maritbet girişmaritbet
Ali Güvenç Kiraz rant vergisi kesintisiyle ilgili açıklama yaptı

Ali Güvenç Kiraz rant vergisi kesintisiyle ilgili açıklama yaptı

Avukat Ali Güvenç Kiraz Kentsel rant vergisi ile Yeni İmar Kanunu’nda da rant kesintisi yapılacağını belirtiyor

Hafta sonu Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz tarafından gayrimenkulde ciddi bir süreç oluşturacak bir açıklama geldi. Bu açıklamaya göre kentlerde oluşan imar değişiklikleri veya cins değişiklikleri sonucu oluşacak değer artışlarından devletin bir pay alması gerektiğini düşündüklerini ve bunu yasal bir hale getireceklerini belirtti Cevdet Yılmaz. 

Kentsel rant vergisi de diyebileceğimiz bu vergi ile çok uzun dönemdir gayrimenkulde oluşan fahiş sebepsiz zenginleşmenin de önüne geçilmek isteniyor aslında. Üretmeden gayrimenkul yatırım yaparak ve bu yatırım üzerinden çeşitli siyasi ve yerel ilişkiler ağıyla gayrimenkulden çok fahiş paralar kazanmak ülkemizde mümkün. İşte devlet artık bu oluşan ciddi sebepsiz zenginleşmenin ortağı olmak istiyor. 

Burada herkesin atladığı nokta bundan yaklaşık 4-5 ay önce ortaya çıkan Yeni İmar Kanunu tasarısında aslında imar rantının engellenmesi için düzenleme getirilmesiydi. Yeni İmar Kanunu tasarısı ile devletin araziden bedelsiz olarak aldığı ve bizlerin düzenleme ortaklık payı (DOP kesintisi) adını verdiğimiz kesinti oranı %45'e çıkarılıyordu. Bundan daha da önemli olmak üzere şu an geçerli İmar Kanunu gereğince geçerli olan %40 DOP payı kesintisinin bir defa yapılabileceği ve 2. kesintinin yapılamayacağı hükmünün varolması durumunun da bir devrim niteliğindeki yeni bir madde ile değiştirilmesidir.

İmar kanununda yer alan %40 kesinti ile belediye o bölgede sadece bir kesinti yapabilmekte fakat o taşınmaz üzerinde oluşan ciddi emsal artışları ve imar değişiklikleri neticesinde çok ciddi bir yapılaşma oranı ortaya çıktığında bu yapılaşmaya uygun DOP kesilememekteydi. İşte yukarıda belirtmiş olduğumuz Yeni İmar Kanunu taslağı ile belediyelerin DOP kesintileri %45'e çıkacak ve daha da önemlisi oluşturulacak olan rant üzerinden yani imar emsal artışlarından 2.bir kesinti yapılarak buradaki yapılaşma sonrası oluşacak nüfus yoğunluğu üzerinden 2. bir kesinti yapılabilecektir. 

Kentsel rant vergisi diye adlandırılan fakat gerçek adı imar değişiklikleri sonucu oluşacak sebepsiz zenginleşmeden devlete pay verilmesi diye değerlendireceğimiz ve yeni imar kanunu sonrası yapılacak olan DOP payındaki 2.kesintiyi Gayrimenkul Hukuku Derneği olarak destekliyor ve çok geç kalmış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. 

Av. Ali Güvenç KİRAZ
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?
  • 25.01.2023 13:24

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat raka ...

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!
  • 19.12.2015 16:08

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!

AGK Hukuk Bürosu'ndan Ali Güvenç Kiraz, Türkiye'de atıl durumda milyarlarca dola ...

Rant vergisinde en önemli kriter adalet!
  • 22.01.2015 13:41

Rant vergisinde en önemli kriter adalet!

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, rant vergisi sürecinde en öne ...

Rant vergisinin korkulacak bir yanı yok!
  • 22.01.2015 13:15

Rant vergisinin korkulacak bir yanı yok!

Kuyaş Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, rant vergisinin korkulacak bir ...

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm
  • 16.05.2014 14:16

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm

AGK Hukuk Bürosu sahibi Ali Güvenç Kiraz, Anahtar Proje tanıtımında kentsel dönü ...