maritbet girişmaritbet
Almanya'daki ses bariyeri Hatko'yu harekete geçirdi

Almanya'daki ses bariyeri Hatko'yu harekete geçirdi

Özellikle Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan ‘ses bariyeri’ Türk girişimcileri de harekete geçirdi.

Avrupa ve Amerika'daki kalabalık şehirler ve yoğun trafiğin yol açtığı gürültü kirliliğini önlemek amacıyla yaygın olarak kullanılan ses bariyeri, Türk girişimcileri de harekete geçirdi. 2015 yılında bir iş gezisi sırasında Almanya'da otoyolda dikkatini çeken ‘ses bariyeri'ni Türkiye'de üreten Nejan Hatko, trafik gürültüsünü 15 desibele kadar azalttıklarını söyledi.

Özellikle Avrupa ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan ‘ses bariyeri' otoyolda oluşan gürültü kirliliğinin önüne geçmede en etkin çözüm olarak gösteriliyor. Bu ürünlerin üretim üssü ise Almanya. Türkiye'de de son yıllarda birçok noktaya ‘ses bariyerleri' kullanılıyor. Ancak bu ürünlerin önemli bir bölümü ithal ediliyor. Pazardaki açığı gören Hataylı girişimci Nejan Hatko da 2015 yılında ‘ses bariyeri' üzerine çalışmalara başladı. Araç lastiklerinin geri dönüşümü ile Avrupa standartlarında ürettiği ses bariyeri ilk olarak Gaziantep'te bir okulun yakınlarındaki yoldan gelen gürültünün önüne geçilmek için kullanıldı. Şimdi İstanbul başta olmak üzere gürültü haritasını çıkaran birçok şehir, 15 desibele kadar ses azaltan bariyeri kullanmaya hazırlanıyor. Üretim kapasitesini önümüzdeki günlerde arttıracaklarını anlatan Hatko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nejan Hatko, şu bilgileri verdi:

79 ÜLKEYE SENTETİK ÇİM İHRAÇ EDİYOR

“1985 yılında kurulan firmamız birçok alanda üretim yapıyor. Bugün sentetik çim alanında uzmanlığımız bulunuyor. Bu ürünü 79 ülkeye ihraç ediyoruz. 200'ün üzerinde çalışanımız bulunuyor. İstanbul, Ankara, İskenderun, İzmir, Antakya ve Osmaniye'de şube ve üretim tesislerimiz var. Sık sık iş seyahatleri için yurtdışına gidiyorum. 2015 yılında bir iş seyahati sırasında gördüğüm ses bariyeri dikkatimi çekti. Türkiye'ye geldiğim gibi araştırmaya başladım. Kullanılan ürünlerin önemli bir bölümü ithal ediliyordu. Hemen Ar-Ge departmanımız ses bariyeri üzerine çalışmaya başladı. Mühendislerimizin çalışmaları netice verdi. Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlamak için birçok testten geçtik. İlk kurulumu, Gaziantep'te bir okulun yanında bulunan üst geçidin 60 metrelik bölümüne öğrencilerin trafik gürültüsünden rahatsız olmamaları için gerçekleştirdik.

TREN VE TRAMVAY İÇİN DE KULLANILIYOR

İthal edilen Avrupa Birliği standartlarındaki ses bariyerlerine göre fiyatı yüzde 30 daha uygun olan ürün, trafik gürültüsünü 15 desibele kadar azaltabiliyor. Ses bariyeri yoğun olarak otoyollarda kullanılıyor. Ancak tren ve tramvay yollarında da görmek mümkün. Özellikle hastane ve okulların bulunduğu noktalarda sesi azaltmak için birçok belediye çalışmalar yapıyor. Bu da bizim için büyük bir iş fırsatı sunuyor. Uygulama alanının estetik görünmesi için de ürünün iki tarafını farklı renk ve desenlerdeki sentetik çimle kapladık. Montajını kendimiz yapıyoruz. Ürünün kullanım süresi 20 yılı bulabiliyor. Şehirlerin gürültü haritasının çıkarılmasının amacı, yaşam alanlarında huzur ve refahı arttırmak. Bu nedenle ülkemizde ses bariyerinin her geçen gün daha da fazla kullanılacağını öngörüyoruz. Ürünün Türkiye'de kullanımını arttırdıktan sonra ihraç etmek için çalışmalara başlayacağız."

  • Etiketler:

Yorum Yaz