maritbet girişmaritbet
AFAD, Van’da düzenlenen deprem tatbikatlarıyla gerçeği aratmadı

AFAD, Van’da düzenlenen deprem tatbikatlarıyla gerçeği aratmadı

Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Van AFAD ekipleri tarafından düzenlenen deprem tatbikatı, gerçeğini aratmayan görüntülere sahne oldu

Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında, Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri tarafından düzenlenen deprem tatbikatı, gerçeğini aratmayan görüntülere sahne oldu. Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle adeta hafızılara kazınan Deprem Haftası, 3 yıl önce büyük acıların yaşandığı Van'da unutulmaya yüz tutmuş acıları yeniden hatırlattı. AFAD ekipleri tarafından deprem konusunda farkındalık sağlamak, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili öğrencileri bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen tatbikat gerçeğini aratmadı. İMKB Güzel Sanatlar ve Spor Lisesinde düzenlenen tatbikat öncesinde, AFAD uzmanları deprem sırasında neler yapılacağı, deprem çantasında bulunması gereken malzemeler, enkaz altında kalındığında uygulanacak yöntemlerle ilgili öğrencilere bilgi verdi. Daha sonra senaryo gereği, kentte meydana gelen deprem sahnesi canlandırıldı. Okulda bulundukları sırada depremi yaşayan ve paniğe kapılan öğrenciler, en kısa sürede okulu tahliye ederken, merdivenlerin çökmesi sonucu okulda mahsur kalan öğrenciler de olay yerine gelen AFAD ekiplerinin operasyonuyla kurtarıldı. Okulun 5. katında mahsur kalan bir öğrenci ise ekipler tarafından sedye ile indirildi.

Öğrencilerin ilgiyle izlediği ve gerçeğini aratmayan görüntülere sahne olan tatbikatın ardından AFAD ekiplerince yangın söndürme yöntemleri konusunda da öğrencilere uygulamalı eğitim verildi. AFAD Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürü Atilla Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin yaşattığı acıları unutturmamak ve özellikle öğrencilerde deprem bilinci oluşturmak amacıyla düzenledikleri tatbikatı başarıyla tamamladıklarını söyledi. Deprem Haftası kapsamında öğrencilerin bilgilenmesini sağlamak için eğitimlerin yanı sıra tatbikat da düzenlediklerini anlatan Uzun, bu sayede öğrencilerin deprem sırasında daha bilinçli hareket etmelerini sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Uzun, 2011 yılındaki depremlerde birçok insanın merdiven boşluklarında ve binaları tahliye ederken hayatını kaybettiğini anımsatarak, gençleri daha bilinçli hale getirip depremlerde nasıl hareket etmeleri gerektiğini uygulamalı olarak gösterdiklerini ifade etti.

Bu yıl 16 okulda sabah ve öğleden sonraları öğrencilere yönelik uygulamalı eğitim verdiklerini anlatan Uzun, şöyle konuştu: "Eğitim verdiğimiz okullara ikinci kez giderek öğrencilerin bilgilerini pekiştiriyoruz. Eğitimlerin ardından öğrencilerimiz daha rahat görünüyor. Bu tatbikatlar sayesinde öğrencilerimiz, bir yere kaçmayacaklarını kalıp depremde birilerine yardım etmeleri gerektiğini anladı. Bugün gerçekleştirilen tatbikatta öğrenciler daha bilinçli davranarak aldıkları eğitimi başarıyla uyguladı. 2011 yılındaki depremleri yaşayan öğrencilerimiz şimdi daha bilinçli."
Okul müdürü Ferhat Dündar ise Van'daki depremler nedeniyle çok büyük acıların yaşandığını hatırlatarak, yaşanan acıların tekrarlanmaması için insanlarda deprem bilincinin oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Öğrenciler, deprem korkusunu yeniden yaşadı
Tatbikatı gerçekleştiren AFAP personeline teşekkür eden öğrencilerden İrem Nur Binzet de aradan yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen deprem korkusunu halen atlatamadıklarını ve tatbikatı izlerken 2011'deki depremleri yeniden yaşar gibi olduğunu belirtti.

Tatbikat sayesinde depremde neler yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olduklarına değinen Binzet, "Bundan sonraki hayatımda panik yapmamaya dikkat edeceğim. Evde deprem çantası yok bugün gidip hazırlamayı düşünüyorum. İnşallah tekrar böyle bir afet yaşamayız. Fakat yaşansa dahi hem kendime hem de çevremdekilere yardımcı olabileceğim kadar bilgi sahibi oldum" dedi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kacır: "Yerleşim alanlarını etkileyecek deprem senaryolarını ortaya koyacağız"
  • 31.10.2023 17:01

Bakan Kacır: "Yerleşim alanlarını etkileyecek deprem senaryolarını ortaya koyacağız"

"Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma P ...

İskenderun'da hasar tespit çalışmaları tamamlandı
  • 21.03.2023 14:19

İskenderun'da hasar tespit çalışmaları tamamlandı

Enkaz kaldırma işlemlerinin 26 noktada sürdüğü ilçede, ağır hasarlı binaların yı ...

Kahramanmaraş'ta 4,3 büyüklüğünde deprem
  • 20.03.2023 14:29

Kahramanmaraş'ta 4,3 büyüklüğünde deprem

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde, saat 12.57'de 4,3 büyüklüğünde deprem meydan ...

Kahramanmaraş'ta 4,1 büyüklüğünde deprem
  • 17.03.2023 09:54

Kahramanmaraş'ta 4,1 büyüklüğünde deprem

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde saat 04.41'de 4,1 büyüklüğünde deprem meydana ...

Bolu'da 4,8 büyüklüğünde deprem
  • 16.03.2023 14:42

Bolu'da 4,8 büyüklüğünde deprem

Bolu'da saat 13.55'te 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum ...

Adıyaman ve Şanlıurfa'daki su baskınları nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti
  • 15.03.2023 14:53

Adıyaman ve Şanlıurfa'daki su baskınları nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Adıyaman ve Şanlıurfa'daki su bask ...