maritbet girişmaritbet
'Amaç yerli kaynaktan elektrik üretmek'

'Amaç yerli kaynaktan elektrik üretmek'

Berat Akbayrak, ELDER'in 10. Sektör Toplantısı'nda yerli elektrik üretimi hakkında konuşma yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 10. Sektör Toplantısı'nda, elektrik dağıtım sektöründe 2015 Mart- 2016 Mart dönemini baz alarak tüketici memnuniyeti anketini ilk olarak geçen yıl Trabzon'daki sektör toplantısında açıkladıklarını ve o toplantıda "tüketici memnuniyeti odaklı yeni dönemi" başlattıklarını söyledi. 

İstanbul'daki toplantıda da 2016 Mart- 2017 Mart dönemindeki tüketici memnuniyeti anketine ilişkin sonuçları açıklayan Albayrak, anketin 44 ilde 22 bin 606 kişi üzerinden yapıldığını ifade etti.

Albayrak, geçen yıla kıyasla daha iyi bir noktaya gelindiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu yeterli mi? Bence değil. Henüz bir yıl geçti, iyi bir ilerleme var. İnşallah bunu sistematikleştirerek arzuladığımız tüketici memnuniyeti için en üst düzeye çekecek bir süreci başlatacağız. Tüketici memnuniyeti ve vatandaş odaklı hizmet olgusunda önemli hedefler koyduk. Değerlendirmemizi yatırımlar, tedarik kalitesi ve sürekliliği, müşteri hizmetleri ve iletişim başlıkları altında yaptık. Yatırımlarda 5 yıllık dönem için 30 milyar liralık bir bütçemiz var. Tedarik kalitesi ve sürekliliği noktasında önemli metodolojiler geliştirdik. Müşteri hizmetleri noktasında da çağrı merkezi devrimini yaptık. Müşteri temsilcisi başına düşen müşteri sayısını uluslararası standartlara çekmek için oluşturduğumuz süreci başlattık. Vatandaşımızın alınan hizmet noktasında dağıtım şirketlerimize verdiği puanda yüzde 20'lik bir artış var. Geçen yıl 5 puan üzerinden 2,86 olan not, bu yıl 3,45'e çıktı. Hizmetlerden duyulan memnuniyet noktasında baktığımızda ise geçen yıla kıyasla yüzde 53 artış var. Toplam tüm vatandaşlarımız nezdinde bakıldığında iki yılı kıyaslayınca yüzde 60'lık bir seviyeye ulaşıyor ki bu olumlu bir performans. Ama daha yeni başladık. Önümüzdeki yıl için sektörde müşteri memnuniyet oranında hedef yüzde 80 olmalı, inşallah bunu yakalayacağız. 21 dağıtım şirketimiz içinde firmalarımızın çoğunda artış var kendilerini geliştirme noktasında, ama istediğimiz performansı henüz yakalamış değiller, neler yapmalıyız bunu değerlendireceğiz." 

Tüketicinin yüzde 54'ü hizmeti "devlet veriyor" sanıyor 

Anketin detaylarını ve sonuçlarını paylaşan Albayrak, şirketleri "tanınırlık" başlığı altında değerlendirdiklerinde, elektrik dağıtım hizmetini kimin verdiğine ilişkin soruya tüketicinin yüzde 46'sının doğru cevap verdiğini, yüzde 54'lük kesimin ise elektrik dağıtım hizmetini "devlet veriyor" şeklinde yanıtladığını aktardı. 

Dağıtım hizmetini kimin verdiğine ilişkin oranın geçen yıla göre yüzde 21 arttığını belirten Albayrak, "Ortada bir başarı var, ama bu performansa dayalı hizmeti devletin verdiğini düşünüyorlar. Geçen yıla kıyasla kaliteli hizmet verme açısından önemli bir resim ortaya koyuyor. 'Her gün elektrik kesiliyor' diyen vatandaşımızın oranında yüzde 19 düşüş, 'haftada bir iki kez kesiliyor' diyende yüzde 40, 'ayda bir iki kez kesiliyor' diyende yüzde 50'lik bir düşüş var. 'Elektrik nadir veya hiç kesilmiyor' diyende yüzde 60'lık artış var. Siz bu noktada kaliteli ve iyi sürdürülebilir enerji hizmeti verdiğiniz sürce vatandaşımız da bunu ortaya koyuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kesintilerin yönetilmesi, vatandaşın haberdar edilmesi, kesintiyle ilgili bilgiye ulaşılması ve belirtilen sürede sıkıntıların giderilmesine ilişkin veriler de paylaşan Albayrak, şunları kaydetti:

"Kesintiden önceden haberdar olma oranı yüzde 64. Yani 'nereyi arayıp kesintiyi öğreneceğini' bilenlerin oranı yüzde 64, ama kesintiyi önceden bilenlerin oranı yüzde 37. Halkımızın üçte ikisi bu kesintileri önceden bilme noktasında problem yaşıyor. Alternatif kanallar noktasında hala istediğimiz düzeyde değiliz. Sorulara hızlı yanıt alanların oranındaki artış geçen yıla kıyasla yüzde 34 artmış. Bu, çağrı merkezleriyle halkımıza dokunma hususunun önemini ortaya koyuyor. Belirtilen zamanda kesintinin giderilmesi yüzde 30. Burada kat edeceğimiz ciddi bir mesafe var, bu hususu ciddi olarak iyileştirmemiz lazım." 

2017 yatırım hedefi 5 milyar lira 

Albayrak, 2016 yatırım tabanı olarak 3 milyar 576 milyon lira belirlendiğini, fakat hizmete alınan toplam yatırımın 3,7 milyar lira olduğunu açıkladı. "Yani yüzde 103'lük bir bütçe gerçekleştirdik" diyen Albayrak, "2017 için yatırım tabanının 4 milyar 24 milyon lira olarak belirledik ama bu rakamı da 5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Çağrı merkezi yatırımlarının çok önemli adımlardan biri olduğuna işaret eden Albayrak, geçen yıl açılan 9 yeni çağrı merkeziyle 3 bin 200 kişilik istihdam sağlandığını aktardı. 

Bakan Albayrak, oluşturulan bu istihdamla önemli bir altyapı eksiğinin giderildiğini ve tüketicinin telefon başında bekleme süresinin azaldığını belirterek, "Özellikle belirlediğimiz 20 saniyede operatöre ulaşma hedefini 21 firmadan 18'i ile sağladık. Hepinizi tebrik ediyorum. Cevaplama oranıyla ilgili belirlediğimiz kriterlerde de yüzde 90-95 hedefleri açısından önemli bir ivme yakaladık, ama 21'de 21 şirket değil henüz." ifadelerini kullandı. 

Sokak aydınlatmalarıyla ilgili sonuçları da aktaran Albayrak, 6,6 milyon adet sokak lambası bulunduğunu ve bunlardan 5 milyonunun kontrol edildiğini söyledi. Ayrıca 266 bin sokak lambasının da tamirinin yapıldığını dile getiren Albayrak, "Sokak lambasının yanmamasıyla oluşabilecek güvenlik tehlikesini ortadan kaldıracağız. Yılda en az iki kontrolle bu alanda sürekli yaşayan bir sistemi inşa edecek, müşteri memnuniyetinde ciddi bir iyileşme sağlayacağız." dedi. 

Albayrak, belirtilen sürede kesintilerin giderilmesi hedefinin yüzde 80 olduğunu anlatarak, "Bunu başarmamız lazım. İtibar endeksi ve tanınırlık. Vatandaşın üçte ikisi sizi bilmiyor, artık daha görünür olma ve tanınırlık noktasında ciddi adımların atıldığı bir döneme girmemiz lazım. Burada, asgari bir yüzde 70'lik hedefi ortaya koymalıyız. Türkiye 80 milyon, 780 bin kilometrekarenin tamamında aynı hizmet kalitesi memnuniyetini, yakalamak zorunda çünkü büyük ve güçlü Türkiye diyorsak her alanda olduğu gibi bu alanda da en iyiyi hedeflemek zorundayız. Son hedef olan sorulara hızlı yanıt noktasında yüzde 70'lik hedefi ortaya koyacağız. İnşallah önümüzdeki yıl bu hedefleri hayata geçireceğiz. Yeni hedeflerle çıtayı daha da yukarıya taşıyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Amaç yerli kaynaktan elektrik üretmek'
  • 27.05.2017 10:13

'Amaç yerli kaynaktan elektrik üretmek'

Berat Akbayrak, ELDER'in 10. Sektör Toplantısı'nda yerli elektrik üretimi hakkın ...

Geçen yıl üretilen elektriğin yarısı yerli kaynaklardan sağlandı
  • 08.01.2017 11:52

Geçen yıl üretilen elektriğin yarısı yerli kaynaklardan sağlandı

Türkiye'de, geçen yıl üretilen 269,8 milyar kilovatsaat elektriğin 131,8 milyarı ...

Nihat Özdemir Limak'ı yılların deneyimine dayanarak büyütüyor!
  • 01.01.2013 15:30

Nihat Özdemir Limak'ı yılların deneyimine dayanarak büyütüyor!

Üniversitede asistanken kendi işini kurmaya karar veren Nihat Özdemir ve Sezai B ...