maritbet girişmaritbet
'2017 geçen yıla göre daha iyi geçecek'

'2017 geçen yıla göre daha iyi geçecek'

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Şefik Tüzün, referandum sonrası ekonominin ivme kazanacağını belirtti.

TÇMB Başkanı Tüzün, belirsizlik ortamının ekonomiye olumsuz yansıdığını anlatarak "Neticede ekonomide nereye doğru gittiğinizi biliyorsanız ona göre de kendi yönünüzü belirlemeniz mümkün. Önlem alır ve yatırım kararlarını ona göre şekillendirirsiniz. Son yıllarda ekonomi ile politik hayat birbirinden ayrışıyor. Bu, çok olumlu. Daha önceki yıllarda politika ya da sosyal hayat tarafında bir çalkalanma olduğu zaman bu doğrudan ekonomik tarafa da yansıyordu. Son birkaç yıldır Türkiye, ekonomisini, işin politik tarafından bir nebze de olsa ayrıştırabilmiştir. Bu, çok iyi bir gelişme. Bu yıl bir referandum süreci var. Bu da bir çeşit belirsizlik. Referandum sonucunun belli olmamasına rağmen ekonomide negatif bir görüntü olmadığını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye ekonomisi dipdiri ayakta kaldı"

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı (THBB) Yavuz Işık da FETÖ'nün darbe girişimine karşı Türk halkının büyük bir duyarlılık göstererek söz konusu kalkışmayı defettiğini söyledi.

Işık, hainlerin, Türk ekonomisini baltalamak ve çarklarını ters çevirmek için ellerinden geleni yaptığını, FETÖ, PKK/PYD ve diğer terör örgütlerinin el birliğiyle ekonomiye zarar vermeye çalıştıklarını ifade etti. 

Geçen yıl yaşanan kimi gelişmeleri de özetleyen Işık, Türkiye'nin bulunduğu bölgede jeopolitik kırılganlıkların görüldüğünü ve dev ülkelerin güç paylaşımı adına Ortadoğu'da çatıştığını kaydetti.

ABD'deki başkanlık seçimleri ve Donald Trump'ın söylemlerinin dünyadaki her ülkeyi etkilediğinin altını çizen Işık, "Avrupa'da birçok ülkede seçim yapılacak. Bu durum da sermaye hareketlerini ilgilendiriyor. Bunun da Türkiye açısından olumsuz bir tarafı var. Bunlar da yetmiyormuş gibi reyting kuruluşları Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunu aşağı çekti. Bütün bunlara rağmen Türkiye ekonomisi dipdiri ayakta kalmıştır. Türkiye'nin büyüme hızı ve diğer ekonomik parametreler aşağı yukarı tutturulmuştur. Türkiye hedeflerine yürümeye devam edecektir. Ekonomimiz sağlıklı gidiyor. Bu da bizi sevindiriyor." diye konuştu.

"Referandumdan sonra iç politikada iyi bir noktaya geleceğiz"

Türkiye Prefabrik Birliği Başkanı Günkut Barka da 2016 yılının gerek Türkiye gerekse dünya açısından zor bir yıl olduğunu belirterek, 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve terör eylemlerinin turizm ve sanayi gibi birçok sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. 

Konut ve kamu yatırımları göz önüne alındığında ise inşaat sektöründe çok fazla sıkıntı yaşanmadığını dile getiren Barka, "Kendi sektörümüz açısından 2015 ile 2016 arasında çok fazla fark yok. Ancak son dönemlerde ödemelerde sıkıntı, işsizlik oranlarında da artış söz konusu. Bu yılın ilk üç ayında düşüşler yaşanabilir. Referandumdan sonra iç politikada iyi bir noktaya geleceğimizi umuyorum." dedi.

İnşaat sektörü büyüdüğünde bunun istihdam ve üretime katkı sağlayacağını ifade eden Barka, "Genelde Türkiye'de iki sorun var. Birincisi dünya insanı yetiştirecek bir eğitim seviyesine ulaşmamız lazım. Eğitimdeki reformları yeterli bulmuyorum. İkincisi ihracatta yerli payını artırmamız lazım. Bunun için Ar-Ge yatırımlarını artırmamız gerekiyor. Bugün alınan önlemler tekerleği döndürür. Eğitim konusu ise ileriye dönük olarak yapısal bir anlayışla ele alınmalı." ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

DSİ, Erzurum'a 18 yılda 6 baraj ve 12 gölet kazandırdı
  • 27.02.2021 09:31

DSİ, Erzurum'a 18 yılda 6 baraj ve 12 gölet kazandırdı

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Erzurum'a son 1 ...

TÇMB yoluna Türk Çimento olarak devam edecek!
  • 19.12.2020 09:52

TÇMB yoluna Türk Çimento olarak devam edecek!

Çimento sektörünün birleştirici sivil toplum kuruluşu Türkiye Çimento Müstahsill ...

Çimento sektörünün ekonomiye katkıları konuşulacak!
  • 14.12.2020 16:14

Çimento sektörünün ekonomiye katkıları konuşulacak!

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, çimento sektörünün Türk ekonomisine katkı ...

"Deprem Hazırlık Yol Haritası" için iş dünyası birleşti!
  • 02.12.2020 07:45

"Deprem Hazırlık Yol Haritası" için iş dünyası birleşti!

TÇMB'nin sivil inisiyatif çağrısı karşılık buldu. Lider iş dünyası örgütleri "De ...

Kemerlife XXIII
  • 27.11.2020 00:08

Kemerlife XXIII

...