maritbet girişmaritbet
Adapazarı Belediyesi Deprem Kültür Müzesi ziyaretçilerini bekliyor!

Adapazarı Belediyesi Deprem Kültür Müzesi ziyaretçilerini bekliyor!

Türkiye'nin ilk deprem müzesi olan Adapazarı Belediyesi Deprem Kültür Müzesi, şu günlerde ziyaretçilerini bekliyor

Türkiye'nin ilk deprem müzesi olan Adapazarı Belediyesi Deprem Kültür Müzesi tam 8 yıl önce kurulmuştu. 8 yılda 400 bin kadar kişinin ziyaret ettiği müze 17 ağustos depremin yıldönümün olduğu şu günlerde ziyaretçilerini bekliyor.

Sakarya´nın en işlek caddelerinden Kavaklar Caddesi´nde 2004 yılında yapılan Deprem Kültür Müzesi fay kırığı teması işlenerek göçük şeklini andıran, yıkık duvarları, eğik kolonları ve kırık kirişleriyle dikkat çekiyor. Her gün ortalama 150 kişinin ziyaret ettiği Adapazarı Belediyesi Deprem Kültür Müzesi'ni gezmek isteyenler, müzeyi ücret ödemeden gezebiliyor.

DEPREMİ CANLI YAŞATIYORLAR

Müzedeki simülatör aracılığıyla 7,4 şiddetinde yapay depremler üretilerek, Sakarya´da yaklaşık 4 bin kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999´da 03.02´deki 45 saniyelik depremin büyüklüğü uygulamalı anlatılıyor.

İSİMLERİ YAZIYOR

Deprem Kültür Müzesi'nde 1967 ve 1999´deki depremlere ait fotoğraflar sergileniyor. Müzede depremde hayatını kaybedenlerin adlarının yazılı olduğu cam kristaller ve ziyaretçilerin duygularını ifade edebildikleri anı defteri de bulunuyor.

MÜZEYLE İLGİLİ GENEL BİLGİ

Sakarya, Merkez, Cumhuriyet Mahallesi Kavaklar Caddesi'nde yer alan ve Adapazarı Belediyesi'ne bağlı olan Deprem Müzesi 450m²'lik kullanım alanına sahiptir. Sergi standları, kafeterya ve sinevizyon salonu bulunan müzede; Adapazarı'n da meydana gelen 1967 ve 1999 yılı depremlerine ilişkin deprem öncesi ve sonrası fotoğraflar ile suni deprem oluşturan titreşimli elektronik bir stant, depremde yıkılan binaların yapım tekniği ile ilgili inşaat malzemeleri ve sismograf ile depremle alakalı diğer unsurlar sergilenmektedir.

Binanın mimarisi ve iç düzenlemesi tamamen fotoğraf, tablo, resim ve bu gibi malzemelerin sergilenebileceği bir sanat galerisi şeklinde inşa edilmiştir. Bölgenin birinci derece deprem kuşağında kalması nedeni ile İlimizde meydana gelen depremler öncesi ve sonrasını belgelemek, "deprem olgusunu" sürekli ve sıcak tutabilmek amacı ile 2000 yılında yapımına başlanan deprem müzesi 2004 yılında ziyarete açılmıştır.

VAN'A DA BİR MÜZE YAPILACAK

Van Valiliği, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremde hayatını kaybedenleri anmak ve yaşananları anlatmak amacıyla 'Deprem Müzesi ve Kültür Kompleksi' yapıyor.

Takvim

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Adapazarı'ndaki deprem müzesine ziyaretçi akını yaşanıyor!
  • 15.08.2013 11:07

Adapazarı'ndaki deprem müzesine ziyaretçi akını yaşanıyor!

Adapazarı Belediyesi'nce 2004 yılında inşa edilen deprem müzesi ziyaretçilerin i ...

Adapazarı Belediyesi Deprem Kültür Müzesi ziyaretçilerini bekliyor!
  • 18.08.2012 10:17

Adapazarı Belediyesi Deprem Kültür Müzesi ziyaretçilerini bekliyor!

Türkiye'nin ilk deprem müzesi olan Adapazarı Belediyesi Deprem Kültür Müzesi, şu ...