maritbet girişmaritbet
Anadolu 'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları kitabı çıktı!

Anadolu 'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları kitabı çıktı!

Su pompaları üreticisi Wilo Türkiye'nin yayınladığı, Anadolu 'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları kitabı çıktı

Su pompaları üreticisi Wilo Türkiye'nin yayınladığı, "Anadolu 'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları" kitabı çıktı. Anadolu'da dünyadaki en eski barajlardan bir kaçını yapmış olan Hititler ile başlayan kitapta, Eski Yunan ve Roma, Bizans ve Selçuklar üzerinden Osmanlı'ya ulaşılıyor.

Su pompaları üreticisi WILO Türkiye'nin yayınladığı, "Anadolu 'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları" kitabı çıktı. Anadolu'da dünyadaki en eski barajlardan bir kaçını yapmış olan Hititler ile başlayan kitapta, Eski Yunan ve Roma, Bizans ve Selçuklar üzerinden Osmanlı'ya ulaşılıyor.

WILO için gazeteci ve popüler bilim yazarı İrfan Unutmaz tarafından hazırlanan "Anadolu 'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları" kitabı, Anadolu'nun yüzyıllar öncesinden gelen su kemerleri, suyolları, su kanalları ve sarnıçlarını muhteşem mühendislik hikâyeleriyle bir araya getiriyor. 

Anadolu'da antik dönemden günümüze su mühendisliği harikaları ve rotalarını konu alan kitap; Anadolu'da dünyadaki en eski barajlardan bir kaçını yapmış olan Hititler ile başlıyor. Hemen ardından bu geleneği sürdüren Urartular ile devam ediyor. Sonrasında tarihsel kronolojiye uygun olarak konular, Eski Yunan ve Roma ile sürdürülüp Bizans ve Selçuklar üzerinden Osmanlı'ya ulaşılıyor.

Tarihin ilk barajlarından biri..

Kitapta yer alan yapılardan bazıları şunlar: İnsanlık tarihinin ilk barajlarından birisi olan Çorum Hitit Alacahöyük barajı, Romalıların Anadolu'daki ilk su kanalı olan Efes Pollio Su Kanalı, Denizli Laodikya Birleşik Kaplar Su Sistemi, Antalya'daki Roma yapısı Aspendos'un Gizemli Su Kuleleri, Patara'nın Görkemli Su Yolları ve Mimar Sinan'ın Eşsiz Kemerleri, Osmanlı döneminde yapılan Beyşehir Gölü'ndeki su regülatörü ve köprüsü...

Gazeteci, popüler bilim yazarı İrfan Unutmaz tarafından hazırlanan kitapta; Anadolu medeniyetlerinin, suyu yerleşim bölgelerine taşımak için buldukları çözümler incelenirken, Türkiye'de antik çağlardan günümüze gelen çok sayıdaki su mühendisliği anıtlarından seçmeler yapılıyor.

WILO Türkiye Genel Müdürü Ercüment Yalçın, Anadolu'da antik dönemden günümüze su mühendisliği harikaları ve rotaları konusunu ele alan kitap projesi için şunları söyledi: "Hayati önem taşıyan suyu dünyanın her noktasına, geliştirdiği yeni teknolojilerle ulaştıran WILO olarak ülkemizde su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğine dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Türkiye su mühendisliğinin seçkin ürünleri açısından dünyada eşi olmayan bir konum ve birikime sahip. Türkiye eski çağlardan beri suyu en iyi kullanan ülkelerden biri olduğu gibi, başarılı su mühendisliği uygulamalarıyla dünyada güzel sanatlardan bilime köprü kurabilen ilk bölge de olmuştur" dedi.

Güzel sanatlardan bilime köprü

Kitabın hem sektöre hem de öğrencilere WILO'nun 20. yıl hediyesi olacağını söyleyen Ercüment Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü: "Hititlerden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar gelen bu çalışmada hemen her çağ ve dönem eserleri değerli gazeteci ve popüler bilim yazarı İrfan Unutmaz tarafından ayrıntılı ve akıcı bir biçimde anlatılacak ve fotoğraflanacak. Amacımız geçmişin gizemli ve görkemli anıtsal çözümleriyle sektörümüzün geleceği olan gençlere ilham vermek." 

Barajlar, suyolları, su kemerleri, su toplama hazneleri ve su tünellerinden başlayıp çeşmeler, köprüler ve hamamlara kadar uzanan çok geniş bir çerçevede hazırlanan kitap; Anadolu'daki kültürlerin su ile ilgili geliştirdikleri mimari çözümlere birer anıt eser olarak yaklaşıyor. Kitapta her bir anıtın hikâyesi keyifli bir gezi yazısı diliyle ve mimari özelliklerini de kapsayacak şekilde okurlara aktarıldı. 

WILO'nun Türkiye'deki 20. yılında sektöre ve mühendislik fakültelerine hediye olarak çıkardığıı Anadolu'da antik dönemden günümüze su mühendisliği harikaları ve rotaları konulu kitap, 2012'nin sonunda tamamlanmış olacak. WILO, arşivlere değer katacak bu önemli kitapla birlikte, İrfan Unutmaz rehberliğinde geziler düzenleyecek, sergiler ve söyleşiler yapacak.

Kısaca WILO: Dünyanın en büyük pompa sistemleri üreticilerinden biri olan WILO'nun temelleri 1872 yılına, Louis Opländer'in bronz ve bakır parçalar işleyen atölyesine kadar uzanıyor. Dünyanın WILO sirkülasyon pompalarıyla ilk tanışması, 1928 yılında oğlu Wilhelm Opländer'in sirkülasyon pompasını keşf etmesi ve bu alandaki ilk patenti alarak üretime başlamasıyla gerçekleşti. Bugün, tüm dünyada, yapılardan endüstriyel proseslere, ziraattan genel amaçlı temiz ve kirli su transferine, altyapı yatırımlarından arıtma tesislerine kadar uzanan geniş bir yelpazede, insanlığın gereksinim duyduğu pek çok alanda WILO'nun tamamlayıcı özellikte tesisat ekipmanları kullanılıyor. Dünyada 71 ülkede yerleşik kendi satış firmaları ve 6000'i aşkın çalışanı ile 1 milyar Euro'yu aşan ciroya sahip olan WILO, Türkiye'deki faaliyetlerine ise 1992'de başladı ve Türkiye gittikçe artan bir hacimde WILO'nun dünyadaki üretim merkezlerine ihracat yapar hale geldi. 2009 yılında alınan yatırım kararı ile sektörün en teknolojik tesisini Türkiye'ye kazandıran WILO, bu sektörde Avrupa'daki LEED Sertifikası'na sahip ilk yeşil binada faaliyet gösteriyor. WILO Türkiye gösterdiği başarılı performansla 2010'da yakın bölgedeki 7 ülkenin (Azerbaycan, Irak, Lübnan, Suriye, İsrail, Ürdün ve Filistin) operasyonlarının Türkiye Ofisi'ne bağlanmasını sağladı. Böylece Türkiye ile birlikte toplam 8 ülkenin operasyon yönetimi WILO Türkiye'de yapılır hale geldi. 

www.wilo.com.tr 

Sefa KOYUNCU/Türkiye

Yorum Yaz