolu’nun Değirmenleri'nde anlatılıyor

 

YEM Yayın'ın yeni kitabı Anadolu'nun Değirmenleri, Anadolu topraklarından doğarak dünyaya yayılan değirmen gibi çok önemli bir buluşu, bilimin yanına insan öykülerini de ekleyerek okuyucuya aktarıyor. Dekar Yapı ve Yatırım'ın katkılarıyla hazırlanan kitap, değirmenlerin tarihçesinden yola çıkarak gravürler, fotoğraflar ve teknik çizimler eşliğinde su ve yel değirmenlerini ayrıntılarıyla ortaya koyuyor. 
 
Su çarkı ve onun en önemli uygulaması olan su değirmenleri, Anadolu'da M.Ö. 2. yüzyılda Mithridates Krallığı'nın başkenti Cibera'da (günümüzün su şehri Niksar) geliştirildi. İnsanlığın ilk kez insan ve hayvan gücünün dışında bir gücü kendi hizmetinde kullanmaya başlamasını sağlayan bu büyük buluş kısa sürede Roma İmparatorluğu'nun tüm bölgelerine yayılarak suyun düşük seviyelerden yüksek seviyelere aktarılmasında, buğday ve diğer tahılların öğütülmesinde, maden cevherlerinin işletilmesinde ve tarım ve endüstri ürünlerinin işlenmesinde kullanılmaya başlanır.
 
Erken Ortaçağ'da Akdeniz'de gemilerde kullanılan yelken teknolojisi, su çarkları teknolojisiyle birleştirilir ve böylece rüzgâr enerjisi de insanlığın hizmetine sokulur. Bu buluş Yeniçağ'ın bir sonraki buhar devrimine kadar, sürekli rüzgârların estiği kuzey ülkelerine yayılır ve toprağını bu değirmenler sayesinde denizden kazanmaya çalışan Hollanda'nın, İstanbul'dan götürülen Anadolu çiçeği lale ile birlikte, doğasının ayrılmaz bir parçası haline gelir.
 
Günümüzde ise bu önemli geçmişin tefekkürüne dalmış değirmen yıkıntılarına ülkemizin güneybatı kıyılarında rastlıyoruz. Bazıları beklenmedik şekilde vadi diplerinde ya da tepe sırtlarında unutulmuşluklarını sessizce yaşamaya devam ederken, bazıları da yeni kimliklerine kavuşarak bir zenginin evi, yeni dinamik toplumun kafeteryası ya da ziyaret edilmeyen müzesi haline gelerek varlıklarını sürdürüyorlar. 
 
Anadolu'nun Değirmenleri bizim topraklarımızdan doğarak dünyaya yayılan değirmen gibi önemli bir buluşu, bilimin yanına insan öykülerini de ekleyerek okuyucuya aktarıyor. Kitap, ülkemizde değirmenlerin en yoğun bulunduğu bölge olan Datça'nın değirmenleri ve artık soyu tükenmiş olan son değirmencilerinin anılarıyla daha da zenginleşiyor.
 
İkisi mühendis ve biri bilim tarihçisi yazar; Atilla Bir, M. Şinasi Acar, Mustafa Kaçar tarafından hazırlanan Anadolu'nun Değirmenleri'nde değirmenler, değirmen gereksinmesinin doğuşundan sosyoekonomik özelliklerine, çalışma prensiplerinden mimarilerine uzanan geniş bir kapsamda anlatılıyor. Bütün bu tarihi ve teknik bilgiler, Datça'daki 28 yel değirmeni ve 26 su değirmeninin tanıtımlarıyla pekiştiriliyor. Bu değirmenleri inşa etmiş ya da çalıştırmış Datçalı değirmencilerin anıları ise değirmenlerin yakın zamana kadar ne denli önemli bir sosyal olgu olduğunu gözler önüne seriyor. 
Kitaba tüm seçkin kitabevlerinden, YEM Kitabevi'nin Beşiktaş ve Fulya'daki mağazalarından ve www.yemkitabevi.com internet adresinden ulaşılabilir.
 
ANADOLU'NUN DEĞİRMENLERİ
Atilla Bir, M. Şinasi Acar, Mustafa Kaçar
YEM Yayın
1. Baskı
Eylül 2012, İstanbul
19,5x27 cm
148 sayfa, sıvama sert kapak (şömizli)
Türkçe
 
 
YEM Yayın hakkında
Mimarlık, yapı, inşaat mühendisliği, sanat alanında dergi, katalog ve teknik kitaplar yayımlayan YEM Yayın, Yapı-Endüstri Merkezi'nin önemli yapıtaşlarından biridir. YEM Yayın, 1973 yılından bu yana kesintisiz olarak sürdürdüğü çalışmalarıyla ülkemizin mimarlık yayıncılığı alanındaki önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Mimarlık ortamına kalıcı katkılarda bulunmak, düşünsel ve teknik konularda yaygın bir bilgi paylaşım ortamı sağlamak YEM Yayın'ın kuruluş amacını oluşturmaktadır. Mimarlık, şehircilik, kültürel miras, arkeoloji, fotoğraf, sanat, endüstri ürünleri tasarımı vb. konu başlıkları altında, bugün sayısı 200'e yaklaşan ansiklopedi, sözlük, kitap, dergi, katalog vb. ürünleriyle YEM Yayın, profesyoneller için olduğu kadar bu konulara ilgi duyan tüm okurlar için de ayrıcalıklı bir yayınevidir. Eklenecek yeni başlıklarla yayın yelpazesini genişleterek hizmetlerini sürdürmek YEM Yayın'ın ana hedefidir. 
 
Yapı-Endüstri Merkezi “Yapı Dünyasının 44 yıldır Bilgi Merkezi”
Yapı-Endüstri Merkezi, yapı malzemesi ve teknolojisi alanında çalışan bir bilgi merkezidir. 1968'den beri yapı sektöründe mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan profesyonel yöneticiler, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi kullanıcısı tüm kesimlere hizmet vermektedir. Yapı malzemeleri ve teknolojilerinin sergilendiği Yapı Fuarları – Turkeybuild, Yapı Bilgi Merkezi, YEM Yayın ile yayınladığı sektörel yayınları, YEM Kitabevi, yıl bütününe yayılan çeşitli organizasyonları, 2001'den bu yana hizmet veren kapsamlı ve uzmanlaşmış portalı yapi.com.tr, mimarlık ve tasarım yayın platformu mimarizm.com, sanal ortamdaki mimarlık müzesi mimarlikmuzesi.org, dünyanın yenilikçi malzemeler konusundaki en önemli tasarım merkezi Material ConneXion® İstanbul... Daha fazla bilgi için: www.yem.net

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Anadolu’nun Değirmenleri kitabı YEM Yayın’dan çıktı!
  • 08.10.2012 14:55

Anadolu’nun Değirmenleri kitabı YEM Yayın’dan çıktı!

Bu topraklardan doğarak bütün dünyaya yayılan en önemli buluşlardan biri olan de ...