maritbet girişmaritbet
2020 Olimpiyat Oyunları için Haydarpaşa'ya yeni stadyum önerisi!

2020 Olimpiyat Oyunları için Haydarpaşa'ya yeni stadyum önerisi!

İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı için çalışmalar devam ediyor. Olimpiyat adaylığı için hazırlanan konsept proje dosyasında kentteki mevcut spor yapılarının yanı sıra yenileri de öneriliyor

 

Bunlar arasında en dikkat çekeni ise Haydarpaşa Tren Garı'nın yakınına yapılması planlanan Boğaziçi Stadyumu. 70.000 kişi kapasiteli Boğaziçi Stadyumu'nun olimpiyat oyunlarının odak noktası olması planlanıyor.
 
10-11 Nisan 2013 tarihleri arasında düzenlenecek olan ArkiPARC 2013'teki etkinliklerden birisi de "Olimpiyat Kenti İstanbul". Etkinlikte İstanbul'un olimpiyat oyunlarına adaylığı konuşulacak.
 
Olimpiyat dosyasında tesisler hakkında verilen diğer bilgiler ise şu şekilde:
 
Olimpik Şehir Bölgesi – 2 küme, 1 tesis alanı, 14 tesis
 
Dört bölgenin en büyüğü olan Olimpik Şehir Bölgesi, şehrin nüfus yoğunluğu yüksek ve büyümekte olan batı kısmında yer alıyor. Bu bölgede, halihazırda ve plan aşamasında olmak üzere önemli bir ulaşım altyapısı mevcut.
 
Olimpik Şehir Kümesi
 
Olimpik Şehir Kümesi, İstanbul Olimpiyat Parkı Tesis Alanı (Atatürk Olimpiyat Stadı, Ulusal Arena, Olimpik Antrenman Merkezi Salon 1-4, Olimpik Tenis Merkezi, Olimpik Hokey Merkezi, Olimpik Su Sporları Merkezi, Olimpik Atlama Stadyumu, Olimpik Su Topu Stadyumu olmak üzere 11 spor tesisi ) ile Olimpiyat Köyü ve Paralimpik Köy, Medya Köyü, Uluslararası Yayın Merkezi (UBM), Ana Basın Merkezi (ABM) ve Teknik Görevli Köyü'nden oluşuyor.
 
Olimpik Şehir Kümesi'nin geliştirilmesiyle, İstanbul'un hızlı büyüyen batı yayılım koridorunda yeni bir coğrafi merkez oluşacak. Bu küme, spor ve eğlence tesisleri, konutlar, ticari ve kurumsal yapılar da dahil olmak üzere bölgede ihtiyaç duyulan altyapıları bölgeye kazandıracak, çevre ıslah çalışmaları sayesinde yeni park alanları ve yeşil alanların oluşmasını sağlayacak.
 
Bu küme, Oyunlar için dinamik ve canlı bir arka plan sağlamak üzere tasarlandı. Spor tesisleri, İstanbul Olimpik Park Tesis Alanı boyunca, izleyicileri hem gerçek anlamda, hem de görsel açıdan çekecek önemli birer merkez olacak şekilde bilinçli olarak konumlandırıldı. Kümenin mimarisi ve peyzajı hem düzenlenen etkinliğin heyecanını hem de Türkiye'nin sahip olduğu kültürel ve sanatsal güzellikleri yansıtacak. İzleyici dolaşım alanının doğu kenarı, tesis alanı ve bu alanın arkasında kalan doğal vadi manzarası arasında bir süreklilik oluşturacak şekilde, izleyiciler için özel olarak tasarlandı.
 
Oyunlar için yapılan çok sayıda spor tesisi sonrasında müsabaka ve antrenmanlar için de kullanılabilecek. Bu spor tesislerine ek olarak Master Plan dahilinde birçok konut, alışveriş merkezi ve ticari merkezler inşa edilecek. İşte bu özellikler İstanbul Olimpik Park Tesis alanının Oyunlar sonrasında kentsel bir miras heline gelmesini sağlayacak.
 
Esenler Kümesi
 
Esenler Kümesi'nde, üç yeni spor tesisi (Olimpik Basketbol Merkezi, Esenler Golf Kulübü, Ulusal Binicilik Merkezi) bulunuyor. Bu tesisler, yakın çevrede bulunan Oyunlar sonrası Olimpik Şehir bölgesinde yaşayan nüfusa ve bitişiğindeki harp okuluna kentsel bir miras olarak kalacak.
 
Bölgenin mevcut engebeli arazisi; Esenler Golf Kulübü ve Ulusal Binicilik Merkezi'nin tasarımına entegre edilecek. Ayrıca, bu kümenin daha da geliştirilmesi ve bölgenin 'şehrin akciğeri' olması yönündeki istekliliğin devam ettirilmesi için yeni peyzaj unsurları ortaya konulacak. Tüm bunlar, bölge halkının faydalanacağı önemli bir mirasın bırakılmasını sağlayacak.
 
Sahil Bölgesi - 2 küme, 1 tesis alanı, 7 spor tesisi
 
Sahil bölgesi, Marmara Denizi kıyısında yer almakta olup birçok tarihi mekana ev sahipliği yapıyor. Bu bölge günümüzde ciddi bir yenileme ve restorasyon sürecinden geçiyor. İstanbul'un eski imparatorluklar zamanından kalma şehir surları ve eski şehrin törensel girişi olan Altın Kapı gibi tarihi mekanlarının büyük bir kısmı, bu bölgede yer alıyor.
 
Olimpik plan, bu bölgede sürmekte olan restorasyon programı ile uyumlu bir şekilde hazırlandı. Bu Plan, geçici spor tesislerini destekleyecek kamusal alanlar ve park alanları oluşturulmasına odaklanacak. Mevcut metro ve kent içi ana arterler her yerin birbiri ile bağlantılı olmasını sağlayacak.
 
Tarihi Yarımada Kümesi
 
Tarihi Yarımada Kümesi'nde üç spor tesisi (Altın Kapı Parkı, Altın Kapı Marina ve Abdi İpekçi Arena), bir etkinlik alanı ve yükseltilmiş bir izleyici meydanı bulunuyor. Bu izleyici meydanı muhteşem bir manzaraya sahip ve bu alandaki yol müsabakalarının en iyi biçimde izlenmesine olanak sağlayacak şekilde konumlanmış durumda. Altın kapı çevresinde oluşturulacak 100 hektarlık alan ile mevcut restorasyon programının desteklenmesi amaçlanıyor. Tüm bunlar alana verilen değeri gözler önüne seriyor.
 
Hentbol ve Golbol için önerilen Abdi İpekçi Arena eski şehir surları yanında konumlanmış durumda. Bu sayede hem izleyiciler hem de yayıncılar için çarpıcı bir arka plan oluşturuyor. Eski surların denizle buluştuğu sahil şeridi üzerinde düzenlenecek açık hava yarışları, İstanbul'un zengin tarihi ile dünya çapında modern bir spor etkinliğinin heyecanlı bir birleşimini sunacak.
 
Ataköy Kümesi
 
Tarihi Yarımada Kümesi'ne sahil şeridindeki bir parkla bağlanan Ataköy Kümesi, ilgi çekici bir sahil bölgesinde yer almakta olup, Ataköy Tesis Alanı (üç tesis - Sinan Erdem Spor Salonu, Ataköy Atletizm Arena ve Olimpik Veledrom) ve Ataköy Marina'dan oluşuyor.
 
Mevcut Sinan Erdem Spor Salonu ve Ataköy Atletizm Arena, Olimpik Veledrom'a ev sahipliği yapacak yeni bir yapıyla bağlanacak. Böylece, spor ve alışveriş gibi farklı imkanları bir arada sunan ve heyecan verici bir kentsel miras olacak olan spor tesis alanı vizyonu tamamlanmış olacak.
 
Boğaziçi Bölgesi - 2 küme, 1 tesis alanı, 8 spor tesisi, seremoni tesisi
 
Tarihi yarımadanın kalbinde yer alan Boğaziçi Bölgesi, müsabakalar ve halka açık etkinlikler için muhteşem boğazdan yararlanarak, etkinliklerin Avrupa ve Anadolu yakasında eşzamanlı olarak gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak.
 
Daha da önemlisi, İstanbul sahil şeridinin ıslahı ve kentin bu bölgesindeki tarihi eserlerin korunması yönündeki sürmekte olan çalışmalar, önerilen Olimpik proje sayesinde hız kazanacak.
 
Mevcut anayol ağı da, Marmaray Tüneli projesinin 2013 ve Avrasya Tüneli Projesi'nin de 2016 yıllarında hizmete girmesiyle daha da gelişecek.
 
Liman Kümesi
 
Liman Kümesi'nde, Liman Tesis Alanı (Boğaziçi Stadyumu, Boğaziçi Kürek Merkezi, Boğaziçi Plaj Voleybolu Merkezi, Ulusal Voleybol Merkezi ve Boğaziçi Okçuluk Parkı olmak üzere beş spor tesisi), Şükrü Saracoğlu Stadyumu ve yeniden imar edilen Haydarpaşa İskelesi yer alıyor. Liman Kümesi bu haliyle sahil şeridinde geniş halka açık alanlar sunuyor.
 
Yeniden imar edilen Haydarpaşa Limanı, Boğaziçi Bölgesi'nin odak noktası olacak. Bu proje İstanbul'un en önemli kentsel projelerinden biri olup Olimpiyat Oyunları ile daha da hızlanacak. Liman faaliyetlerinin kademeli olarak taşınmasına şimdiden başlandı.
 
Tesis alanı tasarımında, alanın Haliç'in hemen bitişiğinde oluşu da göz önünde tutuldu. Alanın merkezindeki Boğaziçi Stadyumu, konseptiyle iki kıtanın buluşma noktasını sembolize ediyor.
 
Taksim Kümesi
 
Taksim Kümesi, iki spor tesisinden (İnönü Stadyumu ve Harbiye Açık Hava Tiyatrosu) oluşuyor.
 
Mevcut İnönü Stadyumu, Boğaz ve hemen önündeki saraya bakan konumuyla muhteşem bir manzaraya sahip. Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nun mevcut açık hava amfitiyatrosunun üstü yeni bir çatı ile örtülecek ve böylece bir kentsel miras olarak kullanımı kolaylaşacak. Tüm bu nitelikler sayesinde stadyum Halter müsabakası yayınında ihtiyaç duyulan sahne aydınlatmaları için ideal bir spor tesisi haline gelecek.
 
Taksim bölgesi çok sayıda 5 yıldızlı otele ev sahipliği yapıyor. Oyunlar Ailesi otellerinin birçoğu da, Boğaz ve Marmara Denizi'ni gören harika manzaralarıyla bu kümede yer alacak.
 
Orman Bölgesi - 1 küme, 1 tesis alanı, 4 spor tesisi
 
Şehrin kuzeyinde yer alan Belgrad Ormanı'nda, İstanbullular'ı tekrar yeşil alanlarla buluşturmayı hedefleyen büyük bir ıslah programı uygulanıyor. Halihazırda sağlam bir Metro bağlantısına sahip olan bölgede, yol altyapısı da genişletilerek ulaşım imkanları arttırılacak.
 
Belgrad Ormanı Kümesi
 
Bu küme, Belgrad Ormanı Tesis Alanı (Belgrad Ormanı Bisiklet Parkuru, Olimpik Durgunsu Stadyumu ve Ulusal Atıcılık Merkezi olmak üzere üç spor tesisi) ve Türk Telekom Arena'dan oluşuyor.
 
Tepeler ve ağaçlık alanlarla çevrili Belgrad Ormanı Kümesi, şehrin içinde yer alan doğal bir vaha. Bu tesis alanında önerilen spor tesislerinin tümü, Oyunlar boyunca etkin bir şekilde kullanılmak ve Oyunlar sonrasında da açık hava etkinlikleri için bir kent mirası sağlamak üzere tasarlandı.
 
Önerilen Oyunlar spor tesislerinin bulunduğu alanlarda halihazırda başlamış olan çevre ıslah projeleri sayesinde, Oyunlar mevcut planlara anında ivme kazandıracak.
 
Bağımsız spor tesisleri - 4 tesis
 
Bu dört bölgede yer alan spor tesislerinin yanı sıra dört adet de bağımsız spor tesisi bulunuyor.
 
Anadolu yakasının Batı Ataşehir semtinde yer alan Ülker Sports Arena, Voleybol için önerilen spor tesisi olup, dünya standartlarında bir tesis.
Bölgesel Futbol müsabakaları Ankara, Antalya ve Bursa şehirlerinde (Yeni Ankara Stadı, Yeni Antalya Stadı ve Yeni Bursa Stadı'nda) düzenlenecek. Türkiye, futbolda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri; önerilen stadyumlar da her açıdan dünya standartlarında.
 
Emine Merdim Yılmaz/Arkitera
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabı!
  • 19.08.2022 15:31

İşte Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabı!

2030 konutun bulunduğu Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabında ...

Esenler'in dönüşümünde son durum!
  • 18.08.2021 13:47

Esenler'in dönüşümünde son durum!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Eski Metris Kışlası'nın olduğu ask ...

Esenler'de kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!
  • 08.10.2020 15:35

Esenler'de kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Esenler'de Kentsel Dönüşüm Projesi 1617 ...

"Hiçbir zaman askeri arazileri rant olarak görmedik"
  • 22.10.2018 13:56

"Hiçbir zaman askeri arazileri rant olarak görmedik"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum (sol 5), 47. Motorlu Piyade Alay Komutanl ...

Tarihi Yarımada ihya ediliyor
  • 04.12.2017 11:49

Tarihi Yarımada ihya ediliyor

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih'te 2005 yılından bu yana 320 tarihi ...

Ömür İstanbul Esenler basına tanıtıldı!
  • 22.09.2017 16:31

Ömür İstanbul Esenler basına tanıtıldı!

Esenler'de kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen Ömür İstanbul projesinin basın ...