maritbet girişmaritbet
Akıllı ulaşım sistemleri için 28 milyon lira harcanacak

Akıllı ulaşım sistemleri için 28 milyon lira harcanacak

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) trafik kazalarını asgariye indirebilmek için çevre dostu ve akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyor.

Konforlu ve güvenli seyahate olanak sağlamak, trafik kazalarını asgariye indirebilmek için çalışmalara hız kesmeden devam ediliyor. Genel Müdürlük tarafından trafik güvenliği hizmetleri için bu yıl 364 milyon lira, Kaza Kara Nokta Projeleri için 55 milyon lira, Ulaşım Etütleri Geliştirme Projesi için 3 milyon lira ve akıllı ulaşım sistemleri için 28 milyon lira olmak üzere, toplam 450 milyon lira harcama yapılacak.

Bilişim teknolojisindeki gelişmeler ulaştırma sektörünü de etkileyerek akıllı ulaşım sistemlerinin yaygınlaşmasına neden olurken, GPS ve kablosuz teknoloji kullanılarak karayolları üzerinde oluşturulan ağlarla bütünleşen akıllı sistemler, sürücüleri, buzlanma, sis, kaza, yol çalışması gibi durumlarda önceden bilgilendiriyor. Söz konusu sistem, olası trafik kazalarını en aza indirmek için gerekli önlemleri alma noktasında önemli bir görev üstleniyor. 

İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Trabzon, Van ve Antalya'da akıllı ulaşım sistemleri merkezi kuran KGM, sistemin yaygınlaştırılması için düğmeye bastı. Önemli noktalara kurulan dijital uyarı ve bilgilendirme ekranlarıyla yol durumu hakkında sürücülere bilgiler aktaran sistemin, gelecek yıllarda daha geniş bir alanda kullanılması için çalışmalar sürdürülüyor.

Gürültü haritası çıkarıldı

KGM'nin yürüttüğü çalışmalarla yollar "akıllanırken", çevre dostu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler de devam ediyor. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, kuruluşun sorumluluğunda bulunan ana karayollarından yılda 6 milyondan fazla aracın kullandığı, toplam 610 kilometrelik kesim için gürültü haritası hazırlandı.

Bu yıl 350 kilometrelik yol kesimi için gürültü haritası hazırlanması planlanıyor. Ayrıca 150 kilometre karayolu için ihaleli, 19 kilometre karayolu için de emanet olarak gürültü haritalama çalışmaları devam ediyor.

Gürültü haritalaması, bir bölgede yaşayan nüfusun gürültüden dolayı ne kadar rahatsız olduğunun belirlenmesi ve bu nüfusun maruz kaldığı çevresel gürültünün değerlendirilmesi için yapılıyor. Araç trafiği, raylı trafik, havaalanları, sanayi gibi kaynaklardan doğan gürültü yükünü gösteren haritalar ve oluşturulan gürültü eylem planlamasıyla söz konusu sahaları ayırt etmek ve buralarda uygun önlemler almak hedefleniyor.

100 kaza kara noktası iyileştirilecek

Trafik güvenliği çalışmaları kapsamında 100 kaza kara noktasının iyileştirilmesi ve 31,8 milyon metrekare yatay, 186 bin metrekare düşey işaretlemeyle 3 bin 100 kilometre otokorkuluk yapımı hedefleniyor. 

Genel Müdürlük, 2016-2017 döneminde kar ve buz mücadelesi çalışmalarında da vatandaşların yanında oldu. KGM, 11 binden fazla personelle 411 kar mücadele merkezinde 7 bin 636 makine ve ekipmanla çalışma yaptı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

OGS kaldırılıyor! Geçiş ücretleri artık HGS'den tahsis edilecek!
  • 14.02.2022 16:00

OGS kaldırılıyor! Geçiş ücretleri artık HGS'den tahsis edilecek!

KGM'den yapılan açıklamada, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin, OGS ve HGS olmak ...

Karayolları 1. Bölge Müdürü Çolak, Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün çalışmaları hakkında bilgi verdi
  • 16.06.2021 10:20

Karayolları 1. Bölge Müdürü Çolak, Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün çalışmaları hakkında bilgi verdi

Karayolları 1. Bölge Müdürü Turgay Çolak, Kanal İstanbul güzergahında yapılacak ...

"Sadece bölünmüş yollar her yıl 18 milyar liranın üzerinde ekonomik fayda sağladı"
  • 17.11.2020 15:41

"Sadece bölünmüş yollar her yıl 18 milyar liranın üzerinde ekonomik fayda sağladı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü Yol ...

Kanal İstanbul'un ilk köprü şantiyesinin görüntüleri yayında!
  • 16.06.2021 10:45

Kanal İstanbul'un ilk köprü şantiyesinin görüntüleri yayında!

Kanal İstanbul'un Başakşehir-Kayaşehir-Bahçeşehir yolu üzerindeki geçişi sağlaya ...

Galataport İstanbul’a uluslararası ödül geldi!
  • 15.06.2021 14:24

Galataport İstanbul’a uluslararası ödül geldi!

MedCruise Ödülleri’nde Galataport İstanbul’u “Çevresel Sorumluluk” alanında büyü ...