maritbet girişmaritbet
'3. havalimanı milli bir proje olarak geliştiriliyor'

'3. havalimanı milli bir proje olarak geliştiriliyor'

İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, sanayicilere İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'ndeki gelişmelerle anlattı.

İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) sanayicilerle buluşan Yusuf Akçayoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'nde Türk sanayisinden sağlanabilecek her türlü yerli katkıyı beklediklerini dile getirdi. Akçayoğlu, dünya haritası açılıp dikdörtgen hale getirildiğinde Türkiye'nin dikdörtgenin merkezinde bulunduğunu anımsatarak, Türkiye'nin coğrafi avantajlarını havacılık sektöründe daha iddialı kullanabileceğini söyledi. 

İstanbul Yeni Havalimanı'nı "milli bir proje" olarak geliştirildiğini anlatan Akçayoğlu, "Proje hem tasarım hem yapım ayağı tamamen anahtar teslim bir projedir. Tasarım anlamında özellikle millileşme konusunda üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum" diye konuştu.

"Yabancı tasarımcılara Türk tasarımcıyla 'evlilik' şartını koyduk"

Mega proje için 40'a yakın tasarım paketi hazırlandığını anımsatan Akçayoğlu, tasarımların çoğunu Türk tasarımcılara emanet ettiklerini belirtti.  

Türkiye'de uzmanlığın zor olduğu hava tasarımı dizaynı gibi bazı alanlarda ise yabancı firmalarların tercih edildiğini aktaran Akçayoğlu, "Dünya büyükleriyle çalıştık. Hepsine iş verdik ama hepsine bir şart koştuk, direkt bir şart koştuk. Kesinlikle yanında bir Türk tasarımcıyla 'evlilik', iş ortaklığı şartını koyduk. Bu hem bizim projedeki esnekliğimizi artırdı hem Türkiye'ye bir know how girişini de sağlamış oldu" bilgilerini verdi.

Yaklaşık 15 yıl boyunca dünyada çeşitli havaalanı inşaatlarında çalıştığını aktaran Akçayoğlu, Yeni Havalimanı'nın Türk taahhüt endüstrisi için önemli fırsatları da beraberinde getirdiğini anlattı.

"Bugüne kadar işin hamallığını yapıyorduk"

Türkiye'nin yapı endüstrilerinin "hamaliye"sinden İstanbul Yeni Havalimanı gibi büyük ölçekli bir projeyle kurtulacağına işaret eden Akçayoğlu, şunları kaydetti:

"Yurt dışında bu tip mega projeleri hep başkaları için yaptık. Engineering News-Record'da (ENR) kendi ülkesi dışında iş yapan müteahhit firmaları kendi büyüklüklerine göre sıralar. Orada Türk firmaları tabii ki çok önemli yerlere sahip fakat atladığımız bir şey var. Orada biz hep yüklenici olarak varız. Yani tabiri caizse bu hamallık tarafıdır o. 

Dolayısıyla Türk firmaları olarak yurt dışında bu işleri alıyorduk ama biz buraya işçilik anlamında bir katkıda bulunabiliyorduk en fazla. Ne yapıyoruz? Teminat mektuplarımızı veriyoruz, yüklenip çıkıyoruz. Malzeme temininin tamamı yurt dışından yapılıyor. 

Ben en son Katar'da havaalanı yapmıştım, orada inanmayacaksınız bir asma tavan bile ta Los Angeles'tan geldi. Bir cam bölme duvar Kanada'dan geldi. Şu anda çok şükür dünyanın en büyük projesini biz yapıyoruz. Artık böyle bir sınıf ayrımcılığı söz konusu değil.

"Projenin büyük bir çoğunluğu milli olsun istiyoruz"

İstanbul Yeni Havalimanı projesinde yerli sanayiyi azami ölçüde kullanacaklarını anlatan Akçayoğlu, "İmalat açısından yüzde 15'ler seviyesindeyiz. İşimiz çok büyük, bütün aktiviteleri paralel götürüyoruz. Bu anlamda hem tasarımı hem imalatı beraber götürüyoruz. Bu dünyada pek rastlanmış bir şey değil. Çok hızlı hareket ediyoruz. Şimdiden neler yapabileceğimizi, malzemelerde olsun, teknik alanlarda olsun konuşmalıyız" diye konuştu.

Akçayoğlu, "Türk firmalarına pozitif ayrımcılıkla bu işi yöneteceğiz ve bu projeyi tamamen milli bir proje haline getirmeyi isteriz. En azından büyük bir çoğunluğu milli olsun istiyoruz" dedi

"Toplantımız yerli üreticinin desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi amacını taşımaktadır"

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise 10 milyar 242 milyon avro yatırım yapılması öngörülen İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'nin tüm fazları tamamlandığında, yıllık 200 milyon yolcuya hizmet sunacağını anımsattı.

Türk sanayisinin elindeki tüm imkanları yerli mega proje için seferber edeceğini aktaran Bahçıvan, "Yeni havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimi konusunda hazır olduğumuzu, ülkemizin en büyük sanayi odası olarak rahatlıkla iddia edebiliriz" dedi. 

İGA ile düzenledikleri toplantıyı, İstanbul Yeni  Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin mümkün olduğunca yüksek oranda "yerli üretimle" gerçekleşmesi için organize ettiklerini yineleyen Bahçıvan, "Toplantımız yerli üreticinin desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi amacını taşımaktadır. Değerli sanayicilerimizin bilgi, tecrübe ve ürünleriyle Cumhuriyet tarihimizin bu büyük projesine çok önemli katkılar yapacağından hiç kuşku duymuyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından İGA yetkilileri projeye ilişkin teknik bilgileri İSO üyesi sanayicilerle paylaşarak soruları yanıtladı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Sanayi Odası deprem bölgesinde 1.000 konteyner kuracak!
  • 14.02.2023 17:22

İstanbul Sanayi Odası deprem bölgesinde 1.000 konteyner kuracak!

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "İSO Yaşam Kenti'nin kurulması çalışm ...

İstanbul Havalimanı tanıtım filmi yayında!
  • 30.10.2018 15:24

İstanbul Havalimanı tanıtım filmi yayında!

İstanbul Havalimanı'nın proje aşamasından açılışına kadar geçirdiği süreci anlat ...

İstanbul Yeni Havalimanı açılış öncesi havadan görüntülendi!
  • 23.10.2018 17:32

İstanbul Yeni Havalimanı açılış öncesi havadan görüntülendi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim'de ilk fazı hizmete alınac ...

"Türk şirketleri havacılık sektöründe bir marka haline geldi"
  • 16.10.2018 14:32

"Türk şirketleri havacılık sektöründe bir marka haline geldi"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 3. havalimanının açılışıyla ...

"Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97'si tamamlandı"
  • 04.10.2018 17:31

"Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97'si tamamlandı"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Türkiye ...

"Bir ayda 3 büyük taşınma denemesi yapacağız"
  • 12.09.2018 16:52

"Bir ayda 3 büyük taşınma denemesi yapacağız"

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu: “Ha ...