maritbet girişmaritbet
Aidatlar düşmeli, yabancıya satış artmalı!

Aidatlar düşmeli, yabancıya satış artmalı!

GYODER Başkanı Aziz Torun, sektörde üretimin gelen talebe göre oluşması gerektiğini söyledi.

GYODER Başkanı Aziz Torun, 10 Mayıs'ta yapılacak Gayrimenkul Zirvesi'nde ‘Kendimizi yenilemeliyiz' mesajı vereceklerini söyledi. Torun, “Sat-yap dönemi sonsuza kadar sürmez. Hem üretimde hem de finansman modellerinde çeşitlilik şart” dedi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen Gayrimenkul Zirvesi'nin 15'incisi için geri sayım başladı. Zirve bu yıl 10 Mayıs'ta “İşimiz Metrekare” teması ile Raffles Hotel İstanbul'da yapılacak. Zirvede sektörün dününü, bugününü ve geleceğini uzman katılımcılar ile konuşacaklarını belirten GYODER Başkanı Aziz Torun, riskler ve çözüm yollarının da tartışılacağını dile getirdi. Zirvede “gayrimenkul sektörü olarak kendimizi yenilemeyiz” mesajı vereceklerini belirten Torun, “Sektörün en önemli sorunu çeşitlilik olmaması. Sat-yap modeli sonsuza kadar süremez. Bu sistem riskli. Sektör de konut ve ofisten ibaret değil. Alışveriş merkezi, yaşlı köyleri, yurtlar, eğlence alanları gibi çok sayıda yatırım imkânı var. Finansmanda da gayrimenkul yatırım ortaklığı, fonlar gündeme gelmeli. Hem ürün hem de finansmanda çeşitlilik gerek. Sektörde kurumsallığa, şeffaflaşmaya ihtiyaç var” dedi.

TALEBE GÖRE ÜRETİM

Gayrimenkul sektöründe önümüzdeki yıllarda talep yetersizliği olabileceğini belirten Torun, “Satın alma gücü, talep ve beklentilere göre üretim yapılmalı. Herkes nereye gidiyorsa ben de gideyim, herkes ne yapıyorsa ben de yapayım anlayışı doğru değil. Pazar araştırmasına önem vermek gerek. Ben gayrimenkul projelerinde iyi fizibilite çalışması yapıldığını düşünmüyorum. Eskiden inşaatçı vardı, şimdi geliştirici diyoruz. O zaman arsaya, talebe ve bölgeye göre en uygun işi yapmak için gerekli ön araştırmaları yapmalıyız” dedi.

YABANCI SATIŞI ARTMALI

Zirvede “Yabancı yatırımcılar gözüyle Türkiye'de gayrimenkul sektörü” başlıklı bir oturum da yapacaklarını belirten Torun, gayrimenkul geliştiren şirketlerin yabancı satışı konusunda da kendini geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti. Yabancı beklentilerinin doğru okunması gerektiğini söyleyen Aziz Torun, “Mütekabiliyet yasası çıkıp yabancıya satış serbest olunca biriken talep satışa döndü. Yabancının isteklerini bilmeden elimizdekini sattık. Ama şimdi pazarı büyütmek için çalışmalıyız. “Elimde bu var, bunu al” demek olmaz. Yabancıların isteklerini bilmeli ve müşterinin ayağına gitmeliyiz. Üst gelir grubundaki yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için bir stratejimiz olmalı” diye konuştu.

OFİS RİSKİ

YENİ ofis yapılarındaki parçalı mülkiyet yapısını eleştiren Aziz Torun, “Ofisleri 50-70 metrekare bölüp satmak doğru değil. Yapılar bütün olarak kiralanmalı ve sonra satılmalı. Yabancı yatırımcı parçalanan yapıları tercih etmiyor. Bunların yönetimi de zor. Bu tip satılan yapılarda arz fazlası olabilir” dedi.

UYGUN AİDAT FORMÜLÜ ARANACAK

15. Gayrimenkul Zirvesi'nin konularından biri de aidatlar olacak. Aidatların kira bedellerini bulmasını değerlendiren Torun, “2 bin liralık bir eve 500 lira- 1000 lira aidat istemek olmaz. Aidatlar kiranın yüzde 10-12'si kadar olmalı. Başarılı yönetim şirketlerinin temsilcileri ile zirvede bu konuyu da gündeme getireceğiz” dedi.

ZİRVEDE NELER KONUŞULACAK?

GAYRİMENKUL Zirvesi'nde “Yabancı Yatırımcılar Gözüyle Türkiye'de Gayrimenkul Sektörü” , “Gayrimenkulde Yeni Finansman Modeli: Gayrimenkul Yatırım Fonu”, “Metrekare ve Yeni Jenerasyon İlişkisi”, “Rakamlar Bize Ne Söylüyor?”, “Metrekarenin Evrimi ve Yönetimi” gibi sektöre ilişkin birçok konu başlığı konuşulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın davet edildiği zirveye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılacak. Türkiye'nin önemli gayrimenkul şirketleri, sektör temsilcileri, kamu yetkilileri ve uzmanların bir araya geleceği  zirvede gazeteci Emin Çapa da görüşlerini paylaşacak. 

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"
  • 26.10.2022 13:14

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"

ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, GYODER’in düzenlediği 17 ...

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!
  • 25.10.2022 14:42

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!

GYODER tarafından, sektörün önde gelen şirketlerinin desteğiyle, her yıl farklı ...