maritbet girişmaritbet
40 Kapılı Şehir, UNESCO için hazırlanıyor!

40 Kapılı Şehir, UNESCO için hazırlanıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ani Tarihi Kenti'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girebilmesi için yürüttüğü çalışmaları hızlandırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ermeni hükümdarlarına başkentlik yapan Ani Tarihi Kenti'nin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne girebilmesi için yürüttüğü çalışmaları hızlandırdı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın çalışmaları sonucunda, "1001 Kilise" ve "40 Kapılı Şehir" olarak adlandırılan Ani Tarihi Kenti'nin, 2012'de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındığı hatırlatıldı. Şimdi ise tarihi kentin 2016'da asıl listeye girerek insanlık mirasında hak ettiği yeri bulmasının hedeflendiği kaydedilen açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in Anadolu'daki bütün kültürlerin korunması ve insanlık mirasına armağan edilmesinde kararlı olduğu da bildirildi.

Tarih öncesi dönemlerden itibaren birçok kültüre ev sahipliği yapan ve İpek Yolu'nun Kafkaslardan Anadolu'ya ilk giriş noktasında kurulan Ani'de, Bakanlık kontrolünde yürütülen kazı, restorasyon ve çevre düzenleme faaliyetlerinin hızlı şekilde devam ettiği belirtildi. 

Bakan Ömer Çelik

Açıklamada ifadelerine yer verilen Bakan Çelik, Ermeni kültürünün Türkiye'deki önemli ve en çok bilinen durak noktası olan Ani Tarihi Kenti'nin 2016'da UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesinin hedeflendiğini bildirdi.
Anadolu'da bir ören yerinde derine indikçe tarihte de derine inildiğine dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti:
"Bir kazı çalışmasında tarihte iz bırakan 1-2 uygarlıkla karşılaşmazsınız, Anadolu'da bir ören yeri medeniyetler silsilesi demektir. Anadolu'nun çarpıcı, bir o kadar da büyük kültürel ve tarihi mirasıyla her zaman gurur duyduk ve bize yakışanı yaparak bu mirası insanlık tarihine en iyi şekilde kazandırmak ve gelecek nesillere bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye bugün lider bir ülke olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor. Bu yürüyüşte tüm başlıkların birbirini tamamlamasını, hiçbir alanda eksik ya da açık kalmamasını istiyoruz."

"Medeniyetler beşiği Anadolu..."

Bakan Çelik, kültürel ve tarihi değerlere millet olarak sahip çıkıldığına değinerek, "Medeniyetler beşiği Anadolu, mirasının zarar görmeden ortaya çıkarılması, sergilenmesi, korunması ve en etkili şekilde dünyaya duyurulması gibi çok büyük bir sorumluluğu yüklüyor omuzlarımıza. Bu topraklarda dünya mirası bırakan birçok halktan biridir Ermeni halkı ve Ani Tarihi Kenti onların izlerini bize, bugüne taşıyan önemli bir mirastır. Bizler de bugün bu mirası, topraklarımızdaki her miras gibi, gelecek nesillere hazırlamak için var gücümüzle ve çok yönlü çalışıyoruz. Hedefimiz 2016'da Ani Tarihi Kenti'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi" ifadelerini kullandı. 

Ermeni kültürünün bu topraklardaki izlerinin devamlılığının, kültürel zenginliğin de bir göstergesi olduğunu belirten Çelik, bu kültürel mozaiğin ahengini yitirmemesi için çaba sarf edildiğini bildirdi. 

"Rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri hazırlandı" 

Çelik, Ani Ören Yeri çalışmalarının, Bakanlığın koordinasyonunda Ortadoğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) farklı disiplinlerden öğretim üyelerinin katılımıyla oluşturulan Ani Ören Yeri Danışma Kurulu ve uluslararası kimliğe sahip danışmanlarla yürütüldüğünü kaydetti. 

Ayrıca Prikitch Kilisesi ile Mren Katedrali'nin restorasyonu çalışmalarına Ermenistan'dan uzmanların da katılacağına değinen Çelik, Ani'deki restorasyon çalışmalarının, World Monuments Fund (Dünya Anıtlar Fonu) ile uluslararası mali ve teknik işbirliği içinde götürüldüğünü açıkladı.

Savaşların ve depremlerin yok edemediği tarihi kentte farklı dinlere ve kültürlere ait yapıların adeta birbirine omuz vererek ayakta kalmayı başardığına dikkat çeken Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kentte, kilise, cami,  manastır, kervansaray, hamam, köprü, değirmen gibi yapı gruplarından oluşan 21 tescilli anıt yapıyla birlikte toprak altında kalmış birçok sivil mimari örneği bulunuyor. Titiz ve yoğun bir şekilde yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında kentteki Tigran Honents Kilisesi,  Ebul Manuçehr Camii, Ebulhamrent Kilisesi, Prikitch Kilisesi, Selçuklu Sarayı ve Ani Katedrali'nin rölöve, restitüsyon, restorasyon ve yapısal güçlendirme projeleri hazırlandı. Tigran Honents Kilisesi, Ebul Manuçehr Camii, Ebulhamrent Kilisesi'nin restorasyon çalışmaları da tamamlandı. Ani Katedrali'nin ve şehir surlarının restorasyon ve koruma çalışmalarına ise en kısa sürede başlanılması planlanıyor. Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan çevre düzenlemeleri kapsamında da Tarihi Kent'te ihtiyaç duyulan gişe, turnike, sinevizyon odası gibi ziyaretçi donatı faaliyetleri, bilgilendirme-yönlendirme levhaları ve yürüyüş yolları yapılacak. Bunlarla birlikte Tarihi Kent'te kullanım ve dolaşımdan kaynaklı oluşan birçok sorun çözümlenecek."

"Kültürel çalışmalarımız tarihimize ışık tutuyor"

Çelik, Anadolu'daki tarihsel akışın daima kozmopolit olduğuna dikkat çekti. Tarih öncesinden başlayarak bu topraklarda hayat bulan tüm halklar, dinler ve dillerin iç içe girmiş bir Anadolu alaşımı oluşturduğunun altını çizen Bakan Ömer Çelik, kadim kültür toprağı Anadolu'nun bu niteliğinin hala geçerli olduğunu vurguladı.
Bu zengin mirası gelecek adına daha sağlam temeller atmak için değerlendirdiklerini belirten Çelik, "Her şey birbirini tamamlıyor. Kültürel çalışmalarımız tarihimize ışık tutuyor, buradan öğrendiklerimiz ise geleceğimize. Tarihe geçmiş olarak bakmak büyük bir yanılsama olur. İnsanoğlu geçmişten miras aldığı bilgi ve deneyimlerle öngörüde bulunabilir, uzun vadeli ve doğru kararlar alabilir. Dolayısıyla gelecek için sağlam temeller atabilir. Yani tarih bilgisini güçlendiren kültürel çalışmalarımız gelecek için fevkalade hayati bir rol üstlenir. Bakanlığım da bu alandaki politikalarını işte bu bilinçle belirliyor" ifadelerini kullandı.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çukurova Havalimanı'nın inşaatı başlıyor!
  • 26.03.2017 13:01

Çukurova Havalimanı'nın inşaatı başlıyor!

Çukurova Havalimanı İnşaatını Başlatma Töreni gerçekleşirildi. ...

AB Bakanı Çelik'ten sahte mesaj uyarısı!
  • 17.07.2016 09:19

AB Bakanı Çelik'ten sahte mesaj uyarısı!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, paralel cuntanın vatandaşlara eve dönün m ...

Turistler için 6 bin dolarlık yakıt desteği!
  • 03.02.2015 21:51

Turistler için 6 bin dolarlık yakıt desteği!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ekonomik sıkıntıların turizmi etkilemesi içi ...

40 Kapılı Şehir, UNESCO için hazırlanıyor!
  • 24.10.2014 11:12

40 Kapılı Şehir, UNESCO için hazırlanıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ani Tarihi Kenti'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne ...

Türkiye, turizmde rekor üstüne rekor kırdı!
  • 27.09.2014 11:27

Türkiye, turizmde rekor üstüne rekor kırdı!

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, "Ağustos ayında turist sayısı geçen yılın aynı dö ...

Bodrum'un en lüks projesi kapılarını açtı
  • 08.08.2014 10:46

Bodrum'un en lüks projesi kapılarını açtı

Mandarin Oriental Bodrum, Bakan Ömer Çelik'in katılımıyla açıldı ...