maritbet girişmaritbet
Anadolubank 3 yıl içinde 150 şubeye ulaşacak, bin kişiyi işe alacak!

Anadolubank 3 yıl içinde 150 şubeye ulaşacak, bin kişiyi işe alacak!

3 yıl içerisinde kademeli olarak 150 şubeye ulaşacak banka, istihdam sayısını ise bin 952’den 3 bine çıkaracak.

 

Anadolubank, üç yıl içerisinde kademeli olarak şube sayısını 150'ye çıkartırken, istihdam sayısını da bin 952'den 3 bine ulaştıracak. Üç yıllık büyüme hedefi için 150 milyon TL bütçe ayıran banka, 2015 sonu itibariyle aktif büyümede 15 milyar TL, kredilerde 10.5 milyar TL büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor.
 
Anadolubank Genel Müdürü Gökhan Günay, bankanın büyüme kararının açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Euro bölgesindeki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin aldığı kararın olumlu olduğunu ifade eden Günay, merkez bankalarının öncelikli görevini "acil servise gelen kanamalı bir hastanın durumuna müdahalesi"ne benzeterek, "Böyle bir durumda önce kanamaya son verilmeye çalışılır. Merkez bankalarının bu dönemdeki görevi de buydu. Piyasalar o kadar kanamalar içindeydi ki öncelik, kanamanın durdurularak hastanın hayatta kalmasını sağlamaya çalışmaktı. O nedenle ilk aşama, piyasaların doğru çalışması ve ekonomilerin çalışarak büyüme evresine girmesidir" diye konuştu.
 
Not artışı 1 yıl içinde gelebilir
 
Dünya ekonomisine bakıldığında ise Çin'de işlerin çok iyi gitmediğini, büyümenin yüzde 7.4'lere kadar düştüğünü hatırlatan Günay, "Bunun anlamı, Çin gibi büyük bir ülkede yüzde 7'ler artık ekonominin durağanlaştığı, yani yeni iş gücünün yaratılamadığı seviyeler. Bu oranlar Çin'de maalesef büyümeye yetmiyor. Gıda tarafından gelen enflasyonda ciddi artışlar var. Dolayısıyla Çin'den dünya ekonomisine çok fazla bir etki beklememek lazım" diye konuştu. Türkiye ekonomisine bakıldığında ise "not artışları"nın 6 ay ile bir yıl içerisinde gelme olasılığının şiddetle konuşulmaya başladığını, diğer taraftan ihracatın artarken ithalatın azaldığını söyleyen Günay, ancak azalan ithalatın "pozitif" görünmesine karşın, üretimin düşmesinden gelen bir durum olabileceğini ve aslında küçülen bir ekonominin işareti olabileceği şeklinde nitelendirdi.
 
Türkiye'de yabancıların halen yatırım yapmaya devam ettiğine dikkati çeken Günay, yabancıların piyasaya girerken de çıkarken de milyar dolarlık hareketleri rahatlıkla yapabildiğini, çok daha büyük hacimli alım-satımı döviz piyasasında ve bono piyasasında da gerçekleştirebildiğini, böyle bakıldığında Türkiye'nin gözde ülkelerden biri olmaya devam edeceğini söyledi.
 
Şüpheli alacak oranı artabilir
 
Türk bankacılık sektöründe ise 2012 yılı sonu ve 2013 yılının ilk 6 ayında şüpheli alacak oranında bir artış yaşanmasının mümkün olabileceği uyarısında bulunan Günay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de “Büyüme yüzde 4'ün altında kalabilir” açıklamasını hatırlattı. Bu ortamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın da hem enflasyonu, hem ekonomik büyümeyi göz ardı etmemek zorunda olduğunun altını çizen Günay, bu yılsonunda Merkez Bankası'nın hedeflerine yaklaşacağını düşündüğünü, büyümenin de önümüzdeki dönemde olabileceğini söyledi.
 
İlk yarı net kar 104 milyon TL
 
Anadolubank'ın büyüme hedeflerini ve 2012 yılı ilk yarı sonuçlarını da açıklayan Günay, bankanın büyüme sürecini üç yıla yaydığını, 2015 yılına kadar hali hazırdaki 91 şube sayısını 150'ye, bin 952 kişilik istihdam sayısını ise 3 bine ulaştıracaklarını açıkladı. "Biz, önümüzdeki üç yılda 150 şube ile büyüme kararı aldık" diyen Günay, büyümeye ilişkin hedeflerini, "Bu yılı 100-101 şube ile tamamlamayı düşünüyoruz. 2013'te 115, 2014'te 130 ve 2015'te ise 150 şubeye çıkmayı planlıyoruz. Buna bağlı olarak istihdam sayımız da artacak. Şu anda bin 952 çalışanımız var. 2015 yılında bu sayıyı da 3 bine çıkartmayı hedefliyoruz" sözleriyle açıkladı.
 
Şüpheli alacaklarda yüzde 2.46'lık oranla sektörün en düşük oranına sahip olduklarını açıklayan Günay, 2012 ilk yarı sonuçlarına göre bankanın aktif büyüklüğünün 7.8 milyar TL olduğunu, özkaynaklarının 1 milyar 5 milyon TL seviyesinin üzerine çıktığını, net karın 104 milyon TL'ye ulaştığını, sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 17.09 ile piyasa ortalamasının üzerinde olduğunu bildirdi.
 
Kar dağıtmadık, özkaynağa ilave ediyoruz
 
Günay, sermayedarların hiç bir yıl bugüne kadar kar dağıtmadığını belirterek, "Biz banka olarak karlılığı, özkaynağa ilave ederek devam ediyoruz. Ortaklar tarafından çekilmez, sermaye artışı yapılır. Biz çok yüksek sermaye yeterlilik rasyosu ile çalışıyoruz. Biz, düzenli olarak kendi karları ile büyüyen bir bankayız" dedi. Anadolubank'ın bütün iştiraklerinin Ümraniye'deki 12 katlı bir binaya taşınacağını açıklayan Günay, böylelikle İstanbul Finans Merkezi'ne de yakın olacaklarını kaydetti.
 
Ortakla büyüme planı yok
 
Soruları da yanıtlayan Günay, ölçek ekonomisinden faydalanmak istediklerini belirterek, "Türkiye'de bugün 150 şubeli bir banka, orta ölçekli bir banka aslında. Biz de tamamen ölçek ekonomisinden faydalanmak istiyoruz" dedi. Günay, "Bu büyümede sermayedarın bir ortakla büyüme planı da var mı?" şeklindeki bir soru üzerine, "Geçmişte olmamıştı, bugün içinde böyle bir şey yok açıkçası" diye yanıtladı. Anadolubank'ın büyümeye yönelik şube açılışlarını ağırlıklı nerede gerçekleştireceğine ilişkin olarak Günay, "Tabiki İstanbul. Çünkü İstanbul Türkiye'nin en büyük ekonomisi. İstanbul ve Anadolu'nun her tarafına yayılarak gitmeye devam edeceğiz" dedi.
 
Bankacılıkta kar sorunu olmadığını, ancak önümüzdeki dönemde olabileceği öngörüsünde bulunan Günay, "Çünük rekabet hızlı yaşanıyor. Bankacılıkta çok yüksek karlılıklar beklemeyin. Çok faiz düşüşlerinin olduğu dönemde özellikle" dedi. Anadolubank'ın büyümek için ne kadar bütçe ayırdığının sorulması üzerine Günay, "150 milyon TL" yanıtını verdi. Bankanın tahvil çıkarma da dâhil, yurtdışından borçlanmayı düşünüp düşünmediğine ilişkin bir başka soruya Günay, "Şu anda yok, ancak büyümeyle birlikte yapabiliriz" karşılığını verdi.
 
Masraflar daha aşağı iner
 
Merkez Bankası'nın hedeflerine ilişkin olarak Günay, "Bizim beklentimiz büyümeye yönelik bir takım kararlar alınması ve uzun vadeli enflasyon hedeflerinin bozulmaması. En azından Merkez Bankası'nın, uzun vadeli enflasyon hedeflerini bozmayacak kararlar alacağını düşünüyoruz" dedi. ABD Merkez Bankası (FED) parasal genişlemeye gidip gitmeyeceğine ilişkin bir soruya Günay "ABD'nin parasal genişlemesini beklemeyen yok gbi şu anda. Zannediyorum gidecekler gibi görünüyor" diye yanıtladı. Ağırlıklı olarak KOBİ tarafında büyüdüklerini söyleyen Günay, bireysel tarafta da büyümelerini sürdürdüklerini kaydetti.
 
Günay, "Masrafların geri iadesi, karlılığı azaltır mı?" yönündeki bir soruya, "Karlılıkların azalacağı muhakkak. Ancak iade değil, rekabetten dolayı... Masrafların bırakın iade edilmesini, rekabet olduğu için masraflar daha aşağı iner. Bunun da karlılık üzerine etkileri olacaktır" diye yanıtladı. Bu yıl bono faizlerindeki düşüşün karlılık üzerinde etkisi olduğuna dikkati çeken Günay, "Ancak her yıl böyle olacak diye bir şey yok" dedi.
 
Patronlar Dünyası 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fed, bankaları ticari gayrimenkul fiyatlarının düştüğü senaryoda test edecek
  • 11.02.2022 09:41

Fed, bankaları ticari gayrimenkul fiyatlarının düştüğü senaryoda test edecek

Fed, 2022 yılında bankaların tabi tutulacağı stres testlerinin varsayımlara daya ...

ABD'de konut kredisi borçları 10 trilyon doları aştı!
  • 20.02.2021 13:52

ABD'de konut kredisi borçları 10 trilyon doları aştı!

ABD'de hanehalkı borcu, 2020'nin son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1, ...

Konut kredisi faizleri 8,5 yılın zirvesinde
  • 12.04.2018 11:24

Konut kredisi faizleri 8,5 yılın zirvesinde

Konut kredisi faiz oranları son bir yıldır yükseliş eğilimini sürdürürken, mart ...

'Fed'in faiz artırımlarından bizi atacağımız adımlar korur'
  • 15.12.2016 14:17

'Fed'in faiz artırımlarından bizi atacağımız adımlar korur'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Türkiye'yi 'Fed'i bekle-gö ...

FED toplantısı sonrasında TL’nin durumu ne olur?
  • 13.12.2016 11:53

FED toplantısı sonrasında TL’nin durumu ne olur?

Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, Türk Lirası’nın FED toplantısı son ...

Seçimler, FED’in faiz politikasını etkileyecek
  • 03.11.2016 17:29

Seçimler, FED’in faiz politikasını etkileyecek

Her durumda faiz artırımına giden Amerika Merkez Bankası (FED), 8 Kasım ABD seçi ...