maritbet girişmaritbet
3. Havalimanı'nın enerji ihtiyacını Aksa Jeneratör karşılayacak

3. Havalimanı'nın enerji ihtiyacını Aksa Jeneratör karşılayacak

Aksa Jeneratör, 3. Havalimanı'na orta ölçekli bir elektrik santraline denk gelecek 100 megavat enerji sağlayacak.

Aksa Jeneratör Üst Yöneticisi Alper Peker, İstanbul 3. havalimanının enerji ihtiyacını şirketlerinin karşılayacağını belirterek, "Aksa Jeneratör, orta ölçekli bir elektrik santraline denk gelecek 100 megavat enerji sağlayacak. Projeyi, aşama aşama teslim edeceğiz." dedi.

Peker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksa Jeneratör olarak, Cumhuriyet tarihinin en büyük havalimanının enerji ihtiyacını karşılayabilmek için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

Projede yer almak üzere şartnamede bulunan global kriterleri yerine getirdiklerini ifade eden Peker, şöyle konuştu: "Jeneratör sektörü stratejik öneme sahip. Aksa Jeneratör İstanbul 3. havalimanının enerji ihtiyacını karşılayacak.  Aksa Jeneratör yaklaşık 45 jeneratörle orta ölçekli bir elektrik santraline denk gelecek 100 megavat enerji sağlayacak. Türkiye'nin en büyük projesi olan havalimanı projesinin enerjisini Aksa olarak karşılamaktan onur duyuyoruz."

Aksa Jeneratör'ün yurt dışında büyük başarılara imza attığını belirten Peker, İstanbul 3. havalimanının enerji ihtiyacının karşılanması için düzenlenen ihaleye yurt dışından 10 önemli sektör oyuncusunun katıldığını, ama Türk mühendislik gücü ve şirketlerinin global anlamdaki başarıları sayesinde ihaleyi kendilerinin kazandığını ifade etti. Peker, "Projeyi aşama aşama teslim edeceğiz. Dönemsel olarak değişmekle birlikte projede 25 mühendisimiz çalışacak." dedi.

"İlk beşte olmak kolay değil"

Peker, bir Türk markası olarak ABD, İngiltere veya Avrupa'nın herhangi bir ülkesindeki jeneratör firmalarıyla rekabet edebildiklerini söyledi. Aksa Jeneratör'ün Türkiye'de lider durumda bulunduğunu, global piyasalarda ise ilk beş içinde yer aldığını ifade eden Peker, ilk beşe girmenin kolay olmadığını dile getirdi. Peker, şöyle devam etti: "Küresel oyuncular, Aksa Jeneratörü sektörün devler ligine sokmamak için birçok noktada iş birliği yaptılar. Çünkü biz ne kadar büyürsek onların işine o kadar taş koyuyoruz. Küresel oyuncular isteseler de istemeseler de bugün artık ilk beşte yer alıyoruz. Güçlü Türkiye imajı sayesinde, hedefimizi gelecekte jeneratör pazarında dünya lideri olmak üzerine kurduk. Sağlam ve kararlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Biz Aksa Jeneratör olarak Türk insanının çalışkanlığı ve Türk mühendislerinin ortaya çıkardığı harikalar sayesinde bu listeye girdik."

Peker, Aksa Jeneratör'ün dünyanın 160 ülkesinde bulunduğuna işaret ederek, ABD üniversitelerinde, Amazon ormanlarında ve dünyanın birçok ücra noktasında Aksa Jeneratör ürünlerinin kullanıldığını belirtti.

Ekonomiye 32,3 milyar avroluk katkı

Aksa Jeneratör'ün toplam cirosu, 250 milyon doları dış pazarlardan olmak üzere 400 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Temeli, 7 Haziran 2014'te atılan İstanbul 3. havalimanı projesi, 10,2 milyar avrosu yatırım, 22,1 milyar avrosu kira bedeli olmak üzere, ekonomiye toplam 32,3 milyar avroya ulaşan bir özel sektör katkısı sağlayacak.

Havalimanı projesinin 90 milyon yolcu kapasiteli, üç adet kuzey–güney pistini kapsayan ve yaklaşık 6 milyar avroya mal olacak birinci etap yatırımlarının finansmanı için geçen yıl Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca kurulan konsorsiyum ile Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank arasında 16 yıl vadeli toplam 4,5 milyar avroluk kredi anlaşması imzalanmıştı.

Toplam kapasitesi yılda 200 milyon yolcuya ulaşacak projenin tamamı, 3 terminalle 6 pistten oluşacak ve dört aşamada bitirilecek. 3. Havalimanı inşaatında, Ağustos 2016 itibarıyla bin 800'ü beyaz yakalı olmak üzere, toplam 18 bin 500 kişi istihdam ediliyor. İstanbul 3. havalimanının ilk bölümünün Şubat 2018'de işletmeye alınması hedefleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aksa Jeneratör, sektörde yeni bir ilke daha imza attı
  • 01.11.2021 17:15

Aksa Jeneratör, sektörde yeni bir ilke daha imza attı

Aksa Jeneratör, Data Center standartlarının belirlenmesinde en etkili ve yetkin ...

"Türk şirketleri havacılık sektöründe bir marka haline geldi"
  • 16.10.2018 14:32

"Türk şirketleri havacılık sektöründe bir marka haline geldi"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 3. havalimanının açılışıyla ...

"Bir ayda 3 büyük taşınma denemesi yapacağız"
  • 12.09.2018 16:52

"Bir ayda 3 büyük taşınma denemesi yapacağız"

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu: “Ha ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanı'nda incelemelerde bulundu
  • 22.06.2018 11:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanı'nda incelemelerde bulundu

İstanbul Yeni Havalimanı'na ilk inişi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanı iç ...

"İnşallah havalimanımız bizim prestijimiz olmanın ötesinde markamız olacak"
  • 22.06.2018 10:47

"İnşallah havalimanımız bizim prestijimiz olmanın ötesinde markamız olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan "TC-ANK" adlı uçak, dünyanın sıfırdan yapılan en ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bizler için çok çok anlamlı bir gün"
  • 22.06.2018 10:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bizler için çok çok anlamlı bir gün"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan "TC-ANK" adlı uçak, dünyanın sıfırdan yapılan en ...